Ricsi (Richárd) Bar-Lev Magyarországon született Brill Richárd néven. Jóval később kényszerült neve héberesítésére.

Ez akkor történt, amikor a repülő-ellenőrzési csoport (Bedek Aviation Group) diplomata-útlevéllel Nagy-Britanniába küldte. Ekkoriban (az ötvenes-hatvanas években) Ben-Gurion rendeletére minden hivatalosan kiküldetésbe induló izraeli héberesítette a nevét.

Bar-Lev csak jóval később jött rá, hogy a névváltoztatás fölösleges volt. Kiderült, hogy Brill ősi, tiszteletre méltó zsidó név, a Bne Rabbi Jichak Levi (Rabbi Jichak Levi gyermekei) szavakból alkotott betűszó. A budapesti Rabbiképző Intézet irattárában meg is találta a családja múltjára vonatkozó adatokat. Az első Brill 1790-ben érkezett Magyarországra, jesivát alapított Budapesten, és a családi hagyomány szerint ez volt a Rabbiképző Intézet alapja – jóval később a keleti blokkban működő egyetlen ilyen intézmény.

Ricsi Magyarországon elvégzett egy szakiskolát, de szakmai végzettséget mégsem szerzett. Miután Izraelbe érkezett, felvették a Munkaügyi Minisztérium szervezésében működő műszerészképző egyéves tanfolyamra (1951–1952). Véleménye szerint korábbi magyarországi tanulmányai során szerzett tapasztalatainak köszönhette, hogy kitűnő eredménnyel végzett.

- Hirdetés -

Ebben az időszakban az izraeli légierőnek nagy szüksége volt repülőgép-alkatrészekre. A behozatal külföldről bonyolult, drága és időigényes ügymenet, és nem mindig találták meg a megfelelő alkatrészeket.

A lodi repülőtér melletti, korábban brit katonai bázist ekkoriban új olék ideiglenes szálláshelyének használták (Mahane Izrael). A Ben-Gurion mellett működő Simon Peresz védelmi miniszterhelyettes javaslatára a tábor egy részét átalakították a légierő számára repülőgép-alkatrészek felújítását végző műhellyé. A brit királyi légierő korábbi tel-nofi bázisán is műhelyeket alakítottak ki, ott műszerészeket is képeztek.

Az ötvenes évek elején Simon Peresz a védelmi minisztérium kiküldetésében az Egyesült Államokban járt, és sikerült meggyőznie az Amerikában élő magyarországi zsidót, a repülésben sok tapasztalattal rendelkező Al Schwimmert, hogy alijázzon, és hozzon létre egy hangárt az izraeli légierő gépeinek karbantartására. Schwimmer 1953-ban Lodban alapította a Bedek néven ismert karbantartó műhelyt. Al Schwimmer Peresz segítségével régi repülőgépalkatrész-üzemet vásárolt az Egyesült Államokban, és szétszerelve, bedobozolva Izraelbe küldte.

Ebben az évben – Izraelben a gazdasági-ellátási megszorítások ideje – a munkaügyi hivatal a Bedekbe küldte Ricsit. Egy magas amerikai fogadta, aki felvételiként a kezébe nyomott egy angol nyelvű könyvet. Ricsi tudott angolul, így felvették gyakornoknak a repülőtechnikusok közé. 149-es számmal a Bedek első százötven dolgozója közé került.

Felújításra váró gépek a Bedek hangárjában az első években – Fotó: Israel Aerospace Industries (IAI) Archive

Kiválóan dolgozott, és szakosodott a dugattyús repülőgépmotorokra, a karburátorokra, a komplex (befecskendezőszivattyús) motorokra. Hat évvel később előléptették részlegvezetőnek. Az üzem termékeit többfelé forgalmazták, de fő megrendelőjük a légierő maradt. Az El-Al légitársasággal nehézségbe ütköztek, mert akkoriban a Bedeknek nem voltak még a polgári légi forgalomhoz szükséges tanúsítványai.

A Bedekben Ricsi részlege kapta meg elsőként termékeire a nemzetközi tanúsítványokat, ezzel növekedett az El-Altól érkező megrendelések száma is. Fontos megjegyezni, hogy a polgári légi forgalomban a legegyszerűbb feladatok elvégzését (még a repülőgép mosdójában történt javítást is) hivatásos ellenőr aláírása hagyja jóvá.

