Így tervezi az izraeli hadsereg megfékezni a koronavírus terjedését

A hadsereg erőforrásaival és képességeivel egészítheti ki az egészségügyi szolgáltatók szűkös kereteit, és teheti különösen hatékonnyá a betegségláncok felderítésének folyamatát.

Ezen a héten az izraeli hadsereg végül megbízatást kapott a fertőzöttek felderítésére az ország koronavírus járvány elleni küzdelmében. Ez a lépés Roni Gamzu professzor koronavírus-“cárrá” való kinevezését követően történt, végre elindítva egy olyan együttműködést, amelyre régóta szükség volt, és amelyre a hadsereg már március végén–április elején felkészült.

Ez magában foglalja a hatalom szélesebb körű átruházását a hadsereg polgári védelmi parancsnokságára, különösen a COVID-19 tesztelések, a karantén betartatása és a fertőzésláncok felkutatása és megszakítása terén. Ezeket a lépéseket már az egészségügyi válság kezdetén a legtöbb releváns tanácsadó javasolta.

Meg kell jegyezni, hogy e késés igazi kiváltója Benjamin Netanjahu miniszterelnök makacs ragaszkodása volt bizonyos hatalmi eszközökhöz, melyeket végül fel sem használt.

Ugyanakkor Netanjahu el akarta kerülni, hogy politikai riválisa, a Jamina párt vezetője, Naftali Bennett kidolgozott védekezési tervével a reflektorfénybe kerüljön. Bennett volt a védelmi miniszter a világjárvány kitörésének idején.

Netanjahunak igaza van, amikor azt állítja, hogy más országok is a vírus második hullámával küzdenek. De az általa meghozott döntések (a gazdaság és az iskolák újbóli gyors megnyitása, és a vírus ezt követő újbóli terjedése felügyeletének hiánya), a meg nem hozott védelmi lépések (a hatalom egy részének átruházása a hadseregre) nagy árat követeltek mind az emberi életek, mind a gazdaság terén.

A Polgári Védelem Parancsnokság ezen a héten keményen dolgozott a pandémia elleni küzdelem új székhelyének létrehozásán, mely az Alon nevet kapta. Körülbelül 3000 tartalékost hívnak be a munkára, és az első szakaszban a hadsereg hozzávetőlegesen 1000 – köztük néhány polgári – alkalmazottját bízza meg az epidemiológiai nyomon követéssel. A Polgári Védelem Parancsnokságán szerdán tett látogatáskor úgy tűnt, hogy a hadsereg már rendezett, és hatékony módon el is kezdte a ráruházott feladatok végrehajtását, nevezetesen a külföldről visszatérő izraeliek, és az enyhén lefolyású koronavírusos betegek ezreinek elszigetelő szállodákba történő szállítását.

A hadsereg komoly erőforrásokkal, személyzettel és képességekkel rendelkezik, amelyeket az egészségügyi ellátó rendszer nem tud ilyen méretben finanszírozni. Ha a teszteléseket és a nyomon követéseket ezentúl ezen szervezetek együttes munkában végzik, ez lehetővé fogja tenni az ország COVID-19 elleni védekezés hatékonyságának jelentős javulását.

Az új fertőzési láncot felkutató egységek már egy héten belül elkezdhetik munkájukat, és hamarosan készen állnak arra, hogy a hónap vége felé naponta több száz esettel foglalkozhassanak. Időközben úgy tűnik, hogy az ország „R aránya” – azaz hogy egy beteg átlagosan hány másikat fertőz meg – körülbelül 1 főre esett vissza. Ez azt jelenti, hogy a vírus visszaszorul, de nem tűnik el.

Az újonnan fertőzött betegek napi száma továbbra is magas. Jelenleg körülbelül 1700, a július közepén elért csúccsal, a napi 2000-el szemben. Ilyen körülmények között az új nyomkövető rendszer üzembe állásával az erőfeszítés csak akkor tekinthető majd hatékonynak, ha a fertőzési láncok legalább felét fel lehet tárni, meg lehet állítani, és így az „R arány” jelentős csökkenésnek indulhat.

A vizsgálati eredmények feldolgozási ideje is fontos. Jelenleg az egész folyamat – újonnan diagnosztizált betegek esetében – a vizsgálat elvégzésének napjától az értesítésig legalább öt napig tarthat. A hadsereg azt reméli, hogy ez mindössze 24-36 órára csökkenthető.
De ahhoz, hogy ezt elérjük, az újonnan fertőzöttek napi számának is csökkennie kell oly mértékben, hogy a nyomkövető minél nagyobb számban megbirkózhasson a fertőzési láncok feltárásával. A cél: az új esetek egy hónapon belüli napi 400-ra történő csökkentése. Gamzu bízik benne, hogy e kitűzött cél még a további, viszonylag enyhe korlátozásokkal is teljesíthető, elkülönítve a „piros városokat”, ahol a COVID-19 gyakorisága különösen magas.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz