Izrael 80%-os zárlat alatt: kutyával séta vagy sport – csak a ház közelében

A kormány ma jóvá fogja hagyni a forgalmi korlátozások drasztikus szigorítását annak érdekében, hogy megfékezze a koronavírus terjedését: csak munkába menet vagy élelmiszer és gyógyszer vásárlás céljából lehet a lakóhelyet elhagyni, taxik csak egy utast szállíthatnak. Az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója a fertőzött személyek számának 1656-ra történő növekedése fényében: “Ha semmit nem teszünk, akkor elérjük Olaszország helyzetét.” – írta a ynet.

Tilos a lakóhelyet elhagyni, kivéve munkába menet, illetve élelmiszer vagy gyógyszer vásárlás céljából. A kutyasétáltatás és sporttevékenység otthontól 30-50 méterre van korlátozva. Ezek csak kiragadott példák a kormány által ma (kedden) elfogadásra kerülő vészhelyzeti rendeletnek, amely drámai módon szigorítja a forgalmi korlátozásokat annak érdekében, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését Izraelben. A tömegközlekedést jelentősen lecsökkentik illetve teljesen leállítják. A taxik csak egy utast fognak szállítani. A határozat a jóváhagyásától számítva egy hétig lesz érvényes.

Az Izraelben diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma az elmúlt napban 377-el emelkedett, mára 1656-ra nőtt. A súlyosan beteg betegek száma 24-ről 29-re nőtt.

Gilad Erdan, Biztonság- és Stratégiaiügyi miniszter tegnap este kijelentette, hogy “Nem szándékozunk megakadályozni, hogy az emberek autóval utazzanak. A lépés célja az, hogy üzenetet küldjön a nagyközönségnek: Ez veszélyes, maradjatok otthon!” A miniszter megjegyezte, hogy az Egészségügyi Minisztérium álláspontja győzött, és az ország 80 százalékos zárlatáról döntöttek. A kormány miniszteri csapata ma este véglegesíti a döntést, és a kormány összeül a 24 órán belül hatályba lépő rendeletek jóváhagyására. Benjamin Netanjahu miniszterelnök várhatóan nyilvános nyilatkozatot tesz a nap folyamán. Netanjahu fizikusokat és matematikusokat ​​is meghívott a kormány videokonferencia-ülésére, amelyben különféle statisztikai modelleket mutattak be a koronavírus terjedésére.

Ez a döntés egyfajta kompromisszum. Az Egészségügyi Minisztérium eredeti követelése a Izrael egy hétig való teljes bezárása volt. A vitában részt vevő miniszterek ezt határozottan ellenezték és ragaszkodtak ahhoz, hogy a gazdaság továbbra is működjön. Végül a könnyített lezárás mellett döntöttek. “A munkavállalásra vonatkozó iránymutatások ebben a szakaszban nem változtak. Ha frissülnek az iránymutatások, akkor időt kell adni a megszervezésre. Az élelmiszerek, gyógyszerek és alapvető termékek raktározásának lehetősége a határozat elfogadása után sem lesz korlátozva” – mondta a Miniszterelnöki Hivatal.

Többek között engedélyezik az alapvető termékeket szolgáltató bankok és vállalkozások működtetését. Lehetőség van az éttermekből étel rendelésére futárszolgálattal. A ruha- és számítógép üzletek bezárnak. A bankok nyitva maradnak. 

Az eddig engedélyezett sporttevékenységekkel kapcsolatban – mivel sokan kimentek az utcára -, úgy döntöttek, hogy betiltják a sporttevékenységet, és az emberek csak levegőzni mehetnek ki, vihetik ki a kutyát vagy mozoghatnak néhány tíz méterre a háztól (50-30). A távolsághatáron túli sporttevékenység nem lehetséges. Az emberek nem mehetnek ki a parkokba vagy a tengerpartra. Nem lesznek csoportosulások, és fokozódni fog a rendőrségi ellenőrzés.

Moshe Bar Siman Tov, az egészségügyi minisztérium főigazgatója a tárgyaláson figyelmeztetett hogy “ha semmit nem teszünk, akkor Olaszországhoz hasonló lesz a helyzet itt is.” Figyelmeztetett, hogy az egészségügyi rendszer összeomlik, ha drámai módon növekszik a lélegeztetést igénylő betegek száma. Az Egészségügyi Minisztérium számításai szerint néhány héten belül több száz lélegeztetőgépen lévő beteg lesz, és ha nem változtatunk a dolgokon, számuk a több ezret is elérhetik.

Vita volt az Egészségügyi és a Pénzügyminisztérium között, hogy mi maradjon nyitva, és mi zárjon be. Miközben az Egészségügyi Minisztérium mindent bezárt volna, Moshe Kahlon pénzügyminiszter és az Izrael Bank elnöke, Prof. Amir Yaron ellenezte ezt és követelték, hogy a munkahelyeket tartsák nyitva a korábban az üzleti szférában (például bankoknál) előírt szabályok szerint. A vita során egyetértés született abban, hogy a csoportosulásokat csökkenteni kell, hangsúlyt fektetve a családokra, akik otthonukat elhagyva másokat veszélyeztetnek a fertőzéssel.

Yaakov Litzman egészségügyi miniszter általánosságban nem osztotta a hivatal álláspontját, mondván, hogy a korlátozásokat nem kell szigorítani. A tárgyaláson részt vett miniszterek szerint Litzman azt mondta: “Képtelenség, hogy a kutyát lehet sétáltatni, de a mikvék (rituális fürdők) bezárnak.” A mikvék egyébként nem zárnak be, hanem a vallási szolgálatok minisztériuma előírásai szerint továbbra is korlátozottabb formátumban fognak működni: tíz ember helyett csak öt részvételével, két méter távolságtartás az emberek között, és egyszerre csak egy ember a fürdőben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.