Becsületsértési per indul Yair Netanjahu ellen – Hírösszefoglaló

Dana Weiss és Jair Netanjahu

„Azt hiszem ez esetben átléptünk egy határt, mely egy nagyon kiterjedt témakört érint, a nőkhöz való viszonyunkat a társadalomban. A hírközlésben mindannyian megértettük, hogy túl a szólásszabadságon, ez esetben olyan egyértelmű sértésről, megalázó megnyilatkozásról van szó, mely már nyugodtan nevezhető szexuális zaklatásnak. Vajon mely férfinek kell ilyen kijelentésekkel megbírkóznia a munkájával, elért eredményeivel, sikereivel kapcsolatban?” – tette fel a kérdést Dana Weiss, a 12-es tévécsatorna ma reggeli műsorában, miután Yair Netanjahu, a miniszterelnök fia arra célozgatott – azóta törölt – Twitter-bejegyzésében, hogy vajon ki mindenkivel kellett az újságírónőnek szexuális viszonyt kezdeményeznie karrierje érdekében. Dana Weiss kedden bejelentette, becsületsértési pert indít Yair Netanjahu ellen, miután egy tweetjében sértő kijelentéseket tett újságírói képességeit illetően. Yair Netanjahu válasza nem váratott sokáig magára, viccnek nevezte a pert és megfenyegette az újágírónőt, hogy „ebből még baja lesz!”


Az izraeli Biológia Kutató Intézet a Gaucher-kór kezelésére használt két gyógyszer kombinációját hatékonynak találta a Covid-19 fertőzés kezelésében, sejteken végzett kísérletek alapján. A gyógyszerek növelik a sejtek életképességét, amely egyetlen dózis beadása után 24–48 órával 40%-ról 75%-100%-ra növelte ezt az értéket. A szer hatásosnak bizonyult más influenzás típusú vírusfertőzéses betegségek kezelésében is, mint a Nyugati Nílusi Láz vagy a Sindbis vírus, így egy következő világjárvány esetében valószínűleg sikeresen használható antivírus-eljárás lehet, amennyiben megkapja a klinikai engedélyt. A laboratórium élen jár a Covid-19 elleni harcban, nemrégiben 8 különböző koronavírus antitestet sikerült izolálniuk, amelyet a fertőzéskezelésre fejlesztett gyógyszerekben tudnak használni. Az intézet továbbá azt is bejelentette, hogy, sikerrel zárult a koronavírus rágcsálókon való tesztelése, amelyet mielőtt a klinikai kísérleteket megkezdenék, más állatokon is tesztelnek. (JMPost)


Vasárnap este óta keresik a tengerben a 29 éves palesztin-izraeli táncost. Aymen Safiyah barátaival az észak-izraeli Atlit partjainál fürdött a tengerben, és miután partra segítette egyik társát, elsodródott a tengerben. Safiyah a galileai Kfar Yasif arab település tánciskolája után a Kibbutz Contemporary Dance Company-ban, majd Londonban tanult és táncolt. A tehetsége révén “arab Billy Elliotként” emlegetett, nemzetközileg is elismert táncos izraeli, palesztin és más nemzetközi fellépései után koreográfusként tért vissza a kibuci tánckarba, ahol idén a tanítás mellett egy új előadással mutatkozott volna.


Az Air Indira 150 indiai, a koronavírus miatt Izraelben rekedt állampolgárt szállított Delhibe a Vanda Baharat művelet keretében amely az indiai állam és az izraeli külügy együttműködése. Hétfőn pedig azok az izraeliek érkeznek haza Izraelbe, akik hasonló okokból eddig nem tudtak visszatérni Indiából. A nyolc különböző városból érkező izraeliek különleges engedélyt kaptak, amellyel kiutazhatnak a repülőtérre, mivel Indiában még mindig tart a kijárási korlátozás. (JMPost)


Malka Leifer – a volt iskolaigazgatónő, akit Ausztráliában 74 rendbeli pedofil szexuális bűntettekkel vádolnak – mentálisan egészséges, és alkalmas a peres eljárás lefolytatására – határozott kedden a jeruzsálemi bíróság. Miután bűneit az ultraortodox tanárnő egy ausztráliai iskola élén követte el, ezzel megnyílt az út kiadatása, és ottani bíróság elé állítása előtt. Leifer kiadatását magát pszichopatának megjátszva próbálta hat éve megúszni, miután Izraelbe szökött. Az ausztrál hatóságoknak történő átadásáról július 20-án dönt a bíróság.


Az orosz főrabbi, Lázár Berel arra kéri Moszkvát, hogy egyeztessenek Iránnal Eszter és Mordechai sírjának felújítása érdekében. A 2008ban a világörökségi védelmbe vett síremlékről 2017-ben leverték a David csillagot ez év május közepén pedig gyújtogatók tettek kárt benne, de szerencsére az épület szerkezetét nem érte jelentős sérülés.


Idén is lesz izraeli csapat a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyen, mivel a címvédő Krists Neilands csapata, a World Tourban szereplő Israel Start-Up Nation is jelezte indulási szándékát. A nemzetközi szövetség (UCI) kedden hirdette ki a koronavírus-járvány miatt átdolgozott versenynaptárát, ebben helyet kapott a magyar körverseny is, amelyet eredetileg május 13. és 17. között rendeztek volna meg. Az izraeli istálló a tavaszi időpontban is indult volna, és a közösségi oldalán közzétett friss versenytervezetében is szerepel a Tour de Hongrie. Tavaly négy pro-kontinentális istálló vett részt a viadalon, idén a májusi időpontban pedig nyolc-nyolc World Tour- és pro-kontinentális sor is indult volna. Az ötnapos Tour de Hongrie augusztus 29-én egy napon rajtol a világ legrangosabb viadalával, a Tour de France-szal.


Jó néhány hotel nyit újra Eilaton a savouti hétvégét kihasználva. A Dan hotelláncnak három szállodája is van a városban, de egyelőre csak a Dan Eilat Hotelt nyitják újra. Teljes cikk


Izraeli külföldi titkosszolgálata, a Moszad tetemes mennyiségű felszerelést szerzett Izraelnek az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezéshez. Több mint 80 millió arcmaszkot, mintegy 30 tonna fertőtlenítőszert, és több mint 10 000 lélegeztetőgépet szereztek Izraelnek, sok esetben olyan országoktól, melyeknek hivatalosan nincs is Izraellel diplomáciai kapcsolatuk – áll a ynet birtokába jutott belső jelentésben. Teljes cikk


Nem a kínai pályázó nyerte el a világ legnagyobb vízsótalanítójára kiírt izraeli pályázatot. A ynet úgy tudja, hogy Mike Pompeo, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere két héttel ezelőtti izraeli látogatásán aggodalmát fejezte ki Kína izraeli gazdasági térnyerése miatt, és azt kérte, hogy ne a kínai pályázó nyerje el a tendert. Teljes cikk


Izraeli kutatók innovatív koronavírus elleni arcmaszkot fejlesztettek, amely képes önmagát fertőtleníteni – közölte Technion. A haifai székhelyű egyetem kutatói által készített maszk belsejébe szénrostréteget vittek be, amelyet egyenletesen eloszlattak szerte a maszkban. Teljes cikk >>


Az izraeli koronafertőzések száma kedd estére elérte a 16 757-et, ami előző este óta 23 új megbetegedést jelent. 37 beteg állapota súlyos, közülük 33 van lélegeztetőn, 36 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 281 halálos áldozata volt a járványnak, és 14 457 beteg gyógyult meg.