Történelmi pillanat: Az Arab Emirátusok gépe Izraelben – Hírösszefoglaló

Az Egyesült Arab Emírségek repülőgépe Izraelben - fotó: Izraelinfo
Az Egyesült Arab Emírségek repülőgépe Izraelben - fotó: Izraelinfo

A történelem során először landolt Etihad gép Izraelben. Az Arab Emirátusok gépe humanitárius segélyt és orvosi műszereket hozott a Ciszjordániában és Gázában élő palesztinoknak. A segélyakciót az Arab Emirátusok Szövetsége és az izraeli külügyminisztérium közösen koordinálja, ami azért különleges, mert a két ország között nincs diplomáciai kapcsolat, beleértve a légi közlekedést is. A repülő közvetlenül Abu Dabiból érkezett. A korábbi hasonló szállítmány Törökországon át jött május 20.-án. A Palesztin Hatóság azonban nem akarja elfogadni ezt a segélyt sem. Azzal vádolják Abu Dabit, hogy erőfeszítéseket tesz az izraeli-palesztin viszony normalizálására.


Sok palesztin számára az Izraellel folytatott együttműködés felfüggesztése egyben orvosi kezelésének végét is jelenti. Izraelben az alapvető orvosi ellátás igénybevételéhez a Ciszjordániából és a Gázából származó palesztinoknak engedélyre van szükségük, de a Palesztin Hatóság (PH) az összes kommunikációt felszámolta Izraellel, tiltakozásul a július elsejére tervezett annektálás ellen. Teljes cikk


Mohammed Staje palesztin miniszterelnök kedden bejelentette, hogy kormánya ellentervet nyújtott be a Donald Trump amerikai elnök fémjelezte béketervvel szemben a közel-keleti rendezésre életre hívott kvartetthez. Teljes cikk


Az Alkotmánybíróság végleg alkotmányellenesnek ítélte és megsemmisítette az úgynevezett “Kisajátítási törvényt”. A 2017-ben hozott törvény alapján Jehuda-Somron (Ciszjordánia) területén állami jóváhagyással és engedély nélkül épített telepeken található építmények építési engedélyezése keretében palesztin magántulajdonban lévő földeket lehetne – kártérítés ellenében – kisajátítani. A törvény azóta nem lépett életbe, és mivel az államügyész szakvéleménye szerint is alkotmányellenes, Avichai Mandelblitt nem volt hajlandó az államot az Alkotmánybíróságon képviselni. “Nyilvánvalóan megoldást kell találni az izraeli településeken fennálló építési problémákra, de ez nem indokolja a palesztinok jogainak ilyen mértékű megsértését” – mondta ki a bíróság.


A kormány koronavírussal kapcsolatos ügyeiben eljáró “koronakabinet” befagyasztotta a koronavírus-fertőzöttek telefonjaiból nyert információk titkosszolgálati gyűjtését és felhasználását. A kabinet tagjai elhatározták, hogy a telefonok követésével megbízott Sabak (Sin Bet) belbiztonsági szolgálat vezetőjének tiltakozása után nem folytatják a már megkezdett gyakorlat törvényi szabályozásának előkészítését. Teljes cikk


Az izraeli koronafertőzések száma kedd estére elérte a 18 180-t, ami előző este óta 148 új megbetegedést jelent. 31 beteg állapota súlyos, közülük 24 van lélegeztetőn, 41 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 299 halálos áldozata van a járványnak, és 15 159 beteg gyógyult meg.


Egy izraeli kutatók vezette régészcsoport “Dzsingisz kán rejtélyes falára” bukkant, amit korábban a Kínai Nagy fal részének tekintettek. A hétfőn az Antiquity című tudományos folyóiratban közzé tett tanulmányuk feltérképezte a falrészlet szerkezetét, és új megvilágításba helyezte az építményt. Teljes cikk


Bar Rafaeli 2,5 millió sékeles pénzbüntetést és közmunkavégzést, édesanyja Cipi 16 hónap letöltendő szabadságvesztést és további 2,5 millió sékeles pénzbüntetést kapott egy vádalku keretében, amelyet adócsalási büntetőperükben kötöttek. A közösségi médiában elszabadult indulatok miatt az ügyészség szokatlan módon, egy Facebook-posztban magyarázta el a vádakat, és a vádalku során kimért büntetést. A kommentelők nagy része annak a véleménynek adott hangot, hogy Bar Rafaeli anyja az ügyészség “jóváhagyásával” magára vállalta lánya büntetését.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.