Megkezdődött az új tanév!

Roni Gamzu korona-projektor (középen) látogatása a Polgárvédelmi Parancsnokság központjában, 2020. július 29-én - fotó: Wikipedia
Roni Gamzu korona-projektor (középen) látogatása a Polgárvédelmi Parancsnokság központjában, 2020. július 29-én - fotó: Wikipedia

…mely mindannyiunknak új lendületet ad!Gamzu professzor, ki látszólag meghátrált, és mintha beleegyezését adta volna, hogy az erősen fertőzött településeken is megindulhasson a tanítás, ma reggelre – meglepve mindannyiunkat – elérte, hogy ezeken a helyeken mégse nyissák meg az iskolákat.

Fantasztikus teljesítmény! Gamzu nemcsak orvos, sikeres kórházigazgató, de szuper stratégának is bizonyul. Nagyszerűen érti a közel-keleti, izraeli temperamentumot. „Fej fej ellen”, ahogy itt mondják, sose boldogulhatsz! Ha keményen ellenállsz, itt hosszas csatározásokba keveredhetsz, melynek győztese sose lehetsz. Gamzu érti ezt teljes mélységében.

És most itt állunk hirtelen szerzett-kapott reménnyel és önbizalommal, hogy mégis sikerülhet úrrá lenni és kiszabadulni e nehéz helyzetből, mely nem a koronajárvánnyal kezdődött, hanem mintegy két éve, mikor szó szerint torkán akadt a falat az izraeli társadalomnak Netanjahu személyében, hogy se lenyelni, se kiköpni nem tudtuk.

A gazdasági megtorpanás már 2019 elejétől érezhető volt, igaz, mikro szinten. A kisvállalkozások tulajdonosainak többsége azóta túlélésre játszik. A korona csak hab volt a tortán a már fulladozó tömegeknek, mely képi hasonlattal mindenki játsszon el kedve szerint.  

De most végre itt van Gamzu. A kis, beteges küllemű emberke, kit politikai ellenfelei röpke egy hónapos tevékenysége alatt százszor eltemettek. Már megválasztásakor leírták, mert még csak jogköreit se gondolta tisztázni, mint a korábbi jelöltek a korona elleni védekezés vezetésére, kik végül ezen tisztázatlanság okán nem voltak hajlandóak elvállalni a megbízatást.

Dehogy is akart Netanjahu bárkit is erre a posztra! Maga szándékozta minden pillanatban a helyzetet uralni, hogy ha kell, az egész gazdaság lezárásával, vagy csak bizonyos szektorok képviselőivel való alkudozásokkal, a kilátásba helyezett megszorításokkal üzletelve, folyamatosan sakkban tarthassa politikai szövetségeseit és ellenfeleit.

De jött Gamzu, “a hős”, akiben Netanjahu végre emberére talált. Módszereit illetően csak találgathatunk. Úgy tűnik, mintha elaltatná ellenfelei éberségét, majd – nem tudni, miként – a háttérből csöndesen visszarendezi sorait, ügyesen megegyezve egyenként mindenkivel, eléri célját, mely nem más, mint a vírus megfékezése.

Itt van tehát az új tanév, és mi, izraeliek végre kicsit több reménnyel nézhetünk a jövőbe. Ha ezt a harcot megnyerték nekünk, felbátorodva, a többivel egyenként már játszva elboldogulunk!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.