Koronavírus – 25 izraeli fertőzött; Netanjahu a légierő és diákok segítségét kéri – percről-percre

Nyomon követjük és itt közöljük a koronavírussal kapcsolatos fontosabb izraeli fejleményeket. A cikk folyamatosan frissül…

07:39 A lengyelországi Élet menete éves felvonulást ismeretlen időpontra halasztották a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak miatt. A felvonulásra – mint 1988 óta minden évben – a holokauszt napján került volna sor.

23:40 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy mindenki, aki az elmúlt 14 napban a Betlehemben volt, vonuljon otthoni elszigeteltségbe. Eddig 19 ember betegedett meg koronavírusban a Palesztin Hatóság területén, mind Betlehemből.

23:15 A Magen David Adom (Izraeli Mentőszolgálat) ma bejelentette, hogy a koronavírussal diagnosztizált a szervezet egyik alkalmazottját. Az MDA szóvivője hozzátette, hogy az alkalmazott kórházba került és jó állapotban volt. A szervezet hozzátette, hogy mindenkit felkutatott, aki az elmúlt két hét során kapcsolatba került a dolgozóval. A mentős nem került kapcsolatba olyan betegekkel, akik esetleg vírussal fertőzöttek.

22:59 A ma felfedezett 29. koronavírusos beteget kezdetben nem kezelték a Beilinson Kórházban izolációs körülmények között. A 45 éves beteg lázos betegséggel érkezett a kórházba. Az Egészségügyi Minisztérium közölte, hogy a beteg nem felelt meg a korona-betegek kritériumainak, ezért a kezdeti stádiumban “ugyanúgy kezelték, mint egy normál beteget.” Később kiderült, hogy koronával fertőzött és tüdőgyulladásban szenved. Állapota stabil, és elszigetelten kezelik a kórházban.

A kórházi személyzet tagjai, akik kapcsolatba léptek vele, mielőtt kiderült, hogy koronavírusos beteg, karanténba küldték.

22:15 Az Egészségügyi Minisztérium további tíz koronavírusos beteget jelentett be, ezzel Izraelben a betegek száma 39-re emelkedett. A betegek közül kettő Ausztriából érkezett, egy Spanyolországból, egy Belgiumból és egy Olaszországból. Öt másik beteg akkor kapta el a ferőzést, miután kapcsolatba került az ország más betegeivel.

21:31 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy egy további betegnél diagnosztizálták a koronavírust, így a betegek száma 29-re nőtt. A közlemény szerint a beteg az ország központjától való 40 éves férfi, de a fertőzés forrása jelenleg ismeretlen. A beteg elszigetelten van.

20:35 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy még két koronavírusos beteget fedeztek fel, így az országban a betegek száma 28-ra nőtt. A 27. számú beteg az északi körzet lakosa. A férfi február 29-én Tel Avivból Bécsbe indult az OS860 repülőjárattal, amely 06:15-kor indult Izraelből, majd március 5-én tért vissza az OS861 járattal, amely 13:30-kor indult el, és 17:15-kor landolt Izraelben. 18:05-kor vonattal Akkóba utazott, ahol saját autójában haza utazott, és teljes elszigeteltségbe vonult otthonában, azóta ott tartózkodik.

A 28. beteg egy 60 éves jeruzsálemi férfi, aki akkor kapta el a fertőzést, miután kapcsolatba került egy beteg francia turistával.

20:16 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy egy haifai lakos, aki március 3-án tért vissza Spanyolországból, koronavírus fertőzött. A nő Izraelbe való visszatérése óta elszigetelten tartózkodik és másokkal nem került kapcsolatba. Az Egészségügyi Minisztérium közölte, hogy állapota jó. A nő a 26. Izraelben azonosított beteg.

18:20 Bennett védelmi miniszter fontolgatja a Palesztin Hatóság lezárását a koronavírus terjedése miatt.

17:15 Az Egészségügyi Minisztérium úgy határozott, hogy kibővíti a korlátozásokat, és elrendelte az Egyiptomból visszatérő utasoknak a 14 napos házi karanténba vonulást.

17:10 Az Egészségügyi Minisztérium úgy határozott, hogy meghosszabbítja a korlátozásokat, és az Egyiptomból visszatérő utasokat 14 napra házi karanténra kötelezi.

