Koronavírus – 43 izraeli fertőzött; minden Izraelbe visszatérőnek karanténba kell vonulnia – percről-percre

Nyomon követjük és itt közöljük a koronavírussal kapcsolatos fontosabb izraeli fejleményeket. A cikk folyamatosan frissül…

43Izraeli betegek száma
37Könnyű állapotban
1Közepesen súlyos állapotban
1Súlyos állapotban
4Meggyógyult
26 561Összesen házi karanténban
22 330Jelenleg házi karanténban
4212Elvégzett koronadetektációs vizsgálatok száma

21:52 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy egy 40 éves, az ország központjában élő és Franciaországból visszatérő lakost koronavírussal diagnosztizálták. Ezzel 43-ra emelkedett az új vírussal fertőzött izraeliek száma.

21:21 A Népesség- és Bevándorlásügyi Hatóság bejelentette, hogy csütörtöktől csak azzal a feltétellel léphetnek külföldi állampolgárok Izraelbe, ha bizonyítani tudják, hogy két hétig karanténban lesznek az országban.

19:55 Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy ezentúl minden külföldről Izraelbe visszatérőnek kéthetes házi karanténba kell mennie. Becslések szerint körülbelül 200 000 embernek kell elszigeteltségbe vonulnia. MTI hír a rendelkezésről

19:25 A Sheba Kórház egyik orvosnőjének a férjé koronavírussal diagnosztizálták, és a kórház felkészül a fertőzés lehetőségére. A kórház közölte, hogy az óvatosság érdekében mindenkit, aki kapcsolatban volt vele, felszólított, hogy tartózkodjon izolációban, mielőtt megkapnák a koronás teszt eredményét.

19:20 Egy Sharon környékéről származó, Spanyolországból visszatérő 41 éves férfit koronavírussal diagnosztizálták, így 42-re nőtt az izraeli betegek száma.

18:55 Két további izraeli beteget diagnosztizáltak koronavírussal (38 és 52 éves tel-avivi férfiak), miután visszatértek Svájcból, ezzel 41-re nőtt a nyilvántartott izraeli betegek száma. Az Egészségügyi Minisztérium közölte a repülőjáratok adatait, és felszólította az ezeken utazókat, hogy tegyenek bejelentést és vonuljanak házi karanténba.

17:45 Az Egészségügyi Minisztérium képviselői három órás ülésen találkoztak Benjamin Netanjahu ügyvezető miniszterelnökkel, és arról tárgyaltak, hogy minden országból visszatérőnek kötelező legyen-e a kéthetes házi karantén. Ez annak kapcsán merült fel, hogy nem szeretnék csak az Egyesült Államokat hozzáadni az elszigetelést igénylő országok listájához. Az Egészségügyi Minisztérium képviselői elmondták, hogy szükség van az elszigetelési kötelezettség kiterjesztésére az összes országra, ám Netanjahu továbbra is fontolgatja a határozatot, és később tesz bejelentést a döntéséről.

17:08 Reuben Rivlin elnök a 23. Knesszetbe megválasztott pártok frakcióival való konzultációt korlátozott formátumban fogja lefolytatni a korona-válság miatt. Az Elnöki Ház szerint a konzultáció csak egy napig fog tartani, és csökkenni fog az egyes pártokra fordított idő is. Ezenkívül korlátozni fogják a konzultáción résztvevő pártok képviselőinek számát, és a szokásostól eltérően az egyes frakciók álláspontjának bemutatására csak egy képviselőnek lesz joga.

15:10 Az Oktatási Minisztérium az elmúlt napokban vizsgálja annak a lehetőségét, hogy nem tartják meg az érettségi vizsgákat, és a tanulmányi év végén szerzett osztályzatot tekintik az elmaradt érettségik eredményének, tekintettel a koronavírus terjedésére.

14:10 Az IDF bejelentette, hogy elhalasztja azon biztonsági szolgálatra bevonulandók toborzását, akik az elmúlt két hétben külföldön jártak, vagy akiket el kell különíteni az Egészségügyi Minisztérium utasításainak megfelelően. Ezen kívül a márciusi toborzástól kezdődően a szülők nem lehetnek jelen a bevonulásokon.

Az IDF azt is bejelentette, hogy azok a tartalékosok, akik az elmúlt két hétben külföldön voltak, vagy más okból elszigetelve kell lenniük, ne menjenek tartalékos szolgálatra vagy más katonai tevékenységre. Továbbá, nem alapvető fontosságú tartalékos idézések törlésre kerülnek.

12:40 Magyarország Tel-Avivi Nagykövetsége nem tartja meg a március 16-ára tervezett ünnepi fogadást. “Figyelembe véve a meghívott vendégeink egészségének megőrzését, továbbá az izraeli kormány útmutatásait, a 2020.március 16. 18:30-ra tervezett nemzeti ünnepi fogadást TÖRÖLTÜK, az ünnepi esemény ELMARAD!” – közölte Benkő Levente nagykövet.

