Ma reggel megszűntek az ünnepi korlátozások, marad a Bnei Brak-i zárlat

A települések közötti utazás tilalma reggel hattól megszűnt, de minden egyéb korlátozás hatályban marad. A tömegközlekedés csak vasárnap indul. A kormány úgy határozott, hogy öt napra meghosszabbítja Bnei Brak zárlatát, de könnyítéssel: a város lakosainak megengedett a munkavállalás.

Az ország egész területén bevezetett zárlat – melyben a koronavírus terjedésének megakadályozása céljából tilos volt a települések közötti közlekedés – ma (pénteken) reggel véget ért, de 06:00 órától az összes többi szokásos korlátozás hatályban maradt. A tömegközlekedés – a taxik kivételével – kedd este teljesen leállt és vasárnap reggel folytatódik. A személyvonatok közlekedését már korábban leállították, és tevékenységük továbbra sem indul újra. A rendőrség fokozott jelenléte folytatódni fog.

Az éjszakai telefonos kormányülés végén elfogadták Bnei Brak város lezárásának enyhítését, ami lehetővé teszi a lakosok számára, hogy elhagyják a várost munkavégzés, nélkülözhetetlen orvosi ellátás, közvetlen családtag temetése, kiskorú átvitele elvált szülők között vagy bármilyen egyéb, előzetes jóváhagyáshoz kötött szükséges dolog érdekében. Az a döntés született továbbá, hogy Bnei Brak zárlata további öt napig, április 15-ig lesz érvényben. A Jeruzsálemre vonatkozó döntést a későbbiekben hozzák meg.

Mint ismeretes, Izraelben kedd este zárlatot vezettek be, hogy megakadályozzák a családi ünnepi összejöveteleket, és a széder estére a korlátozásokat teljes kijárási tilalomra súlyosbították, amely tegnap reggel ért véget. Ma reggeltől ismét a korábban érvényben lévő korlátozások lépnek hatályba: a lakóhely elhagyása rövid időre, 100 méteres távolságra lehetséges, a tömegközlekedési szolgáltatások nagyon korlátozottak (és csak vasárnaptól működik ismét). Az otthonról való távozás a szokásos korlátozások mellett csak élelmiszer- és gyógyszervásárlás érdekében megengedett.

A március végén jóváhagyott és továbbra is hatályban lévő további korlátozások: kettőnél több ember gyülekezésének és közös imák tilalma – közterületen is; esküvők csak vendégek nélkül, a szűk családban tartható; a temetésen való részvétel legfeljebb 20 főre korlátozódhat, a körülmetélés során legfeljebb 10 ember részvétele megengedett, csak a két méteres távolság betartásával.

A munkahelyen egy időben legfeljebb 10 alkalmazott, vagy a munkaerő 15%-a dolgozhat, attól függően, hogy melyik szám a nagyobb. A munkáltató csak abban az esetben növelheti 30%-ra az alkalmazottak számát, ha a növelés elengedhetetlen a munkahely tevékenységéhez. Az építőiparban és az infrastruktúra területén folytatott munka nem korlátozott. A rendeletek szerint, mielőtt a munkavállaló megérkezik a munkahelyre, meg kell mérnie a hőmérsékletét, és írásos nyilatkozatot kell tennie az eredményről és a tünetek hiányáról (38 °C feletti testhőmérséklet, köhögés, nehéz légzés). A munkavállalónak az aznap kitöltött formanyomtatvánnyal kell érkeznie a munkahelyre, és a munkáltatónak a megadott módon össze kell gyűjtenie és meg kell őriznie a nyomtatványokat.

A kiskereskedelmi üzlet tulajdonosa online áruházat nyithat, ahonnan árukat csak kézbesítési szolgáltatással szállíthat – feltéve, hogy maga az üzlet zárva van a vásárlók elől. A kommunikációs termékek és számítógépek javításával foglalkozó laboratóriumok mentesülnek a boltok kinyitására vonatkozó tilalom alól, és azok – az Egészségügyi Minisztérium iránymutatásait betartva – fogadhatnak ügyfeleket. A kézbesítési szolgáltatások minden típusú termékre engedélyezettek, az Egészségügyi Minisztérium irányelveivel összhangban. Hat hónapos börtönbüntetést vagy pénzbírságot szabnak ki mindenkire, aki a szabályok megsértésével úgy működtet üzletet, hogy az nyitva van a vásárlók előtt.

Ezen korlátozásokon kívül vasárnap reggel 07:00 órakor lép életbe az Egészségügyi Minisztérium vezérigazgatója, Mose Bar Sziman-Tov rendelete, amely előírja, hogy mindenkinek védőmaszkot kell viselnie a lakóhely elhagyásakor. Az Egészségügyi Minisztérium hangsúlyozza, hogy a védőmaszk házi készítésű is lehet, amely a száját és az orrot eltakarja. “Az arcmaszk nagymértékben csökkenti a fertőzés és megfertőződés kockázatát. Megakadályozza a cseppek kifröccsenését, valamint hogy kívülről jövő cseppek elérjék a szájat és az orrot” – szól a a végzés.

A rendelet szerint a maszk viselésének kötelezettsége nem vonatkozik 6 év alatti kiskorúra, akinek szellemi, vagy orvosi fogyatékossága miatt jelentős nehézséget okozna a maszk használata; egy háztartásban élőkre; a média dolgozóira, akiknek a közvetítés során beszélniük kell, feltéve, hogy legalább két méterre vannak egymástól; két olyan alkalmazottra, akik a munkahelyen rendszeresen egy helységben dolgoznak, feltéve, hogy megtartják a szükséges távolságot.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.