Az előző bejegyzés után sok aggódó és érdeklődő üzenetet kaptam tőletek. Most megpróbálok érdemben válaszolni a felmerült kérdésekre.

Hogyan jutunk élelmiszerhez, ha nem tudunk elmenni vásárolni?

Eddig azért a boltba el lehetett menni, bár kontrollálták a vásárlók számát, így meg kellett várni, kint az utcán – szigorúan egymástól 2 méterre állva – amíg egy vásárló kijön, és a biztonsági őr beenged. Sok helyen hőmérőznek, szinte mindenhol el lehet venni a bejáratnál kesztyűt és kézfertőtlenítőt (a maszk kötelező).

Mindezek ellenére, azért eddig is igyekeztünk elkerülni a boltokat. Minden hétre előre megírom a menüt, és eleve a tervezett ételekhez vásárolok alapanyagot. Nagy részét nem a boltban, hanem az interneten keresztül kistermelőktől, vagy kibucoktól, amelyek gyönyörű és finom biozöldségek és -gyümölcsök termesztésével foglalkoznak. Mindent meg lehet tőlük venni kis tételben is. Ahogy a húst is. Majd bedobozolva, becsomagolva leteszik az ajtó elé. A kiszállításra maximum 1-2 napot kell várni. De házhoz jön a rajzlap, a zsírkréta, a festék és egyéb kézműves kellékek is. Ezeket egy egyszerű WhatsApp-csoporton keresztül meg lehet rendelni. Gyakorlatilag mindenki átállt a házhoz szállításra, még a legkisebb üzletek is. Természetesen a nagy élelmiszerboltoktól és a gyógyszertáraktól is lehet rendelni, de náluk legalább egy hét a kiszállítás.

Akár játékot, ruhát vagy cipőt is kihoznak, bár ahogy az itteni barátoktól hallom, és mi is így vagyunk ezzel, mindenki óvatosan költekezik, hiszen ki tudja, meddig tart ez még!?

És akkor a piszkos anyagiak. Kérdeztétek, hogy az állam segít-e, hogyan?

A legtöbb munkavállaló fizetés nélküli szabadságon, vagy munkanélküli státuszban van. Aki viszont az elmúlt 18 hónapban legalább 6 hónapot dolgozott, az jogosult segélyre, vagyis megkapja a fizetése 70 százalékát az állami biztosítótól, legalább egy hónapig. Aki 12 hónapot dolgozott, az akár 3 hónapig is. Ez függ az életkortól és a korábbi munkaviszony hosszúságától. A tanárok a teljes bérüket megkapják. Ezen kívül a kormány 500 sékel külön támogatást ad minden gyerek után (4 gyerekig), illetve minden nyugdíjasnak és sérült embernek.

Aki az elmúlt két évben vándorolt ki, ahogy mi is, az plusz támogatást is kap. Küldtem egy emailt a Bevándorlási Minisztériumnak, és két nappal később – a legnagyobb meglepetésemre – átutalták a teljes fizetésemet. Az önkormányzatok is segítenek, például elengedték a lakások után járó adókat, de rengeteg civil kezdeményezés is van. Divat lett egymásnak ajándékba rendelni főtt ételt, édességet, tartós élelmiszert. A lakástulajdonosok közül sokan elengedték a bérlőiknek a teljes áprilisi díj kifizetését. Mi csatlakoztunk a „fogadj örökbe egy nagyszülőt” kezdeményezéshez. Hetente egyszer felhívunk egy egyedül élő, idős embert, és kicsit beszélgetünk vele (magyarul). Ha valamire szüksége van, értesítjük az önkormányzat erre kijelölt képviselőjét, aki megszervezi a szükséges dolgok kiszállítását.

Hogyan működik a vírus terjedésének követése és szűrése?

Az Egészségügyi Minisztérium már március közepén mindenkinek elküldött egy ingyenes applikációt, amit már akkor ajánlott volt letölteni. Ezt több millióan meg is tették azóta. Miután ez hazai fejlesztés, sajnos csak itt Izraelben működik.

A lényege, hogy minden felhasználó engedélyezi a telefonja, és ezáltal a helyzete követését. Ha valakinek pozitív lesz a tesztje, az app azonnal üzenetet küld mindenkinek, aki érintkezhetett az illetővel a megelőző 14 napban. Aki üzenetet kap, annak jelentkeznie kell a legközelebbi szűrőállomáson, ezekből egyelőre 5 működik az országban. A hozzánk legközelebbi itt Tel-Avivban, a HaYarkon Parkban van. A szűrésre autóval kell érkezni, nem szabad kiszállni a kocsiból, a tesztet teljes védőfelszerelésbe öltözött egészségügyi dolgozók végzik, de csak behajolnak az autóba a mintavételhez, aztán tovább is kell hajtani. Majd az applikáción keresztül küldik a teszt eredményét. Ha pozitív, akkor nagy eséllyel be kell költözni az egyik karanténnak kijelölt szállodába. Merthogy itt a legnagyobb szállodaláncok már hetekkel ezelőtt felajánlották az épületeiket azért, hogy a betegeket teljesen izolálni lehessen az egészségesektől. A szállodákban természetesen időről időre orvosok és nővérek ellenőrzik a fertőzöttek állapotát.

A mai adatok szerint Izraelben 9755 fertőzött és 79 halott van.

Az utolsó és legfontosabb téma: Hanna. Milyen az élet egy óvodással a karanténban?

Azt kell hogy mondjam: mi nagyon élvezzük. Persze vannak nehéz napok, a kedvünk hullámzó, de azért igyekszünk minden napra kitalálni valami izgalmas, érdekes tevékenységet. A házunk mögött van egy kis kert, ott volt már divatbemutató, slime készítés, festés, piknik, táncverseny, kutyaidomítás, meg mindenféle. Van egy napirendünk, amit nagyjából betartunk. Ebben van aktív idő, tanulás, kreatív idő, szabad játék, pihenés. Együtt sütünk-főzünk, már ott tartunk, hogy Hanna (5 éves) 10 perc alatt elkészít magának egy palacsintát, vagy süteményt.
Az óvodai csoportjával eleinte mindennap, most már csak heti kétszer meetingel, Zoomon keresztül. Kézműves feladatokat is kapnak, és videókat is kell készítenünk. Meg persze facetime-ozunk a barátnőkkel, és az otthoniakkal is, jó sokat. Így telnek a napjaink, sokkal lassabban, mint eddig bármikor, de biztos ennek is oka van… úgyhogy megpróbáljuk a legjobbat kihozni belőle.

2020.04.09. Tel-Aviv, Izrael

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.