12:10 Az Oktatási Minisztérium elrendelte a jeruzsálemi kétnyelvű iskola bezárását, mivel sok ott tanuló diák Betlehemből való, ahol sok korona-beteget diagnosztizáltak.

11:20 Az Egészségügyi Minisztérium közzétette a koronavírussal diagnosztizált utolsó tíz beteg mozgásának útvonalát (30–39 Izraelben diagnosztizált beteg). A minisztérium felhívja a kijelölt helyeken és időpontokban a betegek közvetlen közelében tartózkodókat, hogy tegyenek bejelentést és vonuljanak házi karanténba.

11:15 Az Oktatási Minisztérium főigazgatója értesítette az iskolaigazgatókat, hogy ő úgy véli, hogy a koronaválság zavart fog okozni az oktatási rendszerben. “Munkafeltételezésünk szerint a helyzet egyre rosszabbá fog válni, ezért a lépéseinket is komolyabbá kell tennünk, ideértve az oktatás megszakítását is, amire fel kell készülnünk.”

11:08 Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök konferenciabeszélgetést kezdeményezett az európai országok vezetőivel a korona-válság megvitatására. A beszélgetésen az osztrák kancellár, Ciprus elnöke, valamint Olaszország, Bulgária, Magyarország, Horvátország és Románia miniszterelnökei vesznek részt.

09:47 A Maccabi Haifa és a Hapoel Beer Sheva negyeddöntős labdarúgó mérkőzését ma este közönség nélkül tartják, az Egészségügyi Minisztérium főigazgatóhelyettese, Prof. Itamar Grotto utasításainak megfelelően.

09:25 Az athéni nagykövetség alkalmazottját és családjának két tagját koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták – közölte a Külügyminisztérium. Az alkalmazott február 27-én egy járaton tartózkodott azzal a görög zarándokcsoporttal, akik Izraelbe látogattak, és akik betegségét Görögországba való visszatérésük után diagnosztizálták.

08:59 A Közlekedésügyi Minisztérium új iránymutatásokat adott ki a tömegközlekedésben részt vevő járművezetők és utasok számára a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. Többek között a minisztérium elrendelte, hogy az utasok kerüljék a városi és városközi buszok első sorában való ülést, és hogy a városközi vonalakon az utasok nem állhatnak menet közben.

Ezenkívül a városi vonalakon, a sofőrnek kedvesen fel kell kérnie az utasokat, hogy álljanak hátrébb, hogy a vezető ne legyen hosszú távon kitéve a megbetegedés veszélyének. A minisztérium azt is kéri, hogy az autóbuszok és vonatok ablakai minél tovább legyenek nyitva a minél minél jobb szellőzés érdekében.

07:39 A lengyelországi Élet menetét bizonytalan ideig elhalasztották a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak miatt. A menetre – mint 1988 óta minden évben – a holokauszt napján került volna sor.

23:40 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy mindenki, aki az elmúlt 14 napban a Betlehemben volt, vonuljon otthoni elszigeteltségbe. Eddig 19 ember betegedett meg koronavírusban a Palesztin Hatóság területén, mind Betlehemből.

23:15 A Magen David Adom (Izraeli Mentőszolgálat) ma bejelentette, hogy koronavírussal diagnosztizálták a szervezet egyik alkalmazottját. Az MDA szóvivője hozzátette, hogy az alkalmazott kórházba került és jó állapotban van. A szervezet hozzátette, hogy mindenkit felkutatott, aki az elmúlt két hét során kapcsolatba került a dolgozóval. A mentős nem került kapcsolatba olyan betegekkel, akik esetleg vírussal fertőzöttek.

22:59 A ma felfedezett 29. koronavírusos beteget kezdetben nem kezelték a Beilinson Kórházban izolációs körülmények között. A 45 éves beteg lázos betegséggel érkezett a kórházba. Az Egészségügyi Minisztérium közölte, hogy a beteg nem felelt meg a korona-betegek kritériumainak, ezért a kezdeti stádiumban “ugyanúgy kezelték, mint egy normál beteget.” Később kiderült, hogy koronával fertőzött és tüdőgyulladásban szenved. Állapota stabil, és elszigetelten kezelik a kórházban.

A kórházi személyzet tagjai, akik kapcsolatba léptek vele, mielőtt kiderült, hogy koronavírusos beteg, karanténba küldték.

22:15 Az Egészségügyi Minisztérium további tíz koronavírusos beteget jelentett be, ezzel Izraelben a betegek száma 39-re emelkedett. A betegek közül kettő Ausztriából érkezett, egy Spanyolországból, egy Belgiumból és egy Olaszországból. Öt másik beteg akkor kapta el a ferőzést, miután kapcsolatba került az ország más betegeivel.

21:31 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy egy további betegnél diagnosztizálták a koronavírust, így a betegek száma 29-re nőtt. A közlemény szerint a beteg az ország központjától való 40 éves férfi, de a fertőzés forrása jelenleg ismeretlen. A beteg elszigetelten van.

Szerinted a koronavírus Izraelben...

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Előző napi fejlemények az izraeli koronavírus-járvánnyal kapcsolatban:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.