Külföldi megrendelő utasszállító gépe a Bedek udvarán – Fotó: Israel Aerospace Industries (IAI) Archive

Amikor Ricsi a részleghez került, csak négyen dolgoztak ott. Miután megkapták a nemzetközi tanúsítványt, és külső ügyfelektől is érkeztek megrendelések, már tizennyolcan. 1957 végén érkeztek meg az El-Alhoz az új légcsavaros, gázturbinával hajtott Britannia gépek. Ezek váltották fel az elavult, dugattyúmotoros Constellation típusokat. Ricsit egy hónapos továbbképzésre küldték Birminghambe, hogy megismerje az új gázturbinás repülőket.

Az El-Al első Britannia gépe – Fotó: elal.com/magazine/portfolio-items/moreshet/britannia-airplane

Az ötvenes években az izraeli légierő is felszerelkezett (előbb brit, majd francia) sugárhajtású repülőgépekkel. A részleg dolgozóit új világ fogadta, ahogy Ricsi mondta: „el kellett felejtenünk mindent, amit valaha is tudtunk a repülésről”. Ricsit három alkalommal küldték franciaországi továbbképzésre az új, sugárhajtású repülőgépek tanulmányozására. Visszatérve továbbadta a tudását munkatársainak.

A hatvanas évek elején, amikor a Bedek kezdett francia típusú Fouga Magister gyakorló-oktató repülőgépeket építeni, megváltoztatták a cég nevét: Israel Aerospace Industries (IAI), ennek részlege lett a Bedek.

A nemzetközi tanúsítványok megszerzése után a Bedek szélesítette a már meglevő polgári légiforgalmi ügyfélkörét. Az El-Al mellett külföldről (Lengyelországból, Németországból, Ecuadorból) is érkeztek felújításra váró repülők és motorok. Az ügyfélkör, leginkább a dél-amerikai polgári légi forgalomnak köszönhetően egyre bővült.

A polgári légi forgalom tanúsítványai 1953-tól kezdtek beérkezni, először az izraeli igazgatóságtól, majd az amerikai FAA-tól (Federal Aviation Administration) és az európai polgári légügyi szervezettől. A Bedek külföldi megrendelésre is dolgozott, az IAI több mint negyven képviseletet állított fel szerte a világon.

Az IAI mellett és annak irányításával alapították a mai napig működő, a repüléshez kapcsolódó szakmákat oktató iskolát is. Ricsi felvett a részlegbe az iskolában végzett húsz fiatalt. A jom kipuri háború (1973) idején, amikor a szakképzett technikusok mind bevonultak, ezek a fiatalok tartották a frontot a szervizben.

Az Izraeli Légierő továbbra is az IAI legfontosabb megrendelőjének számított. Az IAI Bedek részlege is jelentős részt vállalt a polgári légi forgalom céljaira már elavult repülők üzemanyag-utántöltő-repülőgéppé alakításában-fejlesztésében: a légierő gépeit repülés közben utántöltik, és így hatótávolságukat megnövelik.

Egyik franciaországi útján Ricsi megismerkedett a Mirage motorgyárban működő Emanuel Liban (Liberman) izraeli mérnökkel, a repülőgép-üzemanyagrendszerek szakértőjével. Ricsi mindent megtett az IAI vezetői körében, hogy Liban visszatérjen Izraelbe. Miután vezető beosztást ígértek neki az IAI-ban, visszatért.

Emanuel Liban a repülőgépek nemzetközi szakértőjének számított, nemzetközi bizottságok tagja volt. Az IAI-ban kifejlesztett és megtervezett egy, a hagyományos (többnyire amerikai) légi üzemanyag-utántöltőnél fejlettebb megoldást. Korábban az üzemanyag egy hajlékony csövön át jutott a töltésre váró repülőbe. Az üzemanyag-utántöltő-repülőgép maga után húzta, és a töltésre váró gépnek el kell kapnia a csövet, hogy összekapcsolódjanak. Ez nem egyszerű.