17:07 Benjamin Netanjahu miniszterelnök nyomást gyakorol az Egészségügyi Minisztériumra, hogy ne bővítse ki az otthoni elszigeteltséget az Egyesült Államokból visszatérő koronavírus-fertőzöttekre. A mai napig több mint 400 koronavírus megbetegedést azonosítottak az Egyesült Államokban.

16:36 Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma Mike Pence az Egyesült Államok alelnökével annak a lehetőségéről beszélt, hogy Izrael az Egyesült Államokból visszatérőknek házi karantént ír elő. A Netanjahu Iroda közölte, hogy ő és Pence megállapodtak abban, hogy a következő órákban tárgyalások zajlanak Izrael koronavírussal foglalkozó csapata, és a dr. Debra Birks amerikai csapata között, a Fehér Házban található koronavírus-válságkezelő koordinátor részvételével”.

16:32 Gilad Arden belügyminiszter ma bejelentette, hogy „polgári vészhelyzet” kihirdetését fontolgatja, amely a koronavírus terjedése miatt kiterjedt hatáskört ruház a rendőrségre. Egyebek mellett egy ilyen helyzet bejelentése lehetővé tenné a rendőrség számára, hogy bezárjon bizonyos területeket, és erőteljesen végrehajtsa a kitűzött irányelvet. Arden ezt egy új tűzoltóállomás megnyitásakor mondta Jeruzsálemben.

15:44 A rendőrség bejelentette, hogy kilenc nyomozást indított a házi karantén megszegőivel szemben. A bejelentés hangsúlyozta, hogy tilos “az irányelvek tudatos figyelmen kívül hagyása, vagy olyan cselekedetek végrehajtása, amelyek a koronavírus terjedéséhez vezethetnek”.

Azt is jelentették, hogy a Rendőrségi Nyomozó és Hírszerző Osztály továbbra is egy speciális munkacsoportot működtet, amely figyelemmel kísér, nyílt hírszerzést folytat és különféle technológiai eszközökkel járul hozzá a házi karantén végrehajtására irányuló erőfeszítésekhez.

15:30 A Magyarországra utazók figyelmébe! 2020 március 14-től várhatóan április végéig a Ben Gurion repülőtér 1. termináljáról nem indítanak nemzetközi járatokat. Az eddig onnan induló gépek (köztük a Budapestre tartó járatok) a 3. terminálból indulnak.

14:50 Életveszélyben van a 38 éves kelet-jeruzsálemi lakos, aki több napja altatva és lélegeztető készüléken van a Poria Kórházban. Ennek megfelelően az egészségügyi rendszer felkészül egy Corona-beteg első halálára Izraelben, különös tekintettel a nyilvános pánikra, amelyet egy ilyen eset okozhat. Ennek megfelelően az egészségügyi rendszer felkészül az első izraeli koronabeteg halálára, különösen ami a nyilvános pánikot jelenti, amelyet egy ilyen eset okozhat.

Az egészségügyi rendszer becslései szerint az első haláleset, különösen amikor egy fiatal emberről van szó, valószínűleg megváltoztatja a nyilvános légkört, és szigorúbb rendelkezésekhez vezet majd a karanténok kiterjesztésére, valamint a kapcsolatok és a gyülekezések csökkentésére.

13:43 Benjamin Netanjahu miniszterelnök nyomást gyakorol az Egészségügyi Minisztériumra, hogy megakadályozza az Egyesült Államokból visszatérők házi karanténba küldését. Az Egészségügyi Minisztérium ma estére tervezte közzétenni a rendelkezések frissítését, ám a miniszterelnök körül attól tartanak, hogy a lépés rontani fogja az Egyesült Államokkal és Donald Trump-al fenntartott kapcsolatokat. A teljes cikk héberül itt.

12:45 Az Oktatási Minisztérium bejelentette, hogy az Egészségügyi Minisztérium irányelveinek megfelelően a következő két hétben megszünteti a Gadna (katonai szolgálatra előkészítő tábor) tevékenységeit. A hadsereggel összehangolva hozott döntés négy olyan oktatási intézményt érint, amelyek ebben az időben fiatalokat terveztek küldeni a táborokba.

12:27 A Taglit szervezet az összes izraeli kirándulását visszavonja a koronavírus elterjedése miatt. A lemondás a következő időszakra tervezett összes utat magában foglalja. A szervezet 20 éves fennállása óta ez az első alkalom, hogy megszüntetik a Taglit utazásokat, melyek során külföldi zsidó fiatalok tíz napos izraeli kiránduláson vesznek részt.

