Még két téma van a vírus és Izrael vonatkozásában, amiről mindenképpen szerettem volna írni nektek. Ezek a gazdaságmentési stratégiák és az egészségügyi innovációk.

Az elég nyilvánvaló, hogy ezt a vírus és karantén okozta gazdasági hátrányt hosszú idő lesz ledolgozni. Egyelőre viszont még az is kérdés, hogy állunk vissza a munkába. A miniszterelnök azt ígérte, hogy az ünnepek után szép lassan újraindítják a gazdaságot, és lépésről lépésre enyhítenek a korlátozásokon. A Gazdasági Minisztérium még dolgozik a végleges stratégián, de egy-két elképzelés már napvilágot látott a sajtóban. 

A legfrissebb akciótervet a Nemzetbiztonsági Tanács épp ma hozta nyilvánosságra. Eszerint az izraeliek munkába való visszatérése körülbelül két hónapig tart majd.

Első lépésként a – gazdasági értelemben – legfontosabb tevékenységeket végző vállalatok nyithatnának meg. Gyárak, termelőüzemek, high-tech cégek, startupok. Ezekkel egy időben a bölcsődék, az óvodák és a speciális iskolák is újra működni kezdenének. A bizottság szerint az érettségire készülő diákoknak is meg kéne kezdeniük a tanulást, bár kisebb csoportokban, mint korábban. Valamint a tömegközlekedés is teljesen visszaállna a megszokott működésre. Ez azt jelentené, hogy körülbelül 1 millió ember újra dolgozhatna. Az államigazgatás 50 százalékban kezdené meg újra a munkát. Viszont a magán- és az állami szektorban is maradna néhány szigorú higiéniai szabály, mint például a maszkok és kesztyűk viselése, a távolságtartás és a mindennapi hőmérőzés. 

Két héttel később, második lépésként megnyitna minden kis üzlet, állami és magán szolgáltató, mint például a könyvelőirodák, vagy az ügyvédek. Ezzel egy időben elsőtől negyedik osztályig is visszaállna a tanítás az iskolákban. 

A harmadik stádiumban – ismét két héttel az előző után – kinyithatnának az éttermek, a kávézók és minden gyerek újra járhatna iskolába. 

Negyedik lépésként, de kizárólag csak akkor, ha a vírus terjedését teljes kontroll alatt tudják tartani, megnyithatnának a színházak, a múzeumok és a bevásárlóközpontok. Ezen a ponton újra lehetne sportrendezvényeket és egyéb nagy összejöveteleket tartani. 

Fontos, hogy ez a terv még nem végleges. Az eddig napvilágot látott stratégiák közül talán nem is a legésszerűbb, bár az biztos, hogy az egyik leggyorsabb. Véleményem szerint Gabi Barbash, a Sourasky Egészségügyi Központ volt igazgatójának 7 lépéses terve, ami bár lassabb, de átgondoltabbnak és logikusabbnak tűnik a vírus terjedésének szempontjából, talán célravezetőbb lenne… Mégis könnyen lehet, hogy ezt a tervet a döntéshozók figyelmen kívül hagyják a gazdasági szempontok miatt. 

Ami viszont biztos, hogy bármilyen stratégiát is választ Izrael, a folyamat hónapokig fog tartani, és a szakértők szerint közben lehetnek olyan területei az országnak, amelyeket időlegesen le kell majd zárni. Már most is több ilyen település van, Bnei Brakban már a tesztelést is abbahagyták, hiszen világossá vált, hogy szinte mindenki fertőzött. Jeruzsálem egyes részei is karantén alatt vannak. 

A szakértők abban is egyetértenek, hogy a tesztelés továbbra is kulcsfontosságú lesz. Most naponta körülbelül 6000 tesztet végeznek el, de a cél a 10000. Az Egészségügyi Minisztérium honlapján mindenki számára jól nyomon követhető, hogy melyek az ország legfertőzöttebb területei, pontosan hány tesztelést végeznek, hányan betegednek és gyógyulnak meg. 

És akkor röviden néhány egészségügyi innovációról. 

Egy haifai cég placenta alapú sejtterápiájával 6 súlyos állapotban lévő, koronavírussal fertőzött beteget kezeltek, három különböző izraeli kórházban. Mind a hat beteg túl van az életveszélyen. Ez a terápia az immunrendszert erősíti és más betegségeket is terveznek vele gyógyítani. 

Egy 29 éves, kritikus állapotban lévő beteget egy már gyógyult férfi vérplazmájával kezeltek, transzfúzió segítségével. Több gyógyult is adott már vért, jelenleg az ország három különböző kórházában használják ezt a megoldást. A tervek szerint a gyógyultak vérét gyakorlatilag egy „passzív oltás” készítésére használják majd, mivel az ő vérükben már megtalálhatóak azok az antitestek, amelyek képesek a vírus leküzdésére. A kutatók most ott tartanak, hogy a gyógyultak vérplazmáját lefagyasztották, és minden kórháznak küldenek. Ha elegendő plazma lesz, akkor tudják elkészíteni azt az antitest-koncentrátumot, amellyel leküzdhető a betegség. Azt viszont a kutatók hangsúlyozták, hogy a gyógyulás időpontjától számítva még két hetet kell várni, amíg valaki vért adhat. 

Az izraeli hadsereg tengerészgyalogos egységének kutatási és fejlesztési csoportja átalakította a mélytengeri búvárpalackjainak gyártósorát orvosi oxigénpalackok gyártására. 

Az elmúlt hetekben a Jeruzsálemi Egyetemen kifejlesztettek egy új tesztet, ami tízszer gyorsabb és olcsóbb, mint az eddigiek, amelyeket ráadásul külföldről kellett behozni.

A világ más országaiban is használt svájci innováció is megérkezett az országba: ez egy olyan gép, ami naponta több mint 1400 tesztet tud elemezni. Ezt az Ichilov Kórházba szánták, de az út során megsérült, most még egy hetet kell várni, hogy az alkatrészeket pótolják, de utána újra alkalmas lesz a működésre.

Az utolsó adatok szerint Izraelben 11235 koronavírusos beteget regisztráltak. Közülük 110-en meghaltak, és 1689-en meggyógyultak. 

Az írásaimmal most már az izraelinfo.com-on is találkozhattok. Olvassátok és támogassátok, mert egy jó és hiánypótló oldal. 

2020. 04. 13. Tel Aviv, Izrael

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.