30 új, nőkről elnevezett utca • Válságban a kormány • Gyújtóballonok a Gázai övezetből

Ramat Gan önkormányzata úgy határozott, kijavítja az utcanevekben (is) meglévő nemi egyenlőtlenséget. A város vezetősége úgy döntött, első körben legalább további 30 utcát nőkről fog elnevezni, mert jelenleg 130 férfiről, és csak 20 nőről elnevezett utca van, és a továbbiakban is e szám kiegyenlítésére törekednek majd. Ezen a linken lehet neveket ajánlani az utcák elnevezésére olyan nőkről, akik művészeti, társadalmi vagy más fontos téren kiemelkedőt alkottak.


Netanjahu és Ganz mély költségvetési vitája (valójában az aláírt rotációs egyezmény megakadályozása és követelése) miatt az ország történetében először úgy hívták össze a szokásos vasárnapi kormányülést, hogy egyelőre nincs napirendje. Mint ismeretes Ganz ragaszkodik a közgazdászok és a pénzügyminisztérium által is kért két éves, gyakorlatilag 5 negyedéves költségvetéshez, Netanjahu viszont külön költségvetést akar 2020-ra, és egyelőre csak ezt akarja megszavazni, hogy akár most, akár ennek lejártával, jövő év elején felrobbanthassa a kormányt, és ezzel megakadályozza Ganz jövő novemberben esedékes kormányfővé válását. Ha aug. 25-ig nem fogadnak el költségvetést, akkor automatikusan kiírják a választásokat november közepére. Teljes cikk


Ezen a héten az izraeli hadsereg végül megbízatást kapott a fertőzöttek felderítésére az ország koronavírus járvány elleni küzdelmében. Ez a lépés Roni Gamzu professzor koronavírus-“cárrá” való kinevezését követően történt, végre elindítva egy olyan együttműködést, amelyre régóta szükség volt, és amelyre a hadsereg már március végén–április elején felkészült. Teljes cikk


Korlátozás-könnyítésekről döntött a koronavírus-kabinet. Eltörölte a bevásárlóközpontok szombati zárlatát, ugyanakkor úgy határozott, hogy „intenzív beavatkozást” indít a 22 leginkább fertőzött településen. A kabinet az egész országban egységes, teljes, vagy hétvégi, esetleg éjszakai vesztegzárat sürgető javaslatokkal szemben Roni Gamzu professzor álláspontját fogadta el, amely a kevésbé fertőzött területeken nyitást, a fertőzöttebb részeken pedig nagyobb segítségvállalást és zárlatot javasol, és hosszabb távú terveket határoz meg. Teljes cikk


Csütörtökön, a Gázai-övezetből indított gyújtóballonok hatására három, nagyobb kiterjedésű tűz keletkezett Izrael területén. Arad mellett a tűzszerészek egy időzített robbanószerkezettel ellátott ballont semlegesítettek. Válaszképpen az izraeli légierő a Hamasz földalatti létesítményeit támadta.


Az izraeli hadsereg csütörtök éjszaka megtorlócsapást mért a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet egyik pozíciójára, válaszul a korábban, a nap folyamán átreptetett számos tűz- és robbanásveszélyes léggömbért.


Péntek reggel röviddel fél kilenc után, a libanoni határ mentén fekvő nyugat-galileai izraeli településeken megszólaltak a légiriadó szirénái. A hadsereg közölte, hogy nem észleltek Izraelre kilőtt lövedéket. A szirénákat egy feltételezett drónbehatolás aktiválta – tévesen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.