100%-os túlélési ráta!

Az izraeli Pluristem Therapeutics COVID-19 kezelése – a pillanatnyi adatok szerint – 100%-os túlélési rátával dicsekedhet! – írja a Jerusalem Post.

Hat, életveszélyes állapotba került koronavírusos beteget kezeltek a cég placenta bázisú sejtterápiás termékével. A pillanatnyi adatok szerint mindnyájan túl vannak az életveszélyen, sőt közülük négynek a légzési paramétereiben is javulás mutatkozik – áll a haifai cég közleményében.

A betegeket egy héten át három különböző izraeli egészségügyi központban kezelték a különleges használatra igénybe vehető gyógyszerek országos programjának keretében. Valamennyien légzési elégtelenségben és a COVID-19-hez kapcsolódó gyulladásos komplikációkban szenvedtek. A betegek közül négynél más szervrendszeri károsodást is kimutattak: szív- és érrendszeri elváltozásokat, veseelégtelenséget.

A gyógyászati cég közleménye szerint mindannyian túl vannak az életveszélyen, négyük légzési adatai javulnak a kezelés óta, három beteget pedig hamarosan le tudnak majd választani a lélegeztetőgépről. Közülük kettőnél pedig a légzésjavulás mellett a korábban meglévő betegségek is gyógyulást mutatnak.

“Örülünk a különleges használatra igénybe vehető gyógyszerek programja kezdeti eredményeinek, és folytatjuk a PLX-sejtekben rejlő lehetőségek kiaknázását a betegek és az egészségügyi rendszer érdekében” – mondta Yaky Yanay, a Pluristem elnöke és ügyvezetője.

”Cégünk elkötelezte magát, hogy versenyelőnyét felhasználja a PLX-sejtek nagyüzemi gyártására a jelentős betegszám szükségleteinek ellátására” – tette hozzá.

A PLX-sejtek “allogén (nem saját) kötőszövet-szerű sejtek, melyek immunmódosító tulajdonságokkal rendelkeznek”. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer természetes szabályozó T-sejtjeit és a gyógyító makrofág sejteket aktivizálják – magyarázta a cég egy korábbi közleményben. Ennek az eredménye lehet az immunrendszer veszélyes túlműködésének visszafordítása. Ez valószínűleg csökkentheti a tüdőgyulladás és a pneumonitis (a tüdőszövet általános gyulladása) halálos tüneteit.

A PLX-sejtekkel kapcsolatos korábbi preklinikai eredmények jelentős terápiás hatásokat tártak fel a pulmonalis hypertonia, tüdőfibrózis, akut vesekárosodás és gyomor- és bélrendszeri sérülések állatkísérleteiben.

A Pluristem a koronavirussal összefüggő szövődmények kezelésére irányuló nemzetközi klinikai vizsgálatok iránti kérelmet fog benyújtani.

A közleményben megjegyezik, hogy a továbbiakban nem a különleges használatra igénybe vehető gyógyszerek kísérleteiről tájékoztatnak majd, hanem a tervezett klinikai vizsgálatok eredményeiről.

“A cég tárgyalásban áll az USA és Európa szabályozóival a COVID-19 elleni klinikai stratégia kidolgozása érdekében” – tette hozzá Yanay.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSJerusalem Post