Koalíciós kudarc: Elbukott a kannabiszhasználók elleni vádemelés megszüntetését előmozdító törvény

Sharren Haskel a kneszetben, 2021. július - Fotó: Noam Moskowitz / a Kneszet sajtóosztálya

A koalíció által támogatott törvénytervezet, mely a kannabiszfogyasztók elleni vádemelést hivatott megszüntetni, ma (szerdán) elbukott a kneszetben. A koalíció a Raám párt ellenzése ellenére bocsátotta szavazásra a törvényt, remélve, hogy az ellenzéki képviselők távolléte lehetővé teszi a jóváhagyását, de 55 képviselő ellenezte azt 52 támogatóval szemben.

A törvényjavaslatot Sharren Haskel (Új Remény) terjesztette elő. Bár a törvény kidolgozását a koalíciós megállapodások is előirányozták, a Raám vallási ügyekért felelős tanácsa hevesen ellenezte azt, így a pártfrakció tagjai végül a törvény ellen szavaztak. Hasonlóan tettek a Likud tagjai is, bár az előző Kneszetben a párt támogatta a javaslatot. A Likud a törvénytervezet kudarcára reagálva közölte: “Ismét bebizonyosodott, hogy Mansour Abbas a tényleges miniszterelnök – csakis rajta áll vagy bukik minden. Hamarosan megdöntjük ezt a kudarcra ítélt kormányt.”

A ma megbukott törvényjavaslat értelmében a kannabisz kikerült volna a veszélyes kábítószerek sorából, annak ellenére, hogy a kannabisz-kereskedelmet továbbra is bűncselekményként határozta volna meg. A törvény a személyes használatra szánt kannabisz maximális mennyiségét – a mai 15 grammról 50 grammra emelné. A törvény lehetővé tenné, hogy a fogyasztók személyes szükségletükre, a kábítószer-kereskedelem vádja nélkül, tarthassanak maguknál marihuánát anélkül, hogy ez rendőri intézkedést (például házkutatást) vonna maga után.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz