Egy cég, amelyhez minden izraelinek köze van. Egy cég, ami nélkül Izrael nem lenne az, ami. Egy cég, ami 75 éve megbízhatóan hozza-viszi az országba és -ból a turistákat, alijázni vágyókat, egy cég, amely hivatalosan is a világ legbiztonságosabb légitársasága. Boldog születésnapot, El Al!

1948 őszén, pár hónappal a független Izrael születése után egy, mai szemmel utasszállítónak talán kicsinek tűnő repülőgép hagyta el a svájci Genf repülőterét. Ez volt az El Al első járata. A cél Lod (a mai Ben Gurion Repülőtér) volt, a fedélzeten pedig nem más utazott, mint Chaim Weizmann, hogy az állam első vezetője lehessen. A cég neve azt jelenti, hogy “felfele”, vagy “fel az égbe”, a kifejezés először Hóseás próféta könyvében szerepel. A légitársaság szerényen indult, először csak pár, utasok szállítására átalakított katonai géppel bonyolított járatokat. 1949-ben megérkezett az első két igazi utasszállító: az American Airlines két, akkor a csúcsot jelentő DC-4-es repülője, amelyek közül az egyik a Rehovot, a másik a Herzl nevet kapta. (Repülésrajongó olvasók számára a két lajstromjel: 4X-ACC és 4X-ADD. A “4X” Izrael országkódja, ami Magyarország esetében HA-. Még egy érdekesség: Rehovot néven ma is repül gép az El Al flottájában, egy Boeing 787-9 (4X-EDF), ami a cég 70-es évekbeli festését viseli.)

Az első repülőgép, amelyre El Al logót nyomtattak, az Ekroi repülőtéren, 1948. szeptember 27. – Fotó: State of Israel Ministry of Defence, IDF & Defence Establishment Archives

Az első menetrendszerinti járatok is 1949-ben indultak be, a Tel Aviv–Róma és Tel Aviv–Párizs útvonalon. Ezeket Dél-Afrika, majd London követte, majd a légitársaság vezetése számára hamar nyilvánvalóvá lett, hogy a flottát fejleszteni kell.

New Yorkba eleinte csak charter gépeket indítottak, de aztán az első L-49 Constellation gépek érkezése után (1951) megnyílhatott a közvetlen (természetesen nem non-stop) járat a két város között. A menetidő az időjárástól függően egy, de akár másfél nap is lehetett, számos technikai leszállással.

1957-ben – tehát alig kilenc évvel az indulás után – az El Al beszerezte az akkor forradalmian újnak számító, turbolégcsavaros Bristol Britannia néhány példányát. Ezekkel indulhatott meg a non-stop repülés Londonba, illetve (a majdnem non-stop) New Yorkba. Az izraeli légitársaság büszkén hirdette, hogy sem Írországban, sem Kanadában nem kell leszállniuk New Yorkba menet – amelyre a többi légitársaságnak, a gépeik korlátozott hatótávja miatt még szüksége volt.

Az egyik Bristol Britannia játszott főszerepet Adolf Eichmann Izraelbe csempészésében is (1960). A náci tömeggyilkost légiutaskísérőnek öltöztetve, elkábítva vitték fel a gépre, amely aztán egy afrikai megállóval jutott el Izraelbe. 

A 60-as években az El Al belépett a jet-korszakba, és a világcsúcstartók közé: 1961-ben megérkeztek az első sugárhajtású Boeing 707-esek, amelyek már valóban leszállás nélkül repültek Tel Avivból New Yorkba, amely akkor a világ leghosszabb kereskedelmi járata volt. 1968-ig egyébként az El Al összesen hét ilyen repülőgéppel rendelkezett – mai szemmel is hatalmas technikai és karbantartási teljesítmény volt ennyi géppel kiszolgálni az összes napi járatot. Az izraeli légitársaság és a Boeing kapcsolata is ekkor kezdődött, ami azóta sem szakadt meg, az El Al teljes flottája ugyanis csak Boeingekből áll.

Az első szélestörzsű utasszállító, a Boeing 747 Jumbo Jet 1971-ben állt forgalomba, tovább növelve a Tel Aviv–New York járatok kapacitását. Ezt követte a nem olyan régen a forgalomból kivont 767-esek, az első, kéthajtóműves, korszerű repülőgépek érkezése. A rövid távú járatokra Boeing 737-esek érkeztek, és ezek alkotják az El Al flottájának a gerincét mind a mai napig. A négyhajtóműves 747-estől pár éve köszönt el a légitársaság, nem is akárhogyan: a Földközi-tenger felett az utolsó, Róma–Tel Aviv járat egy hatalmas Jumbo-t rajzolt az égre. (A nem mindennapi eseményt az egyik repülési blogger is megörökítette:

Az utolsó 747-es gép a Földközi-tenger felett egy hatalmas Jumbo-t rajzolt az égre

Az El Al úgy hirdeti magát, mint a világ legbiztonságosabb légitársasága, és ez igaz is. Nem csak a repülőtéri biztonsági ellenőrzése legendás, de elsőként szerelte fel a gépeit a külső támadásokat észlelni tudó és azokat elhárítani is képes rendszerekkel. Ezek képesek felismerni a gép felé indított rakétákat már a kezdeti szakaszban, és egy lézeres rendszerrel el is tudják hárítani a fenyegetést.

A légitársaság egy rövid ideig próbálkozott a low cost piacon is az Up nevű konstrukcióval, amely a fapadosokhoz hasonló jegyárakat kínált, csökkentett szolgáltatással, néhány úticélra, köztük Budapestre. A próbálkozás négy évet bírt, a gépeket visszafestették az El Al színeire.

És ha már Budapest:

az első menetrendszerinti Tel Aviv–Budapest El Al járat 1989 március 27-én indult el

– ezt megelőzően a Malév kínált a két város között összeköttetést. A járatot Boeing 737-esekkel repülik, de korábban előfordult, hogy a csúcsszezonban 767-es vagy 747-es Jumbo szállította az utasokat. 2019-ben az Arany Jeruzsálem (יְרוּשָׁלַיִם שֶׁל זׇהָב) nevet viselő Boeing 787-9 Dreamliner is bemutatkozott a magyar közönségnek.

Még egy magyar vonatkozás: az El Al logóját 1972-ben tervezte a vajdasági magyar családba született Dan Reisinger, aki 2019-ben az Izraelinfonak beszélt a tervezés folyamatáról: “Amikor Izrael megvette a Boeing repülőgépeket, sok plakátot készítettem az EL AL-nak. Ez már azután történt, hogy összeraktam az EL AL logóját. A betűket már korábban megtervezték, de én találtam ki a végső változatot. Az első skicceket két nemzetközi mester készítette. Az izraeli zászló, a héber és a latin betűk összjátékát alakítottam ki, összhangba hozva a két nyelv betűformáit.”

Az El Al flottájában jelenleg összesen 45 gép repül, ezen kívül még két korszerű 787-9 Dreamliner érkezése várható. Izrael nemzeti légitársasága 48 úticéllal köti össze Tel Avivot, köztük a legutolsó járatokat Dubaiba és Bahreinbe nyitották.

És még egy adat: 1955 volt az utolsó év, amikor El Al utasjárattal halálos tragédia történt. Az El Al baleseti és biztonsági mutatói kiválóak, nem véletlenül szolgált rá a már említett “a világ legbiztonságosabb légitársasága” címre.

Egy ilyen szép kerek születésnapon mi mást is kívánhatnánk: csak így tovább, El Al, még feljebb!

Főkép: Az El Al egyik gépe a magasba emelkedik – Fotó: El Al / Facebook

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.