Gombócot Berkónak!

Avi Bell hadonászik és hadovál
Avi Bell hadonászik és hadovál – Fotó: tv screenshot

Ejal Berkovits egyszerű, de nagyszerű focista volt, botcsinálta újságíróként társ-vezeti péntek délután Izrael legnépszerűbb és legizgalmasabb aktuálpolitikai műsorát, az Ofira és Berkovitsot.

Nem köntörfalaz, ami a szívén, az a száján, jól beolvas a politikusoknak, a művészeknek, mindenkinek, akit behívnak hozzájuk a szerkesztők. Nyelvezete egyszerű, mint a faék. Egyszerű, tanulatlan ember, de nem hülye.

Régóta ő képviseli Izraelben a nép hangját, aki megmondja a tutit, aki lesz*rja az etikettet, aki – szemben a hímező-hámozó politikusokkal – nem csak látja és körülírja, de bátran ki is mondja, ha a király meztelen.

És ezen a pénteken lepipálta Izrael összes oknyomozó újságíróját és “objektíven” ellensúlyozgató médiamunkását: 21-szer kérdezte meg sunnyogó interjúalanyát rendületlenül, indulatosan, annak egyre hisztérikusabb verbális álintellektuális csapkodását füle mellett elengedve: “a Kohelet Fórumnak dolgozol?” Mire végül kínosan és kínlódva csak bevallotta, hogy igen.

Eleinte olyanokat lózungolt, hogy őt a Mindenható küldte, hogy ő sokfelé dolgozik, és más, az épeszű néző számára átlátszó kibúvókat keresett, de aztán csak válaszokat kellett (volna) adnia arra, hogy a két amerikai milliárdos pénzén és küldetésében több mint száz jobboldali jogász összeeszkábálta, Izraelt demokráciából Orbánizmussá alakító törvényeit kitaláló Kohelet Fórum miféle jogon, miféle alapon, kinek az érdekében próbálja diktatúrává tenni a csodálatos, sokszínű izraeli demokráciát?

Avi Bell, a Kohelet Fórum egyik vezető jogásza csak hebegett-hápogott, válaszokat nem kaptunk.

Egy régi műsorban Ejal Berkovits magyar gyökereiről beszélt, és hogy mennyire szereti a gombócot. Azt az igazi, nagymama-félét. Ígérem, ha lehetőségem lesz találkozni vele, hatalmas tál gombócot készítek neki, megérdemli!

Skajah Berkó, nagy tál gombócot neked!

Ofira és Berko a tévében

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.