Ismét országos kijárási korlátozásokról, üzletek bezárásáról döntött a kormány, mely az utóbbi hetek csiki-csukijaiban a felmérések szerint már teljesen elvesztette hitelét a lakosság szemében. A bizalomvesztésnek több oka van:

Az intézkedések teljesen logikátlanok. Noha vannak köztük elvétve értelmesek is, melyeket a nemzetközi tudományos megfigyelések alátámasztanak, és sikerre vezetnek: ilyen a zárt térben való gyülekezés korlátozása, jelenleg 10 főben, de bölcsebb lenne tovább szigorítani. Mégse viszik tíz fő alá, mert akkor be kéne zárni a zsinagógákat, hisz akkor nem lenne meg az imádkozáshoz szükséges tíz fős minján. Ezzel szemben a korlátozásoknak a nyílt terepen semmi értelme: pl. a tengerpartokat békén kellene hagyni, ott az eddigi megfigyelések szerint senki sem fertőződött meg. A tapasztalatok alapján a kijárási korlátozás sem segít, a leghatékonyabb eszköz a zárt terepen való társas érintkezés csökkentése, és maszkossá tétele.

Nem világos, hogy miért születnek a logikátlan intézkedések. Adathiány? De miért nem gyűjtenek adatokat, hiszen ez a kormányzat dolga. Amíg nem ésszerűen, a fertőzési adatok birtokában, hanem pánikból, hasraütésre, vagy más indíttatásból hozzák meg intézkedéseiket, nem fog javulni a kormány és Netanjahu megítélése.

Az emberek nem hisznek a kormánynak, mert teljesen elvesztették hitelességüket, amikor sorozatosan vizet prédikáltak, és bort ittak. Ilyen helyzetben különösen fontos a személyes példamutatás, de például peszachkor Netanjahu és Rivlin is megszegte a szabályokat, legutóbb Edelstein egészségügyi miniszter ment haza több tucat emberrel megünnepelni felesége szülinapját, miután bejelentette a húszfős gyülekezési korlátozást. Normális országokban az így viselkedő vezetőknek azonnal távozni kell.

A bizalomvesztés oka az is, hogy a sokat látott izraeliek idegen érdekeket feltételeznek a logikátlan döntések mögött. Sorra születnek a viccek arról, hogy Netanjahu bírósági tárgyalási napjain mindig tetőzni fog a járvány, hogy a tüntetések akadályozására próbálják bevezetni a kijárási tilalmat és így tovább.

A politikai indíttatásnak van is alapja: Netanjahu sem a korábbi kormányban Bennetnek, sem jelenleg Ganznak nem hajlandó átadni irányítási jogköröket, pedig mindketten folyamatosan ezt követelik, hogy bevethessék az ország legütőképesebb, éppen erre kialakított végrehajtó eszközét, a hadsereg polgári védelmi egységeit a helyzet megoldására. Attól fél, hogy sikeresen bizonyítanak, és ezzel népszerűvé válnak, amit politikai győzelemmé formálnak. Mindez a kisszerű politikai játszma a mi bőrünkre történik.

Szintén alapvető gond, hogy a fűnyíróelv alapján születnek az intézkedések: régen ki kellett volna alakítani a nem létező tervben egy rendszert, amely piros, sárga és zöld részekre osztja az országot, az egyes települések az adott fertőzöttségi százalék alapján kerülnének valamely kategóriába, és ennek alapján vonatkoznának rájuk különféle rendszabályok. Ahol nincs, vagy alig van fertőzés, ott pl. működhetnének a konditermek, az uszodák, a boltok stb. De mivel Netanjahu fontos politikai szövetségesei, az ultraortodoxok a legfertőzöttebbek, és ez hátrányosan sújtaná őket, ezért mindenki egyformán szenved, és a velük kötött alku keretében bezárják hétvégékre a tengerpartokat is cserébe a zsinagógákért, noha a partokon, a nyílt terepen senki sem fertőződött meg.

Az ultraortodoxok sem saját hibájukból a legfertőzöttebbek, hanem mert a zsúfolt lakásokban élő nagycsaládok átadják egymásnak a kórt, de hiába könyörögnek hónapok óta a járványügyi szakemberek és az érintett települések polgármesterei, hogy azonnal helyezzék el korona-szállodákban az ottani vírushordozókat. Ezt sem szervezte meg a kormányzat, pedig a hatékony védekezés alappillérje kellene hogy legyen a nagyszabású teszteléssel és a fertőzési láncolat azonnali felgöngyölítésével, az övezetekre osztással együtt.

A lakosság bizalma nem fog visszatérni mindaddig, amíg Netanjahu nem adja át a válság szakszerű kezeléséhez szükséges jogköröket. Csak tovább nő a polgári engedetlenség és a tiltakozás, amíg nem születik meg a logikus, adatokon alapuló és hosszú távú terv a fertőzés enyhítésére, amíg egyfolytában csak kiszámíthatatlan, ad hoc intézkedéseket hoznak a fejünk fölött, anélkül hogy elmagyaráznák őket. Márpedig logikátlan, értelmetlen intézkedéseket nem lehet elmagyarázni. Addig is tovább süllyedünk a Netanjahu-káosz jegyében az egyre súlyosabb válságba.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.