Andrzej Duda lengyel elnök nyithatta volna meg a megemlékezést Auschwitz felszabadításának 75. évfordulóján, de lemondta a részvételt – Elkezdődött az 5. Holokauszt Világfórum

A nemzetközi eseményen ötven ország magas rangú tisztviselője, államfők, négy király és delegációik és több mint száz Izraelben élő túlélő vesz részt.

A nemzetközi eseményen 50 ország magas rangú tisztviselője, 29 államfő, 4 király (Spanyolország, Belgium, Hollandia, Luxembourg), 4 miniszterelnök és delegációik, illetve több mint száz, Izraelben élő túlélő vesz részt. Magyarországot Áder János köztársasági elnök és Heisler András a Mazsihisz elnöke képviselik. A sajtótájékoztatón jártunk.

Ez a rendezvény jóval rendezettebb, mint bármelyik izraeli esemény. Nyugodtan szállingóznak a túlélők Moshe Kantor, a Holokauszt Világfórum alapító elnökének sajtótájékoztatójára. Liften fel, lépcsőn le, lépcsőn fel meg se kottyan, hisz túlélők, pedig akadálymentes intézmény a Jad Vasem, szeretjük. Az 5. Holokauszt Világfórumon vagyunk, ahol a világ 50 országából érkezett és a helyi sajtó a túlélőkkel együtt, a Jad Vasem komplexumának oktatási részén kapott helyet. 

Avner Shalev, a Jad Vasem igazgatóságának elnöke ül a pulpitusnál Kantorral és arról beszél, hogy a fórum célja az, hogy a világ minél több vezetője egységes fronton lépjen fel. 50 világvezetőből áll a misszió az antiszemitizmus és a xenofóbia legyőzése érdekében. Minden vezető igent mondott, akiket meghívtak. Reuven Rivlin köztársasági elnök rezidenciáján volt a hivatalos megnyitó tegnap este. Jelentőségteljes, szép esemény volt, melyen VI. Fülöp spanyol király mondott beszédet a vezetők nevében. Shalev bemutatja az erre az alkalomra kiadott könyvet, melyben a vezetők kötelezettségvállalási nyilatkozatai szerepelnek, minden vezető egy-egy oldalt írt az antiszemitizmus elleni tolerancia-oktatásról.

Moshe Kantor elmondja, hogy a zsidók megint félnek az utcára menni. Az antiszemita támadások egyre erőszakosabbak. Európában a zsidók magas kerítések és biztonsági ajtók mögött élnek. 30 százalékuk elmegy Európából. Gyors számolás után elmondja, ha ez így halad tovább, 30 év múlva nem lesz zsidó Európában. Globális betegségnek nevezi az antiszemitizmust. Továbbmegy a statisztikákkal és elmondja, hogy az amerikai zsidók 85 százaléka gondolja úgy, hogy 2018 óta növekedett az antiszemitizmus. A krízis 2018-9 óta tart. Elfogadhatatlan veszély az egész világon a szélsőségesség.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök nem vesz részt az eseményen, mert nem adtak lehetőséget az elnöknek, hogy beszédet mondjon. A döntése elszomorította a Jad Vasemet, mert szerintük Duda félreértette a rendezvény célját. De azt hallották, hogy Duda sok energiát fektet a 27-ei auschwitzi megemlékezésbe. A lengyel köztévé újságírója megkérdezi, miért nem engedték, hogy beszéljen lengyel elnök. Azt válaszolja neki együttesen Shalev és Kantor: egyszerűen mert megvolt, hogy kik beszélnek az eseményen. Andrzej Duda beszélhetett volna a tegnapi hivatalos megnyitón. Elsőként a ceremónián. Akartak neki kóvedet adni. A lengyel elnök döntött úgy, hogy nem jön el. Tőle vette át VI. Fülöp király a megnyitó beszédet.

Elég jók a kérdések itt a sajtótájékoztatón, például, hogy mennyire félnek attól a szervezők, hogy a vezetők felhasználják majd a beszédeiket arra, hogy politikai üzeneteket küldjenek: például Putyin és Netanyahu Irán ellen. Shalev azt válaszolja, hogy ez nem politikai összejövetel, hanem emlékezés. Szerinte a vezetőknek arra kell felhasználni a beszédeket, hogy a különböző típusú szélsőségességek ellen beszéljenek a demokráciáinkban. 

Az oroszországi Pravda megkérdezi, hogy vajon miért jöttek el ma a vilag vezetői a Jad Vasembe. Leintik, miszerint erről beszélnek már 30 perce, de Moshe Kantor azért összefoglalja: Azért, hogy egységesen fellépjenek az antiszemitizmus ellen, méghozzá oktatással. Azt is elmondja, hogy mindig a középosztály a stabilitás törzse a demokráciákban, de jelenleg nem stabil a középosztály, és ezért a vezetők feladata a szélsősérgesség elfojtása. A náci Németországhoz hasonlítja a mai Európát.

Az Izraeli Katonai Rádió újságírójának kérdésére arról, hogy Vladimyr Zelensky ukrán köztársasági elnök miért adta át a helyét a rendezvényen résztvevő túlélőknek – nem kapott választ. A Galatz rádió már múlt héten hírt adott arról, hogy erre a holokauszt-megemlékezésre összesen 30 túlélőt terveznek meghívni, mely hírre a Jad Vasem már múlt csütörtökön kiadott egy nyilatkozatot, miszerint több mint 100 túlélőt hívott meg a Holokauszt Emlékközpont. Mégsem válaszoltak az egyenruhás újságírólánynak most, helyesebben azt mondta Shalev és Kantor is, hogy nem tudnak az egészről. Pedig jó kis fricska. Bár ne lenne kicsi!

Az utolsó kérdés a tüntetőkre irányul, akik a Jad Vasem bejárata előtt igyekeznek felhívni a figyelmet azokra a holokauszttúlélőkre, akik mélyszegénységben élnek Izraelben. Shalev azt mondja, nem a Jad Vasem feladata a túlélők támogatása, hanem más izraeli és nemzetközi szervezeteké. Kiépített rendszer van Izraelben a túlélők jóllétének biztosítására. „Nagyon sajnáljuk a kialakult helyzetet, de az államunk feladata az ő támogatásuk, nem a miénk.” Jelenleg kicsit több mint kétszázezer túlélő él Izraelben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.