Végleg bezárták Szde Dovot, Tel-Aviv belföldi repülőterét

Fotó: IAS

Végleg bezárták hétfőn a Tel-Aviv északi részén található Szde Dov nevű belföldi repülőteret, ezentúl a Ben Gurion repülőtérről indulnak a belföldi járatok is, elsősorban Eilatra – jelentette a helyi média. 

Az ország déli csücskén, a közel háromszáz kilométerre élő eilatiak hónapok óta tiltakoztak a már 2007-ben meghozott döntés ellen, és a tizenhármas tévécsatorna vasárnap esti híradása szerint egy nappal a nyolcvanegy évvel ezelőtt megnyitott reptér bezárása előtt látványosan, tömegesen a földre dobták izraeli személyi igazolványaikat, hogy jelezzék csalódottságukat. 

A belföldi járatok Ben Gurion reptérre való áthelyezése mintegy két órával meghosszabbítja az utazást, s ezzel jelentősen megnehezíti elsősorban a gyógykezelésekre a Tel-Aviv-i kórházakba járó eilatiak életét. A kormány képviselői bejelentették, hogy számukra díjmentesen taxit biztosítanak ezentúl a reptértől a kórházakig.

A Szde Dov repülőtér megnyitása, 1938 – fotó: Kluger Zoltán

Benjamin Netanjahu miniszterelnök közölte, hogy azonnali hatállyal egy négyszáz millió sékeles (közel harmincöt milliárd forintos) segélycsomagot hoz létre az eilatiak megsegítésére, javaslatát három héten belül a kormány elé terjeszt megszavazásra. 

A tiltakozáshullám miatt a kormány megvizsgálta a lépés elodázásának lehetőségét, de kiderült, hogy ha eltérnének az eredeti tervektől, hatalmas kártérítést kellene fizetni a földek tulajdonosainak, akik már előkészítették ezen a területen egy új lakónegyed megépítését. 

Utolsóként hétfőn eddig Szde Dovban állomásozó több tucat könnyű katonai repülő hagyta el a területet, ők rajban repültek jövendő állomáshelyükre, az izraeli hadsereg Hacor nevű légi bázisára.