Liban nem hajlékony, hanem merev csövet használt az üzemanyag-utántöltő hátsó részében ülő mechanikus kezelésében.

Üzemanyag-utántöltőnek átalakított Boeing 707-es a légierő F–16-os gépével – Fotó: Israel Aerospace Industries (IAI) Archive

Ricsi úgy véli, közvetetten részt vett a rendszer fejlesztésében, bár nem kimondottan a technikai megoldásban. Rendszeresen teniszezett, és észrevette, hogy időnként egyes labdákat elvét a levegőben. Rádöbbent, hogy nem ugyanott van mindkét szemének a fókusza. Ezen a nyomon elindulva és az üzemanyag-utántöltő tervezőjével beszélgetve jutottak a megoldáshoz: az utántöltő gép farkában két kamerát helyeznek el, a két szögből fényképezett cső felvételét képernyőn látja a rendszer kezelője, és könnyebben juttatja be a csövet a tankolásra váró repülőgépbe.

A Bedek hagyományos részlegeiből önállósodott a repülőgépmotor-gyár és a repülőgépalkatrész-gyár.

A hetvenes-nyolcvanas években a nyugati légitársaságok szinte minden sugárhajtóműve amerikai gyártmány volt. Kötelező szabály, hogy csakis és kizárólag eredeti, a motorgyártó jóváhagyásával ellátott repülőgép-alkatrészeket szabad használni. Ezért szükségessé vált, hogy az IAI felállítson Amerikában egy motorok és alkatrészek beszerzésével foglalkozó kirendeltséget.

Az Arava prototípusának első repülése – Fotó: Israel Aerospace Industries (IAI) Archive

Az IAI létszáma százötven főről – a legmagasabb foglalkoztatás idején – huszonnégyezer főre nőtt. A hatvanas-hetvenes években kifejlesztették az Arava könnyű teherszállító és a Westwind típusú üzleti repülőgépeket, a nyolcvanas évektől pedig a világméretekben legfejlettebb gyártmányok közé tartozó Lavi típusú szuperszonikus vadászgépeket. A Lavi először 1986 decemberében szállt fel. Az amerikaiak nyomást gyakoroltak Izraelre, hogy hagyjon fel a gyártásukkal, attól tartottak, hogy saját gépeik vetélytársai lesznek. A kormány 1987 augusztusában állította le a projektet, amikor a Lavi három prototípusa már repült. Az IAI létszáma jelentősen csökkent.

A Lavi első felszállása, 1986. december 31. – Fotó: Israel Aerospace Industries (IAI) Archive

A nyolcvanas években Ricsi kezdte érezni, hogy hosszú munkahelyi tapasztalata teher a fiataloknak. Kérte, hogy helyezzék át más munkakörbe. A repülőgépmotor-gyár logisztikai igazgatójának nevezték ki. Alkatrészbeszerzés volt a feladata a New York-i beszerzéssel foglalkozó kirendeltséggel együttműködve.

A repülőgépmotor-gyár elismert helyet vívott ki az óriási amerikai piacon, és rendszeresen újította föl amerikai társaságok repülőgépmotorjait.

Ricsi következő – négyéves – megbízatása az IAI repülőgépmotor-gyár képviselete a New York-i kirendeltségen. A kétszázötven gépet üzemeltető, csomagszállítással foglalkozó Federal Expressnek ajánlotta régi utasszállító gépek teherszállító, cargo géppé alakítását az IAI keretében. Árveréseken pedig reménybeli vevőket keresett a gyárnak. Olyan volt ez – mondja –, mint hűtőszekrényt árulni az eszkimóknak.

A cikk a Bar-Lev Ricsivel felvett interjú alapján készült

Héberből fordította Kelenhegyi Andor


A magyar kötet megrendelhető:
papírkönyv – Gondolat Kiadó, Írók Boltja
e-könyv – Libri
A könyvbemutató megtekinthető: facebook.com/huilproject

A kötet héber e-könyv változata: e-vrit.co.il
A kötet héber változatának könyvbemutatójáról Frank Peti fényképei: https://www.facebook.com/huilproject
A héber papírkönyv megrendelhető: huilproject2018@gmail.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.