Peszach a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe. Az Egyiptomból való kivonulás ünnepe, a tavasz ünnepe, a kovásztalan kenyér ünnepe, a tengeren való átkelés ünnepe, egy szép és kedves családi ünnep. Idén család nélkül, vagy maximum kis-családdal, legalábbis itt Izraelben.

Tegnap este a miniszterelnök bejelentette a teljes kijárási tilalmat. Az elmúlt hetekben sem volt sokkal jobb, mert bár a csodálatos tel-avivi tengerpart itt van a házunktól körülbelül nyolc perc sétára, több mint egy hónapja nem láthatjuk már. Eddig 100 méterre hagyhattuk el a lakást, az ünnep ideje alatt már ez sem lesz lehetséges. Mindenkinek otthon kell maradnia. De nem úgy, mint Magyarországon, hogy kicsit még elmegyek kirándulni, meg biciklizni, hanem tényleg, igazán. A rendőrök és a katonák hetek óta járőröznek az utcákon, most már ellenőrző pontokat is felállítottak, a városokban is. Itt Tel-Avivban is.

Mit tehetünk, várunk. A számok egyébként egy jó darabig egészen jól alakultak, bár a megbetegedések száma exponenciálisan nőtt, nagyon kevés haláleset történt, legalábbis így tudtuk… egészen addig, amíg múlt héten ki nem derült, hogy az ultraortodox közösségek gyakorlatilag nem is tudnak, vagy nem akarnak tudni a járványról, ezért ők teljesen figyelmen kívül hagyták az összes korlátozó intézkedést. Ugyanúgy jártak imádkozni, tanulni, temetésre, lagziba, mint, ahogy előtte. Mostanra kiderült, hogy egyes ultraortodox településeken minden harmadik ember fertőzött. Most ezeket a városrészeket, városokat bezárták. Senki nem mehet se ki, se be. Bnei Brak, Tel-Aviv egyik elővárosa itt van tőlünk öt kilométerre, azok a tel-aviviak, akik a közvetlen szomszédságában élnek, kerítést kértek az önkormányzattól, ezt tegnap fel is húzták. Izraelben tehát kerítéssel választanak el zsidókat zsidóktól 2020-ban. Szörnyű ez…

Viszont úgy tűnik, már látni a fényt az alagút végén, legalábbis reménykedünk. 300 különböző high-tech és orvosi műszereket gyártó cég dolgozik a technikai és orvosi megoldáson. Az Egészségügyi Minisztérium már hetekkel ezelőtt küldött egy applikációt, amit mindenkinek le kell töltenie, és a telefon mozgását követve értesítést küld, ha fertőzött ember közelében jártunk. A Moszad rengeteg orvosi műszert, tesztet és védőfelszerelést hoz az országba, most éppen 11 repülőnyit. Hogy honnan és hogyan, nem tudni, de valahogy megoldják, így minden elérhető és fix áras. Az állam maximálta a maszkok, kesztyűk, fertőtlenítő szerek árát is, már hetekkel ezelőtt. Egy klasszikus orvosi maszk 3 sékel (itt már egy hete kötelező a viselése), 100 db gumikesztyű nem lehet több 20 sékelnél, és a kézfertőtlenítőt sem lehet 10 sékelnél drágábban adni. Bár a legtöbb helyen már ingyen osztogatják.

Teszt is van bőven. A cél itt a napi 10 000 tesztelés. Az elmúlt napokban már a szupermarketekben is random tesztelik a vásárlókat. Már akinek még van miből vásárolnia, merthogy ennek az országnak azért nem elhanyagolható bevétele van idegenforgalomból és turizmusból, mármint békeidőben. Most nincs. Egymillió munkanélküli viszont van. Amikor a járvány elkezdődött, a 80 ezret sem érte el a munkanélküliek száma. Ezért tehát van mindenféle gazdaságmentő javaslat. Van ötlet életkor és lakóhely szerinti munkába állásra, de azt is olvastam, hogy két nap munkát négy nap karantén fog felváltani, vagy négy nap munkát 10 nap karantén. Aztán lehet, hogy végül úgy lesz, mint Ausztriában. Mindenesetre az biztos, hogy lassú lesz ez a folyamat, de a Bibi tegnap azt ígérte, hogy peszach után (április 15.) valami változni fog, és elkezdik feloldani a szigorú korlátozásokat.

A mai napon egyébként a hivatalos közlések szerint Izraelben 9006 fertőzött és 59 halott van. A megbetegedések száma naponta 300-400-zal nő. De ez egy fiatal ország, világszínvonalú egészségüggyel, úgyhogy talán van miben reménykednünk. Mást úgysem tehetünk…

2020.04.07. Tel-Aviv, Izrael

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.