Kisebbségi “korona” kormány?

Avigdor Liberman szekuláris jobboldali pártvezér döntött: Ganz mellé áll. Egy átmeneti, kisebbségi kormány alakításának célja:

1. Netanjahu eltávolítása a miniszterelnöki székből. Az ellenzéki pártok várakozása szerint ugyanis Netanjahu nélkül, más pártokkal együtt a Likud is csatlakozni fog a kormányhoz.

2. Negyedik választási forduló elkerülése. A koronavírus árnyékában egyébként is kétséges egy újabb forduló kivitelezésének lehetősége.

3. 2017 után végre új költségvetés elfogadása.

Ennek érdekében választási ígéreteiket is készek sutba dobni: az arab pártok támogatása esetén reális közelségbe kerül egy átmeneti kisebbségi kormány felállítása. A legfőbb akadály a Kék-Fehér párt jobboldali szárnyának két képviselője lehet, akik már a szeptemberi választások után is megvétózták az arabokkal való szövetkezést. Ganz szerint miattuk nem lett akkor miniszterelnök.

Liberman döntése kétség nélkül növeli a kormányalakítás esélyét, de kérdés, hogy ami szeptemberben az ellenzék 10 mandátumnyi előnyével nem sikerült, most néggyel menni fog-e.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.