Hányan is súlyos betegek?

A 12-es tévé kedd este feltárta, hogy valójában alig nőtt a súlyos betegek száma, viszont egyre több, régebben nem annak számító beteget is súlyosnak tekintenek a WHO új besorolási rendszere alapján.

A tévé híradása szerint eddig a tüdő 90%-os kapacitása alapján kerülhetett egy páciens ebbe a kategóriába, azonban a WHO váltott, és vele az izraeli kórházak is, és ma már 93%-os tüdőkapacitás is elég ahhoz, hogy valakit súlyos Covid 19-esnek regisztráljanak.

A tévé szakértője szerint sok erős dohányos, asztmás évekig, évtizedekig éli mindennapjait ilyen tüdővel. Ez a váltás a besorolásban éppen a közeli napokban történt, amikor 40-50-ről közel 90-re ugrott a súlyos esetek száma.

Elsősorban ez a változás okozta az újabb vitatható kormányzati döntéseket, melyek bezáratták például az enyhén, közepesen kockázatos uszodákat, viszont nyitva hagyták 19 fővel a szakemberek szerint különösen veszélyes, az uszodáknál négy fokozattal kockázatosabb imaházakat, zsinagógákat.

A közvélemény nem véletlenül vesztette el bizalmát nem csak a politikai vezetőkben, de az egészségügyi minisztérium szakembereiben is: a minisztérium tagadja, hogy átalakították volna a betegek besorolását, de a megkérdezett Ichilov és a Siba kórház orvosai is elmondták, hogy valóban megtörtént a váltás, és emiatt nőtt meg látványosan a súlyos esetek száma. A Siba orvosai arról számoltak be, hogy a tegnapi 16 esetből korábban tízet tekintettek volna csak súlyosnak.

A tévé számításai szerint negyven százalékkal emelkedhetett meg az új irányelvek alapján súlyosnak számító betegek aránya, ami megfelel az utóbbi napok “riasztó” változásának. Ezt a tényt érdemes megismerni, még mielőtt újra teljes kijárási tilalmat rendelnének el az országban, ami természetesen maga után vonná a bíróságok bezárását, a Netanjahu-per újabb elhalasztását is. És mellette újabb csapást mérne az eheti és a tavaszi intézkedések alapján már jelentősen tönkretett gazdaságra.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.