Cirmos cica, jaj, hová lett a VAJ?

Tnuva vaj - fotó: Tnuva
Tnuva vaj - fotó: Tnuva

Nálunk a városban hónapok óta nem lehet vajat kapni. Na de miért? A boltban azt a választ kaptam, hogy a tejfeldolgozó cégek nem gyártanak, mert nem éri meg nekik. Hatósági áras termékről van szó, tehát jobban járnak, ha más tejtermékeket készítenek helyette, melyek ára az izraeli méregdrága árszínvonalnak megfelelő, vagyis aranyáron gyümölcsjoghurtokat, Milky pudingot, stb.

A gazdasági minisztérium sem bizakodó, a yneten megjelent írás szerint az ünnepekre még fokozódik a vajválság, nem mintha eddig nem lett volna elég súlyos. A minisztérium már arról értekezett a minap, hogy büntesse-e azokat az importőröket, akik vámmentesen behozhatnák külföldről a vajat, de nem teszik, mert nincs rajta elég nagy hasznuk.

Jelenleg a Tnuva alig, a Tara pedig egyáltalán nem gyárt vajat. Nem tetszik nekik a szegények védelmében garantált viszonylag alacsony ár (még így is duplája mondjuk a vaj árának Németországban, ahogy a 13-as tévétől megtudtuk), és mivel monopolvállalatok, nincs valódi versenytársuk az 1-2 nagy cég uralta izraeli élelmiszerpiacon, szokás szerint így zsarolva a döntéshozókat, hogy emeljenek árakat.

Noha a választási kampányban a Likud propagandagépezete mást sem harsogott, mint hogy soha így nem pörgött Izrael, és minden rózsás, de a vaj ügye rámutat a gazdaság válságos pontjaira, melyeket Netanjahu több mint évtizedes kormányzása meg sem érintett, hiszen az oligarchák hatalmát kellett volna megnyirbálni a verseny fokozásával, a monopóliumok és a kartellek felszámolásával, de ez egyáltalán nem szerepelt valós céljai közt.

Éppen egy ilyen ügyről szól a Netanjahu elleni vádirat legkeményebb, korrupciót és megvesztegetést állító vádpontja, ahol a Bezeq monopóliumának megőrzéséért cserébe különböző média előnyöket kért a Bezeq honlapján, a Wallán. Ezért elhalasztotta a már kidolgozott reformot, amely legalább ezt a piacot felszabadította volna egy kiskirály alól, s ezzel kiszedett a szakemberek szerint több mint egymilliárd sékelt mindannyiunk nagy közös, de végső soron egyenkénti zsebéből.

Az izraeli rendőrség Netanjahuhoz közeli gyanúsítottakat állított elő a Bezeq telekommunikációs cég korrupciós ügyében

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.