Már 5 évesek is kaphatnak oltást Izraelben

Különleges esetekben Izraelben már az 5 és 11 év közötti gyerekek is megkaphatják az új típusú koronavírus elleni védőoltást – jelentette be az izraeli egészségügyi minisztérium.

Az új szabályok értelmében azok az 5 évnél idősebb gyerekek kaphatják meg a vakcinát, akiknél fennáll a veszélye annak, hogy súlyosan megbetegszenek vagy meghalnak, ha elkapják a vírust. Ilyen kockázati tényező a túlsúly, a tüdő- vagy szívproblémák.

Az egészségbiztosítóknak megküldött emlékeztetőben a tárca azt írja, hogy nincs szó arról, hogy az ötévesnél idősebbek oltására átfogó kampány indul, és a tervek szerint alacsonyan tartják a beoltható gyerekek számát ebben a korosztályban. Jelenleg azonban a 9 évesnél fiatalabbak körében terjed leginkább a koronavírus; az összes érintett 10 százaléka ebben a korosztályban van.

Kedden 2112 új esetet regisztráltak Izraelben, ami március óta a legtöbb. Az esetek többségében az új fertőzöttek a delta variánst kapták el. A 9,3 millió izraeli mintegy 57 százaléka már a vakcina mindkét adagját megkapta. Ez az arány a 10-19 évesek körében viszont csak 32 százalék.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.