Elhalasztották a döntést a zárlat meghosszabbításáról

A politikusok csütörtökön egész nap halogatták, majd végül nem hívták össze a Kék-Fehér és a Likud párt közötti nézeteltérés miatt a kormány ülését, és így nem hosszabbították meg egy héttel a vasárnap lejáró országos karantént.

Beni Ganz, a Kék-Fehér elnöke, védelmi miniszter ugyanis csak akkor támogatja a Likud és Benjamin Netanjahu miniszterelnök sürgette hosszabbítást, ha előbb megszavazzák a kneszetben a bírságok megduplázásáról és a szabályszegő intézmények azonnali bezárásáról döntő törvényt.  

Az ultraortodox pártok tiltakoznak a bírságok felemelése és oktatási intézményeik időleges bezárása ellen, ezért eddig nem sikerült a kneszetben elfogadtatni ezt az új jogszabályt.

A parlamenti voksolást vasárnapra vagy hétfőre halasztották, noha vasárnap éjfélkor véget ér az eddig megszavazott zárlat, és így várhatóan a jövő héten csak valamiféle “ex-lex” szünet (se nem zárlat, se nem nyitás) után lehet folytatni a karantént.

Az egészségügyi minisztérium a teljes, országos zárlat egyhetes meghosszabbítását kéri. A szakértői kabinet egyetért ezzel, de hosszú távon igazságtalannak és végrehajthatatlannak tartja a mindenkit egyformán sújtó intézkedést.

A már három hete tartó szigorú karantén mindeddig nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket, nem javultak a járványügyi adatok, az új, napi fertőzöttek száma nagyjából azonos, és a pozitív tesztek, valamint a súlyos betegek száma még emelkedett is.

A mindenkit egyformán sújtó zárlatot azért tekinti a szakértői kabinet igazságtalannak, mert miközben az ultraortodox – és részben az arab – településeken továbbra is igen magas a fertőzöttek aránya, a nem vallásos helyeken az alacsonyra csökkent számok nyomán már meg lehetne kezdeni a nyitást.

Ráadásul éppen ezeken a vallásos és arab városokban, falvakban alacsony a beoltottak aránya, miközben az ország “normakövető” településein az idősek és a veszélyeztetett csoportok már szinte teljes egészében védettek a koronavírus-járvány elleni vakcinával.

Csütörtökön 82 283 embert oltottak be először és 126 021-et másodszor – három hét elteltével – a Pfizer és a BioNTech oltóanyagával Izraelben. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 2 932 454-en – az ország lakosságának 31,82 százaléka – kapták meg az első és 1 624 075-en a második dózis vakcinát.

Ezen a napon 78 244 tesztből 7079 vírushordozót azonosítottak, ami 9,3 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 631 226-an fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 74 566 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1749 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1135-en súlyos állapotban vannak és 321 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 4671-an haltak meg Izraelben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.