Nagy kiterjedésű erdőtűz tombolt a Karmel hegyen – Hírösszefoglaló

tűzvész

Tegnap nagy kiterjedésű erdőtűz tombolt Kiryat Tivon környékén a Karmel hegyen. A légi és földi tűzoltóegységek megakadályozták, hogy a tűz átterjedjen a közeli földgázkezelő létesítménybe. Mintegy 600 dunám erdő vált a tűz martalékává, a lakosságot nem kellett evakuálni.


A rendőrség Lahav 433 cyber-egysége letartóztatott egy 21 éves észak-izraeli lakost, akit azzal gyanúsítanak, hogy Netanjahu miniszterelnök, a rendőrség és miniszterek bántalmazására felszólító posztot tett közzé. A gyanúsítottat kihallgatásra vitték, majd őrizetbe vették.


Példátlan költségvetési követelések: az újonnan kinevezett Zeev Elkin vízügyi miniszter egyszerre két miniszteri biztos kinevezését kérte az új iroda élére. Az ellenzéki Lapid válaszul: egy a hideg, egy a meleg vízért lesz felelős…


Az izraeli védelmi miniszter, Beni Ganz hétfőn azt nyilatkozta, hogy utasította az izraeli hadsereg vezérkari főnökét, Aviv Kochavit, hogy gyorsítsa fel az előkészületeket a palesztinokkal várható diplomáciai változások hatásainak kezelésére. A lépés Benjamin Netanjahu miniszterelnök azon kijelentésén alapul, hogy hogy Izrael július 1-jén megkezdi Ciszjordánia egyes részeinek annektálási folyamatát.


Az ország politikai rendszerébe vetett bizalom jelentős elvesztéséről számolt be a rádióban Nimród Rozner a Tel-avivi Egyetem friss közvélemény-kutatása alapján: csak a válaszadók 46 százaléka vélekedett úgy, hogy megbízik a legfelsőbb bíróságban, ugyanennyien pedig teljes bizalmatlanságuknak adtak hangot az alkotmánybíróságként is működő grémium esetében. Teljes cikk


Több ezren gyűltek össze hétfőn este a tel-avivi Charles Clore parkban, hogy felvonulással és tüntetéssel tiltakozzanak a nők elleni gyilkosságok és erőszak ellen. Az év eleje óta 12 nőt gyilkolt meg férfi partnerük, közülük hatot a koronaválság idején. Teljes cikk


A Tel-Avivi Művészeti Múzeum, a Holoni Design Múzeum, a Bat Yam-i Művészeti Múzeum és még számos izraeli múzeum nyílik meg újra, több hónapnyi zárvatartás után. Teljes cikk


Hivatalba lépésének napja előtt kirúgták Polly Bronsteint, aki az első női igazgatója lett volna a Keren Hajeszódnak, Izrael legnagyobb fundraiser szervezetének. Sam Grundwerg, az igazgatótanács Benjamin Netanjahuhoz közismerten közel álló elnöke azzal az indokkal mondott fel Bronsteinnek, hogy a koronavírus miatti gazdasági helyzetben nincs pénz az igazgatói tisztségre, helyette azt is ő fogja ellátni egy személyben. Polly Bronstein a Darkenu nevű mozgalom alapítója és volt igazgatója. A Darkenu a palesztin–izraeli kétállami megoldást szorgalmazza, és a közelmúltban tüntetést szervezett a kormány antidemokratikusnak tekintett lépései ellen, és nyíltan bírálta Netanjahut.


Az izraeli koronafertőzések száma hétfőn estére elérte a 17 169-et, ami előző este óta 98 új megbetegedést jelent. 32 beteg állapota súlyos, közülük 29 van lélegeztetőn, 41 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 285 halálos áldozata van a járványnak, és 14 878 beteg gyógyult meg.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.