12:20 A Repülőtéri Hatóság bejelentette, hogy az ideiglenes munkavállalók 70%-át fizetés nélküli szabadságra küldi. A vezetőség és az alkalmazottak közötti megbeszélések befejezésekor úgy döntöttek, hogy megszüntetik az alkalmazottak túlóráit és csökkentik a munkahelyek számát.

11:12 Moshe Kahlon pénzügyminiszter arra kérte a munkaadókat, hogy engedjék meg munkavállalóik otthonról való munkavégzését. “Arra kérem azokat a munkáltatókat, akik megtehetik az otthoni munkavégzést, hogy tegyék ezt lehetővé a munkavállalóiknak, hogy ezzel is minimalizáljuk a koronavírus gazdaságra kifejtett negatív hatását” – mondta Kahlon.

09:05 A Poria Kórház bejelentette, hogy romlott a koronavírussal fertőzött kelet-jeruzsálemi buszsofőr állapota. A férfi Görögországból érkező turistákat szállított. Állapota súlyos, magas lázzal fekszik a kórházban. 

22:30 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy egy újabb betegnél diagnosztizálták a koronavírust. Ezzel az országban 25-re emelkedett a fertőzések száma. A férfi az ország központjából való, aki március 2.-án tért vissza Spanyolországból.

22:25 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy egy további izraelit diagnosztizáltak koronavírussal. Ezzel 24-re emelkedett Izraelben a fertőzések száma. A beteg az ország központjából való, aki érintkezésbe lépett a görögországi zarándokok csoportjával, és velük utazott a hazájukba való visszatérésük során.

21:30 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy egy másik betegnél diagnosztizálták a Corona vírust. Ezzel 23-ra nőtt a betegek számát Izraelben. A Tel-Avivban lakóhellyel rendelkező személy február 29-én tért vissza Izraelbe Olaszországból. A beteg karanténban van.

20:50 A Népesség- és Bevándorlásügyi Hatóság bejelentette, hogy miután a friss belépési tilalom tegnap hatályba lépett, 90 külföldi állampolgártól tagadták meg a belépést Izraelbe. Azt is közölték, hogy tegnap összesen 19 089 külföldi távozott Izraelből. Ugyanakkor tegnap óta 14 244 külföldi lépett be Izraelbe.

19:39 Benjamin Netanjahu miniszterelnök szombat este közölte, hogy több lépést szándékozik tenni a koronavírus elterjedése elleni küzdelemben, ideértve a légierő és az ifjúsági mozgalmak felhasználását. “Senki sem tudja, mikor és hogyan áll le ez a járvány” – jegyezte meg.

A miniszterelnök kijelentette: “Ebből a célból a purimi szabadság időtartama alatt (amit lehet, hogy meghosszabbítunk) az iskolák diákjai és az ifjúsági mozgalmakban lévő fiatalok segíteni tudnak a fertőtlenítésben. Arra kérem a hadsereget, hogy ők segítsenek e célból.” Netanjahu közölte, hogy szándékában áll igénybe venni a légierőt és a légitársaságokat, hogy “rendelkezhessünk az Izrael számára alapvető kellékekkel, beleértve a gyógyszereket és azok alapanyagait”.

“Szándékomban áll hitelkeretet nyitni, hogy reagálni tudjunk azokra a vállalkozásokra és cégekre, amelyek leginkább érzékelik a nyomást” – tette hozzá a miniszterelnök –, és sokkal szélesebb körű vizsgálatra fogom felkérni Izrael legjobb elméit, hogy biztosítsák a foglalkoztathatóságot, és elkülönítsék az egészségeket a betegektől.” 

Netanjahu szerint “Nem tudjuk megbecsülni a fertőzés pontos mértékét, de valószínűleg magasabb, mint amire számítottunk. Globális járványról van szó. Kétséges, hogy volt-e ilyen járvány az elmúlt száz évben. A fertőzés aránya valószínűleg nagyobb, mint amire korábban becsültük, és jelenleg nem áll rendelkezésünkre oltóanyag.”

Szerinted a koronavírus Izraelben...

Szavazás eredménye

Betöltés ... Betöltés ...

Előző napi fejlemények az izraeli koronavírus-járvánnyal kapcsolatban:

Koronavírus – 21 izraeli beteg; Az Iberia és az Alitalia légitársaságok Izraelbe induló járatokat szüntetnek meg – percről-percre