Koronavírus – 200 fertőzött; bezárnak a szórakozóhelyek; elhalasztják Netanjahu perét – percről-percre

Nyomon követjük és itt közöljük a koronavírussal kapcsolatos fontosabb izraeli fejleményeket. Cikkünk folyamatosan frissül…

22:36 Az Állami a Holokauszt emléknapjáról való állami megemlékezést a Jad Vasemben az idén közönség nélkül rendezik. A Jad Vasem arról tájékoztatott, hogy a rendezvényt előre rögzítik és a holokauszt emléknapján a média közvetíti azt.

22:28 Amir Ohana igazságügyi miniszter egy héttel meghosszabbította a rendkívüli helyzetet a bíróságokon. Ohana üzenetében közölte, hogy a hosszabbítást a főügyésszel és a bíróságok igazgatójával együttműködve hajtotta végre.

19:43 Benjamin Netanjahu miniszterelnök és környezetének koronavírus-vizsgálata egyiküknél sem mutatott pozitív eredményt.

18:11 Az Abu Gos közelében lévő Kirjat Jearim lakosainak körülbelül egynegyede, mintegy 1600 személy jelenleg otthoni karanténban van. Erre azután került sor, hogy egy hétfős családot, a szülőket és öt gyermeküket a vírus hordozójaként diagnosztizálták.

17:59 Izraelben a korona-betegek száma 213-ra emelkedett. Kettejük állapota súlyos, 12 fertőzött állapota közepesen súlyos, és négyen meggyógyultak.

17:34 A Kneszet tagjainak hűségnyilatkozatát 40 fordulóban fogják végrehajtani, minden egyes fordulóban három kneszet-képviselővel. Soha nem lehet tíznél több ember a plenáris ülésen, Juli Edelstein kneszet elnököt, Rubi Rivlin elnököt és a kneszet titkárát is beleértve, akik az eseményt az elejétől végigkísérik.

Az első hűségnyilatkozatot Juli Edelstein kneszet elnök, Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz, a Kék-Fehér párt elnöke teszi meg. Egyedül ők lesznek jelen és fogják hallani Rivlin és Edelstein beszédeit az ülés megnyitóján.

Fertőtlenítési munkálatok a Kneszetben a beiktatás előkészítésére – fotó: Adina Wollman / szóvivő

15:56 Benjamin Netanjahu miniszterelnökön és közvetlen környezetén a miniszterelnöki hivatal biztonsági és sürgősségi főigazgató-helyettese utasításainak megfelelően koronavírust kimutató tesztet hajtottak végre. A vizsgálat előtt egyikük sem mutatott fertőzéssel járó tüneteket.

15:45 Az Egészségügyi Minisztérium és Magen David Adom (Izraeli Mentőszolgálat) bejelentette, hogy az ország mintegy 700 orvostanhallgatója fog segíteni, hogy növelhessék a korona-felderítési tesztek számát Izraelben. A hallgatók, akik a koronaválság miatt ideiglenesen abbahagyták tanulmányaikat, ma (vasárnap) és holnap képzésen vesznek részt, hogy csatlakozzanak a mintegy 800 mentőtiszthez, akik már végzik a teszteket.

14:06 A kormány új rendeleteket hagyott jóvá, amelyek lehetővé teszik a rendőrség és az ellenőrök számára, hogy közigazgatási bírságot szabjanak ki azok ellen, akik megszegték a karanténnal és a gyülekezéssel kapcsolatos rendeleteket. Olyan szabályokat is elfogadtak, amelyek lehetővé teszik a fogva tartás meghosszabbítását videokonferencia kapcsolattal, a fogvatartottak fizikai jelenléte nélkül, és a fogvatartottak és foglyok látogatását is korlátozták – ideértve az ügyvédeket is. Az ügyvédekkel való konzultációkat ezentúl telefonon folytatják.

12:48 Az egészségügyi rendszer kibővíti a koronában szenvedő betegek kezelésének helyszínét. A egészségügyi klinikák arra készülnek, hogy a koronavírus betegek egy részét szállodákban szigetelik el annak érdekében, hogy megakadályozzák a korai visszatérést a közösségbe és ezzel a betegek környezetének megfertőzését. Ezt a Polgárvédelmi Parancsnoksággal közösen szervezték. Eddig négy szállodát adtak át kórházi ápolásra, az északi és a déli országrészben, de szükség esetén később további szállodákkal bővül a kör. A lépés várhatóan a következő napokban lép hatályba.

A szállodákba befogadott betegek gyógyulási szakaszban vannak, enyhe tünetekkel, de még képesek fertőzni. Mivel kezelésük nem igényel sok orvosi felszerelést, a szállodákban történő elszigeteltségük lehetővé teszi, hogy a lélegeztetőgépes kezelést igénylő eseteknek elég kórházi szoba maradjon. A szállodákban a betegeket az előírásoknak megfelelően elkülönítik, és orvosi személyzet felügyeli őket.

11:37 Naftali Bennett honvédelmi miniszter aláírta egy végzést, amely felhatalmazza az IDF-et 2000 tartalékos katona behívására a Polgárvédelmi Parancsnokság erősítése érdekében.

11:31 Arie Deri belügyminiszter ma reggel bejelentette, hogy a fürdési idény nem nyílik meg, az Egészségügyi Minisztérium irányelveinek megfelelően. A tengerparti strandok szezonja normális esetben április 1-én szokott megnyitni.

11:27 Az Egészségügyi Minisztérium rendelkezéseinek megfelelően a rendőrség korlátozni kezdte a Templom-hegyre és a Siratófalhoz bejutó imádkozók számát.

