Mindenki, aki utánam érkezett, új olé.

Igen, Te! Vagy Ön! Akinek az életében 1990 és 2010 volt ez nevezetes dátum. Igen, Téged keresünk! Tegeződhetünk? Mi is akkortájt jöttünk.

A magyarországi zsidóság örökségét ápoló és őrző cfati Emlékmúzeum és az Izraelinfo közösen lendült neki, hogy megkeresse ezt az alija-nemzedéket. Az ezredforduló magyar anyanyelvű oléit. Nem statisztikát akarunk készíteni, inkább egy képzeletbeli klubot, ahol minden egykori olé elmesélheti, hogyan teltek Izraelben az első napok, hetek, évek.

Egy jó sztori a belépő. Mesélj:

“…Amikor megérkeztem a Ben-Gurionra…”

“…Amikor megpróbáltam az utcán/üzletben/munkahelyen/egyetemen először héberül beszélni…”

“…Amikor megértettem az első héberül beszélő filmet/színházi előadást…”

“…Amikor elolvastam az első héber újságot/könyvet…”

“…Amikor megismertem a férjemet/feleségemet/legjobb barátomat/gyerekeim barátainak a családját…”

“…Amikor először jártam Jeruzsálemben/a Negevben/a Golánon/a Galilban…”

“…Amikor először fürödtem Izrael három tengerében…”

“…Amikor diplomát kaptam/végzettséget szereztem Izraelben…”

“…Amikor először látogattam Magyarországra…”

“…Amikor először látogattak hozzám magyarországi rokonok/barátok…”

“…Amikor az első születésnapot ünnepeltem/ünnepelte a feleségem/a férjem/a gyerekem Izraelben…”

“…Amikor először láttam, mit jelent Izraelben Jom Kipur/a Függetlenségi nap/Peszah/Szukot/a Holokauszt emléknapja…”

“…Amikor bevonultam…”

“…Amikor a gyerekemet elkísértem a lengyelországi/auschwitzi útra…”

Miért alijáztál, mit reméltél? Min nevettél, minek örültél? Nem hisszük, hogy nincs egy humoros sztorid neked is! Milyen bosszantó, szomorú, elkeserítő emléked maradt az első időkből? Hogyan váltál – vagy nem váltál izraelivé?

Erre vagyunk kíváncsiak. Mit adsz majd tovább örökségül szabre gyerekeid, unokáid számára. Itt tulajdonképpen nekik is mesélsz.

Ízelítőnek íme két sztori a már beküldöttekből. Van hasonló történeted? Írhatod héberül is, magyarul is. Ha nehéz megírni, küldd el hangfelvételben! Vagy küldj fényképeket! Képekben elbeszélt történetekre is kíváncsiak vagyunk. Sok-sok képet küldjetek az ezredforduló Izraeljéről! Tájak, városok, mindennapok, kirándulások, családi ünnepek, pillanatképek. Az otthonod, a munkahelyed.

Milyen volt a Te Izraeled? Ez mindannyiunk közös története, a gyerekek, az unokák és a következő nemzedékek szellemi öröksége. Történelemkönyvet írunk, írunk közösen, és fontos a Te történeted is! Ide küldd:

info@izraelinfo.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.