Washington antiszemitává nyilvánítja az Izraellel szembeni bojkottmozgalmat

BDS - fotó: Wikipedia
BDS - fotó: Wikipedia

Az Egyesült Államok ezentúl antiszemitának fogja tekinteni a Bojkott, tőkekivonás, szankciók (BDS) nevű, Izraellel szembeni nemzetközi mozgalmat – jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön Jeruzsálemben.

Pompeo közölte, hogy Washington be fogja szüntetni azoknak a csoportoknak a finanszírozását, amelyek kapcsolatban állnak az izraeli termékek bojkottját szorgalmazó mozgalommal, amely a palesztinokkal szembeni bánásmód miatt szorgalmazza Izrael megbüntetését.

“Antiszemitának fogjuk tekinteni a nemzetközi BDS mozgalmat” – mondta Pompeo, miután találkozott Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel.

“Azonnali lépéseket teszünk, hogy azonosítsuk azokat a szervezeteket, amelyek kapcsolatban állnak a gyűlöletes BDS-szel, és megvonjuk az amerikai kormány támogatását az ilyen csoportoktól” – tette hozzá a külügyminiszter. “Ennek itt az ideje” – húzta alá az amerikai külügyminiszter, egyúttal rákos betegségnek nevezve a BDS-t.

Benjשmin Netanjahu köszönetet mondott Pompeónak és az amerikai elnöknek, Donald Trumpnak az elmúlt négy évben nyújtott támogatásukért, beleértve a “júdeai és szamariai zsidó telepek jogi státuszának elismerését”.

Netanjahu Pompeo egy évvel ezelőtti bejelentésére utalt, amely szerint Washington a nemzetközi közösség nagy részével ellentétben a továbbiakban nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket.

Első ízben látogat el amerikai külügyminiszter egy ciszjordániai településre csütörtökön, ezzel kiváltva palesztinok felháborodását és tiltakozását.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.