Tel-Avivban szerepelt az Operettszínház a Menyasszonytánc című előadásával

Izraelben a Budapesti Operettszínház
Fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

Telt ház előtt adta elő a Budapesti Operettszínház a Menyasszonytánc című klezmer-musicaljét Tel-Avivban csütörtökön.

Az előadást köszöntő beszédében Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete elmondta, hogy az elmúlt fél évben, a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója alkalmából rendezett Magyar Kulturális Évad keretében már mintegy harmincezer izraeli vett részt a több tucat programon, melyek a klasszikus zenétől a népzenén és az operetten át a gasztronómiáig és a magyar filmhétig íveltek, valamint színházi, cirkuszi, irodalmi, és kortárs képzőművészeti élményt is nyújtottak a közönségnek. A rendezvénysorozat részeként mutatták be a klezmer-musicalt.

“A Menyasszonytánc olyan történeteket mesél el, melyekhez hasonlókat mindannyian hallottunk a családunkban, akik akár Magyarországon, akár az elcsatolt területeken, akár Izraelben élünk” – mondta el Kiss B. Attila, az Operettszínház főigazgatója az MTI tudósítójának.

“Nagyon szép és mély emberi történet, rengeteg humor és nagyszerű muzsika van benne. Nem lepett meg a siker, egyrészt mert kiváló, mélyen érintő és színes mű, másrészt mert már márciusban megtapasztaltam az izraeli közönség meleg fogadtatását, amikor egy operettgálát mutattunk be, ahol három előadáson tapsoltak a színháznak” – közölte.

Képriportunk az előadásról:

A Menyasszonytánccal vendégszerepelt Izraelben a Budapesti Operettszínház – Képriport

A darabot színpadra álmodó Jávori Ferenc Fegya, Kossuth-díjas zeneszerző klezmer-zenekarával végigzenélte a színpadon a bemutatót.

„Nagyon boldog pillanatok ezek, itt van az egész rokonságom és a barátaim, akikkel együtt nőttem fel. Nagyszerű érzés, hogy ennyi év után létrejöhetett, és eljöttek erre az előadásra”- mondta gyermekkori barátai gyűrűjében állva a fellépés után a Tel-Aviv-i opera előtti téren.

„Számomra nagyon fontos, hogy minden Munkácson kezdődött, ott születtem. A sors kegyes volt hozzám, mert noha elmúlt ennyi sok év, de ugyanúgy örülünk egymásnak, hogy együtt vagyunk. Nagyon tetszett nekik az előadás, boldogok, és én is boldog vagyok” – nyilatkozta elérzékenyülve a népszerű zenész, a Budapest Klezmer Band megalapítója.

„Nagyon örültünk, hogy megvalósult az álmunk ezzel az izraeli fellépéssel. Már a telt ház ténye is mindent elmond, s reméljük folytatása is lesz további külföldi fellépésekkel az estének” – közölte Alex Simoni, a Kárpátaljai Zsidók Világszervezetének egyik vezetője.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI