Közúti dugók az ellenőrzőpontok miatt • További szigorítások várhatók • Netanjahu tanácsadói megszegték a karantént

Több tucat ellenőrzőpontot telepített a rendőrség a főutak mentén. A szúrópróbaszerű ellenőrzések folytán nagy dugók alakultak ki. A Tel-Aviv központja felé vezető utakon tapasztalható nagy torlódásokat követően megnyitották az úgynevezett “lélegző ellenőrző pontokat” az Ayalonon, és az Aluf Sadeh-én is.


A közszolgálati rádióban hétfő délelőtt megszólaló orvos-szakértők szerint a legfontosabb kérdés a zárt helyeken történő gyülekezések megszüntetése. A Siba kórház igazgatónője szerint újra kéne gondolni a zsinagógáknak adott bonyolult engedély-rendszert, amely továbbra is lehetővé teszi a zárt helyen történő imádkozást: szerinte jom kippur és a nagy ünnepek idejére le kellene zárni utcákat, és csakis a szabad levegőn szabadna engedélyezni a szertartásokat, mert a legnagyobb gondot a zárt helyen történő gyülekezés jelenti.

A koronabizottság kedden ül össze, és várhatóan további korlátozásokról fog dönteni.


Vasárnap este Netanjahu két személyes tanácsadóját provokáció forgatására küldték a Balfour utcai tüntetésre, egyikük (Topaz Luk) részt vett a washingtoni delegációban, és ezért megszegte a rövidített, öt napos karantént, amiért fel is jelentették a rendőrségen. A másikuknak (Ofer Golan) a járványügyi rendelkezések értelmében tegnap estétől két hetes karanténba kell mennie, mert Topaz Lukkal volt.

Egy további tanácsadót, Reuven Azart is karantén kötelezettség megszegésével vádolnak, mivel őt egy közértben látták vásárolni az ünnep előestéjén, pedig a washingtoni delegáció tagjaként csak ma telik le a hatósági karanténra kötelező ideje.


Roni Gamzu professzor tegnap esti, a Tizenkettes televíziós csatornán adott interjújában pesszimizmusának adott hangot annak kapcsán, hogy szerinte hamarosan elérjük a nyolcszáz körüli súlyosként meghatározott esetszámot. Minden nap százzal több az ilyen állapotba kerülő betegek száma, melyből húszan meghalnak. Teljes cikk



Véget ért a 107. Tour de France kerékpárverseny, amely idén azért volt különleges számunkra, mert most először izraeli csapat is teljesítette a 21 etapot. Az ISRAEL START-UP NATION a nagy múltú csapatok között újoncként a 22 közül a 19. helyen végzett, de az utolsó szakasz még hozott meglepetést. Teljes cikk

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.