Távozik hivatalából az ultraortodox egészségügyi miniszter

Távozik hivatalából a sokat bírált Jákov Licman ultraortodox egészségügyi miniszter, a következő kormányban várhatóan lakásügyi miniszter lesz – jelentette a ynet vasárnap.

Licman tevékenységét a koronavírus-járvány idején sokan bírálták, többek közt több mint száz orvos és kórházi vezető levélben kérte, hogy orvos szakembert nevezzenek ki helyette az egészségügy élére.

Az egyik legszigorúbban vallásos, a „guri haszid” csoporthoz tartozó Jákov Licman korábban maga is elkapta feleségével a fertőzést, miután az izraeli médiában megjelent beszámolók szerint a kormány utasításait megszegő, titokban tovább működő imacsoportba járt.

A 71 éves Licman több mint egy évtizeden át ült az egészségügy miniszteri székben, csak a 2013-2015 -ig működő koalíciós kormányban váltotta fel az orvos végzettségű Jael German, a centrista Van jövő (Jes Atid) párt politikusa.

Licman működése alatt nemzetközi összehasonlításban tovább romlott az izraeli egészségügy helyzete, csökkent az ezer lakosra jutó kórháza ágyak száma, nőtt a kórházi fertőzések száma, egyre nagyobbá vált az egészségügyi szakemberek hiánya és csökkent a költségvetés egészségügyi kiadásokra szánt aránya.

- Hirdetés -

Ugyanakkor minisztersége kezdetén sikeres reformot hajtott végre az idősgondozásban, bevezette a tizennyolc éven aluliak díjmentes fogorvosi ellátását, és háromszázról ötszáz millió sékelre (közel harmincmilliárdról közel ötvenmilliárd forintra) növelte a gyógyszertámogatásra szánt költségvetési keretet.

A tizenkettes kereskedelmi televízió híradása szerint a hamarosan felálló, új Netanjahu-Ganz kormányban a Kék-Fehér párt fogja megkapni az egészségügyet, és ők politikus helyett várhatóan egy külsős szakembert kérnek majd fel miniszternek.

A ynet értesülése szerint a minisztérium orvosi osztályának vezetője levelet küldött a kórházaknak és az egészségbiztosítási pénztáraknak, hogy amennyiben nem lesz váratlan növekedés a koronavírussal fertőzöttek számában, akkor május 3-tól indítsák újra az egészségügyi ellátást, ismét végezzék el a nem életmentő műtéteket is, egyelőre a járvány előtti nagyságrend mintegy felében, elsősorban a fiatalabb korosztályok számára.

Az egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse és igazgatóhelyettese, Itamár Grotto szerint lecsengőben van a járvány első hulláma Izraelben. A közszolgálati rádió arról számolt be, hogy több kórházban a korona-osztályok bezárását mérlegelik a csökkenő esetszám miatt.

A járvány kitörése óta több mint 15 ezer fertőzöttet regisztráltak az országban, akik közül már több mint hat és félezren meggyógyultak. Százkilenvenkilencen haltak meg a betegség következtében, és jelenleg százan vannak lélegeztetőgépen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.