09:15 Izraelben tíz főben maximalizálták az együtt tartózkodók számát, bezártak minden nem létfontosságú intézményt, boltot, és elhalasztották a nem sürgős pereket, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnök korrupciós perének tárgyalását – jelentette a helyi média vasárnap.

> (új fülön nyitja meg)”>Teljes cikk >>

07:40 Az Egészségügyi Minisztérium utasításainak teljes listája:

• Minden oktatási intézmény bezár, függetlenül az iskolában lévő gyermekek számától. Ez bezárja a speciális oktatást, a belső, napközi, családi táborokat, ifjúsági táborokat, nyári táborokat és étkeztetést.

• Tíznél több ember gyűlése nem megengedett.

• Kerülni kell a kettőnél több ember utazását egy autóban.

• Kerülni kell a nem feltétlenül szükséges tömegközlekedést. Keddtől kezdve az összes tömegközlekedési eszközön megszüntetik a készpénzfizetést az utas-sofőr kapcsolattartás csökkentése érdekében.

• A bevásárlóközpontok bezárnak. A szupermarketek, gyógyszertárak és olyan helyek, amelyek nem a helyszínen fogyasztható termékeket árusítanak, nyitva maradnak.

• Diszkók, bárok, kocsmák és vendéglők, ideértve a szállodai étkezőket is, nem működnek (kivéve azokat a működő étkezőket, amelyek nem a helyszínen fogyasztható termékeket árusítanak ).

• Bezárnak még: rendezvény- és bankett-termek, edzőtermek és úszómedencék, víziparkok, állatkert és szafari. Mozik, színházak és kulturális intézmények. Vidámparkok és játszó-intézmények. Örökségi helyek, felvonó, nyilvános hajók, kiállítási és vásári helyszínek.

• A Mikvah (férfiak) és a fürdőházak nem működnek, valamint az emberi test nem orvosi kezelésére szolgáló vállalkozások.

• Az ima és a vallási szertartások legfeljebb 10 fős csoportokban zajlanak, két méter távolságra tartva az embereket és legfeljebb két csoportban.

• Tilos a lakást biztosító jóléti, ápolási vagy egészségügyi intézmények és idős-otthonok látogatása, legfeljebb egy hitelező, lehetőleg állandó hitelező kivételével.

• A betegek munkahelyre érkezésének teljes tilalma.

01:30 Amir Ohana igazságügyi miniszter reggel rendkívüli helyzetet hirdetett meg a koronavírus miatt. A bejelentés szerint a bírósági tevékenységeket a sürgős tárgyalások kivételével befagyasztják. Az útmutatás 24 óráig tart, de a vészhelyzet várhatóan folytatódni fog, ezzel késleltetve a Netanjahu kedden megnyitandó tárgyalását. Az utasításokat négy órával a sajtótájékoztató után adták ki, amelyen Netanjahu a vészhelyzeti intézkedéseket közölte, amelyen foglalkozott a bíróságok tevékenységével.

00:00 Haim Kanievsky rabbi, a litván ultraortodoxok vezetője utasította a hatáskörébe tartozó oktatási intézményeket, hogy szokásos módon folytassák tanulmányokat, az elővigyázatossági szabályok betartása mellett. Az elmúlt órákban intenzív viták zajlottak a rabbik, az ultraortodox képviselők és Benjamin Netanjahu miniszterelnök között.

23:15 Netanjahu szerint az izraelieknek hozzá kell szokniuk egy „új napi rutin”-hoz a koronavírus megfékezése érdekében. „Itt a cél az életmentés. Háborúban vagyunk. Az ellenségünk egy láthatatlan vírus.”

A miniszterelnök ismételten hangsúlyozta a személyes higiénia fontosságát, és felszólította a lakosságot, hogy tartsanak két méter távolságot egymástól, és ha a munkájukat otthonról is el tudják végezni, végezzék otthonról.

Az új intézkedések magukban foglalják a 10 főnél nagyobb összejövetelek betiltását és a kávézók, éttermek, mozik, színházak illetve egyéb szórakozóhelyek, valamint a még nyitva lévő oktatási intézmények bezárását.

Netanjahu továbbá azt mondta, a terrorelhárításban használt digitális eszközöket fogják használni a koronavírus-hordozók nyomon követésére.

> (új fülön nyitja meg)”>Teljes cikk >>

21:44 Benjamin Netanjahu miniszterelnök új iránymutatások sorát jelentette be a gazdaság számára, a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Az új iránymutatások között: tíznél több ember gyülekezésének betiltása és a szórakozóhelyek bezárása. A bölcsődék, óvodák és gyógypedagógiai oktatási intézmények szintén bezárnak. A magánvállalkozások nyitva maradhatnak, de arra kérik őket, hogy csökkentett létszámmal működjenek.

Netanjahu nyilatkozatában bejelentette, hogy a gyógyszertárak, bankok és benzinkutak továbbra is rendesen működnek, ám “a szabadidő-kultúrával kapcsolatos minden intézmény bezár.” A miniszterelnök azt is mondta: “Biztosítani fogjuk a nélkülözhetetlen szolgáltatások nyújtását az egész gazdaság számára. Rengeteg élelmiszer van felhalmozva a raktárakban, és az utánpótlás is folyamatos a tengeren és a levegőben is. Nincs hiány és nem is lesz hiány. A szupermarketek és a gyógyszertárak továbbra is nyitva tartanak, és lesz élelmiszer.”

20:46 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy az izraeli korona-fertőzöttek száma 193-ra nőtt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.