Roni Gamzu az izraeli koronacár

Roni Gamzu professzor, az izraeli koronacár - fotó: Shirley Shani / Wikipedia
Roni Gamzu professzor, az izraeli koronacár - fotó: Shirley Shani / Wikipedia

Gabi Barbast ejtették, helyette az engedelmesebb Roni Gamzu professzort nevezték ki “koronacárnak”. Barbas professzor valódi jogköröket kért a koronaválság vezetésére, hogy szakmai döntései alapján legyen vesztegzár, s szülessenek más intézkedések, ne a politikusok döntsenek egyéb indokok alapján a feje fölött. Azonban valódi hatalmat nem kívántak adni neki a politikusok, akik továbbra is kisszerű politikai játszmáikat játsszák a koronavírus ürügyén (is).

Hasonló sorsra jutott előtte is több jelölt. Gamzu – úgy tűnik – ilyen feltételekkel is elfogadta a feladatot. Gamzu a vírus tavaszi hullámában sikerrel kezelte az idősotthonok ügyét, melyre azután kérték fel, hogy az egészségügyi minisztérium totálisan csődöt mondott: szabályosan megtiltották a tüneteket nem mutató idősek tesztelését, s ezzel a fertőzési láncok felderítését, s így súlyos koronajárvány tört ki több otthonban. Gamzu, helyesen, a katonaság igénybevételével ellenőrizni kezdte a ki- és bejárást az otthonokba, kórházba szállíttatta már a gyanús eseteket is, és hadakozott az egészségügyi minisztériummal, mely több hét késéssel végül megengedte a tesztelést Szigal Szadecki tiltakozása ellenére is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.