Emirátusok: Netanjahu jóváhagyta a fegyverüzletet • 4 nap maradt a kneszet feloszlatásáig • Újabb bölcsődei gyerekkínzást lepleztek le

Az Egyesült Arab Emirátusokban megerősítették, hogy Netanjahu jóváhagyta az Egyesült Államok és az Egyesült Arab Emírségek közötti fegyverkezelési megállapodást az izraeli és az Egyesült Arab Emírségek közötti diplomáciai kapcsolatok létrehozásáról szóló megállapodás részeként. Az Egyesült Arab Emírségek tisztviselői szerint Benjamin Netanjahu tisztában volt a több milliárd dolláros fegyvermegállapodással, mely a legfejlettebb F35-ös vadászgépeket és fejlett drónok amerikai vásárlását tartalmazta. Netanjahu a ynet szerint az izraeli védelmi minisztérium nélkül folytatta a tárgyalásokat Beni Ganz védelmi minisztert és Gabi Askenazi külügyminiszter távol tartásával. A két volt vezérkari főnök valószínűleg nem támogatta volna az ügyeltet, melynek nyomán Izrael elveszti katonai technológiai fölényét a Közel-Keleten. Az Emirátusok megerősítették, Netanjahu és a Fehér Ház tagadja a fegyverüzletet.


A katonai rádióban megszólaló egészségügyiek szerint mindössze 170 új orvosi munkahelyet hoztak létre mindeddig a megígért 400 helyett, és a kétezer megígért új ápolói állásnak is csak a töredékét hozták létre. Ugyanis a pénzügyminisztérium mindeddig nem adta át az új állásokhoz szükséges pénzt a kórházaknak és az egészségbiztosítóknak.


Még négy nap a kneszet feloszlatásáig és új választásokig, vagy az ezt 3 hónappal eltoló törvény megszavazásáig. Már rég nem a Netanjahu számára alibiül szolgáló egyéves vagy kétéves költségvetésről vitázik a Likud és a Kék-Fehér, hanem a korrupciós ügye miatt Netanjahut valóban érdeklő ügyekről: nyíltan az új főügyész, az új rendőr-főkapitány, és más jogrendet védő fő tisztviselők kinevezését szeretné magának biztosítani Netanjahu, noha Mandelblit főügyész a pere miatti összeférhetetlenség miatt bejelentette, hogy nem foglalkozhat ezekkel az ügyekkel. A Kék-Fehér továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy az eddigi módon bizottságok nevezzék meg a jelölteket és döntsenek a főügyészről. A főügyész személye különösen fontos, mert a tengeralattjáró-ügy és a gyanús milliós pénzátutalások miatt újabb korrupciós nyomozások megindításáról dönthet majd Netanjahuval kapcsolatban a főügyész. A kormányfő várhatóan csak az utolsó pillanatban, hétfőn dönti el, hogy már novemberben, vagy három hónappal később előnyösebb számára az új választás, amely megakadályozza a kormányfői szék átadását Beni Ganznak, amit a jelenlegi koalíciós megállapodás jövő novemberre ír elő.


Újabb bölcsődei gyerekkínzást lepleztek le a biztonsági kamerák segítségével, ezúttal Holonban. A rendőrség megindította a nyomozást a gyerekeket bántalmazó dadák és gyermekfelügyelők ellen.


Gamzu korona-projektor bejelentette, hogy ha az ünnepekig, körülbelül egy hónap alatt nem sikerül felére csökkenteni – napi hétszáz alá – az új betegek számát, akkor vesztegzárat vezethetnek be.


A Bagac, a legfelsőbb bíróság elutasította a Belfour utcai miniszterelnöki rezidencia környékén élők beadványát, amely próbált véget vetni az ottani tömegtüntetéseknek, de korlátozta a zaj mértékét a késői órákban. Vogelman bíró: “Súlyos lenne a tüntetők választási lehetőségeinek és a tüntetők véleménynyilvánításának a megsértése, ha megtagadnák a lehetőségüket arra, hogy ezen a helyen gyűljenek össze.”


Jifat Sasa-Biton, a kneszet korona-bizottságának elnöke szintén az általános zárlat ellen van, és kifejezte értetlenségét amiatt, hogy a kulturális intézmények, vagyis a kiállítások, színházak még mindig nem működhetnek. Teljes cikk


Háborúval fenyegette az izraeli államfő a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamaszt kedden, az onnan indított, gyújtószerkezetekkel megrakott léggömbök újbóli felbukkanása miatt, amelyek a dél-izraeli településeken és környékükön is több tucat tüzet okoztak. „Ha háborút akarnak, megkaphatják. A Hamasznak tudnia kell, hogy ez nem játék.” Teljes cikk


Az izraeli hadsereg szerda virradóra légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben, megtorlásul a rakétatámadásért és a terror léggömbökért (napi 300 tüzes léggömb, 20 tűzeset). Az izraeli hadsereg egy rakétaindítást azonosított Izrael felé. A lövedék nyílt területen landolt. A Magen David Adom mentőszolgálat szerint 2 kislány könnyű sérüléseket szenvedett, miközben az óvóhelyre siettek.


Az Izrael Védelmi Erők vezetője, Aviv Kochavi vezérkari főnök kedden azzal vádolta a libanoni Hezbollah terrorszervezetet, hogy akadályozza az ENSZ békefenntartókat feladatuk teljesítésében a zsidó állam északi határán. „A Hezbollah terrorista hadsereggé vált Bejrútban” – mondta Kochavi egy ünnepségen. „Súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, továbbra is folytatja a felfegyverzését, ideértve a precíziós fegyvereket, és megpróbál ártani Izraelnek.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.