Újraindult a Balfour: Netanjahu vonuljon vissza!

Fotó: Izraelinfo

Szombat este, két hét szünet után, a választások óta először ismét tüntetés volt a Balfour utcai miniszterelnöki rezidencia előtt, amelyen Netanjahu távozására szólított fel “a Balfour” kemény magja. A demonstrálók azt követelték, amit minden miniszternek, de még iskolaigazgatónak, sőt tanárnak vagy rendőrnek is meg kell tennie, ha vádiratot nyújtanak be ellene: akadályoztatás címen vonuljon félre, amíg ügye nem rendeződik a bíróságon. Ha sikerült bebizonyítania ártatlanságát, visszatérhet.

Szombaton előbb délután öttől ismét kiálltak a tiltakozók az autópályák hídjaira, s az utak kereszteződéseibe, majd este héttől előbb a kneszetnél énekelték, harsogták rigmusaikat, utána átmeneteltek a Balfour utcához. Ott már öt órától a hagyományosan, négy éve minden szombaton ezen a helyen tüntetők várták őket.

A szokásos dobolós, táblákat magasba tartó hangos zenés demonstráción tiltakoztak, amiért peres eljárás alatt álló vádlott kapott kormányalakítási jogot. Ráadásul Netanjahu a mai napig nem írta alá az összeférhetetlenségi kötelezettségeit, hogy nem foglalkozhat a büntetőügyével is kapcsolatba hozható jogi ügyekkel, noha a legfelsőbb bíróság már korábban ennek az okmánynak az aláírásától tette függővé miniszterelnöki hivatalviselését.

Később a tüntetők egy csoportja átvonult az államfői rezidenciához, ahol Rubi Rivlin elnöknek kiabálták át a kerítésen, hogy elfogadhatatlan számukra, hogy kormányalakítási megbízatást adott egy köztörvényes vádlottnak.

Miután a Likud és Netanjahu sófárjai az utóbbi időkben azt is bedobták a köztudatba, hogy esetleg az államelnöki posztot célozza meg, ha nem lesz képes ezúttal sem kormányt alakítani, a demonstrálók világossá tették rigmusaikkal, hogy ez csakis a “testükön keresztül” lesz lehetséges.

Korábbi cikkeink a témában:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.