668 új koronavírusos 24 óra alatt – Hírösszefoglaló

668 új koronavírus-hordozót diagnosztizáltak 24 óra alatt. Várhatóan jövő héten elérjük az április 3-án mért 719-es rekordszámú új fertőzést. Akkor teljes zárlattal akadályozták meg a vírus terjedését.

Az izraeli koronafertőzések száma csütörtök estére elérte a 22 400-at. 47 (+1) beteg állapota súlyos, közülük 29 (+1) van lélegeztetőn, 52 (+11) beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 309 (+1) halálos áldozata van a járványnak, és 16 007 (+67) beteg gyógyult meg.

Miért indult növekedésnek a koronavírusos esetek száma Izraelben? A szakértő szerint nem a nyilvánosságot kell hibáztatni. Eli Waxman, a Nemzetbiztonsági Tanács tanácsadója szerint a két legfontosabb ok: a siettetett újbóli nyitás, és a gyors reagálási képesség kiépítésének hiánya.


Csütörtökön Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek együttműködnek a COVID-19 elleni küzdelemben. Néhány órával később az Egyesült Arab Emírségek szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az üzletet a két ország magánvállalatai, és nem a kormányok között írták alá. Az Egyesült Arab Emírségek részéről az elmúlt hetekben többször is érkezett figyelmeztetés, hogy a megszállt Ciszjordánia egyes részeinek tervezet Izrael általi annektálása sértené az arab államokkal való kapcsolatok javítására tett erőfeszítéseket.


Az izraeli vezetés által tervezett ciszjordániai annexió a palesztin nép elleni hadüzenettel ér fel a Hamasz számára – hangsúlyozta Abu Obeida, a Gázai övezetet uraló Hamasz katonai szárnyának, a Kasszám Brigádoknak a szóvivője. Ez egy különösen veszélyes, a palesztin földek elrablására irányuló fenyegetés, ezért céljuk Izrael elűzése az összes palesztin területről – mondta Obeida. Teljes cikk


Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Aviv Kochavi vezérkari főnök és a katonai hírszerzés vezetője, Tamir Hayman vezérőrnagy erőszakos felkelés kirobbanására figyelmeztette a minisztereket Júdea és Szamária területén, köztük katonákat és civileket célzó fegyveres támadásokat, valamint öngyilkos robbantásokat, mint a második intifáda idején a 2000-es évek elején. A lépés továbbá harcokhoz vezethet a Hamasz terrorszervezet irányítása alatt álló Gázai övezetben.

A Moszad igazgatója, Joszi Cohen nem értett egyet a hadsereg előrejelzésével. „Nem fogadom el azt az állítást, miszerint az annektálás erőszakos válaszokat fog eredményezni” – mondta állítólag Cohen az ülésen.

Nadav Argaman, a Sabak igazgatójának álláspontja valahol Kochavi és Cohen között volt. Argaman szerint bár az annektálásra lesz válasz, a gazdasági feltételek elég jók a területen, ezért nem gondolja, hogy a palesztinoknak érdeke lenne „megszegni a játékszabályokat.”

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.