Három 10 milliós ország – három különböző viszony az élethez

Város széli sétány Jeruzsálemben - fotó: a szerző
Város széli sétány Jeruzsálemben - fotó: a szerző

A járvány miatt Izrael a legszigorúbb korlátozásokat hozta. Teljesen leállt a gazdaság. A járványnak eddig 191 izraeli áldozata van, de úgy tűnik, már túl vagyunk a nehezén.

Svédországban szinte semmit nem állítottak le. Dübörög a gazdaság. Eddig 10-szer annyi halott: 1937.

A magyarországi szigorítások valahol a kettő között vannak. Idáig 239 koronavírusos áldozat.

Három ország, három hozzáállás. Három különböző viszony az élethez. Az idősek, betegek életéhez is. Mert igen, ma már mindenki tudja: az idősek, betegek a legveszélyeztetettebbek. Leginkább ők az áldozatok.

Ma százmilliók teszik fel a kérdést, s országok vezetői dilemmáznak: mi a fontosabb? Az ország gazdasága, vagy az idős, beteg korosztály?  

Izrael döntött jól? Itt is sokan vitatják. Különösen, hogy nemigen lehet eligazodni az álhírek özönében.
A judaizmusban az élet védelme minden egyebet felülíró elv. Tekintve, hogy egészségügyi miniszterünk egy vallásos ortodox, akinek hivatala Netanjahuval szemben kezdetektől a szigorúbb intézkedéseket szorgalmazta, az összehasonlítás során a szóbanforgó elv sem elhanyagolható tényező.

„Az ősz ember előtt kelj föl, és tiszteld az öreg személyét, és féljed Istened. Én vagyok az Örökkévaló.” – Vajikra (III. Móz.) 19:32

Feltesszük, ha szeretjük felebarátunkat, mint magunkat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.