Izraelben bezárnak az éttermek, kávézók, szórakozóhelyek

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök szombat este újabb szigorú intézkedéseket vezetett be a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

Izraelben szombat estére a megerősített koronavírusos esetek száma 193-ra nőtt, két személy állapota súlyos, tízé közepesen súlyos. 40 000 polgár van jelenleg otthoni karanténban, köztük közel 1000 orvos, több mint 600 nővér, 170 mentős és 80 gyógyszerész.

Netanjahu szerint az izraelieknek hozzá kell szokniuk egy „új napi rutin”-hoz a koronavírus megfékezése érdekében. „Itt a cél az életmentés. Háborúban vagyunk. Az ellenségünk egy láthatatlan vírus.”

A miniszterelnök ismételten hangsúlyozta a személyes higiénia fontosságát, és felszólította a lakosságot, hogy tartsanak két méter távolságot egymástól, és ha a munkájukat otthonról is el tudják végezni, végezzék otthonról.

Az új intézkedések magukban foglalják a 10 főnél nagyobb összejövetelek betiltását és a kávézók, éttermek, mozik, színházak illetve egyéb szórakózóhelyek, valamint a még nyitva lévő oktatási intézmények bezárását.

Netanjahu továbbá azt mondta, a terrorelhárításban használt digitális eszközöket fogják használni a koronavírus-hordozók nyomon követésére.

Az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója, Mose Bar Sziman Tov a Sábát kimenetele előtt kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy van elég készlet és nincs olyan forgatókönyv, ami a szupermarketek bezárását tartalmazná.

Netanjahu este elismételte, hogy az alapvető áruk, különösen az élemiszerekkel kapcsolatosak, továbbra is rendszeresen érkeznek légi és tengeri úton. Ez a Pészachra is érvényes. A szupermarketek, bankok, benzinkutak és patikák pedig nyitva maradnak.

A Jiszrael Beitenu vezetője, Avigdor Liberman a miniszterelnök bejelentését megelőzően a Twitter oldalán válságkormány létrehozására szólított a koronavírus fényében, melyet csak és kizárólag a két nagy párt a Likud és a Kék-Fehér alkotna. Netanjanu azonban a sajtótájékoztatón ismét nemzeti válság egységkormány alakítására szólított.

Az Izraeli Védelmi Erők korábban a nap folyamán Twitteren közölte, hogy az Egészségügyi Minisztérium utasításainak megfelelően minden harci katonának, valamint a kiképző bázisokban szolgálatot végző katonának egy hónapos tartózkodásra kell készülniük országszerte a bázisokon.

Teljes cikk itt.

FORRÁSujkelet.live