Ezrek tüntettek Jerikóban az izraeli annektálás ellen – Hírösszefoglaló

Palesztinok ezrei vettek részt hétfőn Jerikóban az Izrael annektálási terve ellen tiltakozó, Fatah által szervezett rendezvényen, amelyen a palesztin miniszterelnök, tucatnyi nagykövet és diplomáciai személyzet is részt vett (az EU-ból, Oroszországból, Kínából és Jordániából). Nickolay Mladenov, az ENSZ közel-keleti megbízottja azt mondta a gyűlésen, hogy “az annektációs terv ellentétes a nemzetközi joggal, és megsemmisíti a palesztin állam létrehozásának álmát. A nemzetközi közösség ellenzi az egyoldalú lépéseket.” Az izraeli hadsereg megakadályozta a tüntetők egy részének a helyszínre érkezését. Nyolc palesztin könnyebben megsebesült a helyszínen a katonákkal való összecsapások során.


A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) figyelmeztette az izraeli kormányt, hogy a légi utazás újraindításának késleltetése több mint 95 000 munkahelyet érinthet, és az ország GDP-jének 5%-át. Teljes cikk


Izraelben nagyobb bírsággal sújtják majd azokat, akik nem viselnek maszkot, a hatóságok így próbálják megfékezni az ismét egyre jobban terjedő koronavírus-járványt. A járvány kezelésével foglalkozó kabinet a hétfői ülésén úgy határozott, hogy az eddigi 200 sékelről 500 sékelre emeli a bírságot, ha valaki közterületen nem visel szájmaszkot. Teljes cikk


Az izraeli koronafertőzések száma hétfő estére elérte a 21 082-t, ami előző este óta 304 új megbetegedést jelent. 44 beteg állapota súlyos, közülük 29 van lélegeztetőn, 55 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 307 halálos áldozata van a járványnak, és 15 768 beteg gyógyult meg.


Cvika Brot, Bat Yam polgármestere – az elmúlt napokban a városban különösen megnövekedett koronavírus fertőzések okán – felkérte a Nemzetbiztonsági Tanácsot, hogy ideiglenesen ismét zárassa be a város strandjait. “Éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy a város visszatérjen az alacsony fertőzési arányhoz” – nyilatkozta Brot –, “de semmi sem működik a közönség együttműködése nélkül. Felszólítom a polgárokat, hogy tartsák be az Egészségügyi Minisztérium rendelkezéseit, és ne hagyják el otthonaikat maszk nélkül!”


Magasabb beosztású egészségügyi tisztségviselők óva intenek a Sabak (Sin-Bet), az izraeli belbiztonsági titkosszolgálat újbóli bevonásától a koronavírusos esetek felkutatására. A koronavírusos fertőzések számának ismételt emelkedése után az elmúlt napokban újra megnyitották több kórház – nemrégiben bezárt – COVID-19 betegeket kezelő osztályát. Ugyanakkor Ciszjordániában is az esetek számának hirtelen növekedését jelentették.


Netanjahu felszólította az illetékes szerveket a “koronakabinet” ülésén készült titkos hangfelvételek kiszivárogtatásának kivizsgálására.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.