Rahatban dolgoztam tavaly nyáron meglehetősen hosszú ideig, így volt lehetőségem a beduin konyha gyöngyszemeivel megismerkedni. Nem csak a két legikonikusabb ételüket, a vékonyra nyújtott, kúpon sült papírvékonyságú kenyeret, a fatírt és a száraz, morzsolható kis gombócba összegyúrt, joghurt alapú sajtot (jameed), valamint az ebből készült szószban sült-főtt bárányt (Mansaf) sikerült megkóstolni, hanem egy egyszerű, ám annál finomabb húsgombócos ételt is.

Thinában, azaz szezámkrémben sütik egy kis krumplival együtt. A gombócok tökéletesre főnek a thinában, a szósz pedig krémes, az egész étel egyszerűen olvad az ember szájában minden falatnál. Egyedényes, nem vacakolós étel, nem igényel sok figyelmet vagy konyhai technikai tudást. Jöjjön hát a recept!

Hozzávalók:

  • 500 g darált marha / bárány / vegyes vagy vegán darált hús)
  • 1 kis és egy nagy fej hagyma finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 128 g thina
  • 250-300 ml víz (attól függ, mennyire sűrű a thina)
  • 250 g mogyoróburgonya vagy parázsburgonya (a lényeg, hogy kis szemek legyenek)
  • bors
  • olaj

Egy nagyobb, mély lábosban felmelegítek egy kis olajat, és a nyers húsból és a kisebbik fej finomra vágott hagymából gombócokat gyúrok, amiket a lábosban kicsit elősütök.

A hagymát és a fokhagymát finomra vágom, üvegesre párolom, hozzáadom a megmosott egész krumplikat, majd a megpirított gombócokat.

- Hirdetés -

A thinát elkeverem a vízzel, sóval, borssal, amíg híg, tejszerű szószt nem kapok, és a többi hozzávaló tetejére öntöm (nagyjából el kell lepnie), majd alacsony hőmérsékleten, fedő alatt kb. egy óra alatt készre főzöm – amíg a gombóc el nem készül. A kész ételt forrón, a tetején friss petrezselyemmel és zaatarral tálalom.

Beteavon!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.