Nem tartják meg az év végi iskolai ünnepségeket – Hírösszefoglaló

Nem engedélyezi az Oktatási Minisztérium az év végi iskolai ünnepségek megtartását. A gimnáziumi érettségi banketteket egyáltalán nem, az évzárókat és bizonyítványosztásokat csak 50 fős ünnepség keretében lehet idén megtartani. A szigorításokat azért hozták, mert az elmúlt napokban főleg az iskolákban, a tanulók között találtak új fertőzötteket – eddig 78 iskolát és 52 óvodát voltak kénytelenek bezárni koronavírus fertőzés miatt.


Az izraeli koronafertőzések száma vasárnap estére elérte a 17 863-at, ami előző este óta 111 új megbetegedést jelent. 27 beteg állapota súlyos, közülük 23 van lélegeztetőn, 39 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 298 halálos áldozata van a járványnak, és 15 091 beteg gyógyult meg.


Havonta kétmillió darab N95-ös orvosi maszkot kezdett gyártani a Sion Medical nevű izraeli vállalat. A Szderot melletti, a Gázai övezet határvidékén működő vállalatnál vasárnap beindították azt a gyártósort, amely Izraelben elsőként állít elő N95-ös, a vírusok ellen 95 százalékos védettséget biztosító orvosi maszkokat. Teljes cikk


A Sabak (Sin Bét) belbiztonsági szolgálat és az Izraeli Védelmi Erők vasárnap este bejelentették, hogy hetekkel ezelőtt letartóztatták Amit Ben-Igál főtörzsőrmester gyilkosát és kihallgatása azóta folyamatban van. A gyanúsítottat közvetlenül a május 12-i incidens után fogták el, aki a nyomozás során beismerő vallomást tett.


Netanjahu a kormány szokásos vasárnapi ülésén sajnálatát fejezte ki a május 30-án a vele foglalkozó oktatási intézménybe igyekvő palesztin autista férfi megölése miatt. Amir Ohana belbiztonsági miniszter is részvétéről biztosította a családot, és az eset kivizsgálását ígérte. Teljes cikk


A palesztin biztonsági erők megakadályoztak egy támadást az izraeli csapatok ellen. Mahmud Abbasz ígérete ellenére, miszerint megszünteti a biztonsági koordinációt Izraellel, a palesztin biztonsági erők lelepleztek egy terrorsejtet, mely több tucat csőbombát helyezett el a szamáriai Dzsenin mellett az izraeli csapatok által gyakran használt útvonalak mentén.


Egy új közvéleménykutatás szerint több izraeli ellenzi, mint amennyi támogatja a július 1-től meghirdetett ciszjordániai annektálást. A baloldali Genfi Kezdeményezés Csoport által megrendelt és közzétett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 41,7 százaléka ellenzi a ciszjordániai részeknek a Trump-béketervben engedélyezett annektálását, 32,2 százaléka pedig támogatja azt. Teljes cikk


Rino Crur újságíró megpróbálta megtudni, évente mennyibe kerülne az annektálás. Hivatalos becslés nincs, a pénzügyminisztérium nem felelt, csak a Tisztek Izrael biztonságáért nevű szervezet adott választ: szerintük évi 40 milliárd sékel, de akár 60 is lehet. Izrael 2019-es teljes évi költségvetése 479,6 milliárd sékel volt.


Izrael első egyiptomi női nagykövete: A kabinet jóváhagyta Amira Oron egyiptomi, valamint Bat Eden Kite türkmenisztáni nagykövetek kinevezését. Oron, mint Izrael első kairói női nagykövete fogja másfél év után először teljes munkaidőben betölteni a pozíciót.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.