Tel-avivi iskolák tiltakoznak a külföldi munkavállalók izraeli születésű gyermekeinek kitoloncolása ellen

Tíz iskola csatlakozott a Herzliya Gimnázium diákjainak és tanárainak tiltakozásához. Holnap várhatóan a Habima téren tartanak demonstrációt. A szülői bizottságok a határozat ellen felszólító levelet küldtek Arije Deri belügyminiszternek.

Több mint 100 Izraelben született Fülöp-szigeteki állampolgárságú gyermek jövő hónapra tervezett deportálása ellen harcolnak tel-avivi iskolás gyerekek és szüleik. Holnap a kiutasítás elleni közös tüntetésre kerül sor a Habima téren, amelyre a szervezők szerint eddig mintegy 2000 fő jelezte részvételi szándékát. Ezzel párhuzamosan a szülői bizottságok a határozat ellen tiltakozó, erős hangú levelet küldtek Arije Deri belügyminiszternek.

A szülői bizottságok Derinek küldött levelükben azt írták, hogy “Tel-Aviv iskoláiban olyan gyerekek is tanulnak, akiknek külföldi munkavállalók a szüleik. Itt születtek Izraelben, és héberül beszélnek, játszanak, énekelnek, nevetnek, tanulnak és álmodnak, pont úgy, mint mindannyiunk gyermekei. A mi gyermekeink osztálytársai, barátai ők. Szüleik azért jöttek Izraelbe, hogy segítsék és gondozzák nagyszüleinket, a fogyatékkal élőket és a betegeket, minden nap jelentős mértékben hozzájárulva és segítve így az izraeli társadalmat.”

„A tanév végén, mindjárt a vakáció kezdetével megkezdődik ezeknek a gyerekeknek és szüleiknek a letartóztatása és deportálása” – folytatták a levélben. “Mi, a tel-avivi iskolás gyerekek szülei felszólítjuk a miniszterelnököt és a belügyminisztert, hogy hagyják abba a gyermekek és szüleik kitoloncolását. Megállapodást szeretnénk elérni a gyermekek jogairól, és olyan megoldást várunk el, amely lehetővé teszi ezeknek a gyerekeknek és szüleiknek, hogy továbbra is biztonságban élhessenek, lelki terror és félelem nélkül, és megkapják ugyanazokat az alapvető jogokat, amelyeket minden gyermeknek jár. ” A levél másolatait elküldték az elnöknek, a miniszterelnöknek és a jóléti miniszternek is.

Jelenleg 1478 fülöp-szigeteki munkavállaló gyermeke tanul az oktatási rendszerben. Az Izraelben foglalkoztatott külföldi munkavállalók nem hozhatnak magukkal gyermekeket és más családtagokat. A múltban ha egy tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi munkavállaló Izraelben gyereket szült, el kellett hagynia az országot a gyermekével, és később visszatérhetett – a gyermeke nélkül. 2011-ben a Legfelsőbb Bíróság visszavonta ezt az eljárást, és a jelenleg érvényben lévő szabály szerint a külföldi munkavállaló a vízumidőszak végéig Izraelben maradhat gyermekével.

A múlt héten a Herzliya Gymnasia mintegy 600 diákja és tanára tüntetett a kiutasítás ellen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz