Legfelsőbb Bíróság: A rendőrség nem kereshet kábítószert a repülőtéri utasoknál konkrét gyanú nélkül

A bírák elfogadták egy Amszterdamból hazatérő férfi fellebbezését, akinél egy véletlenszerű ellenőrzés során kábítószert találtak, mondván, hogy nem keltett gyanút, ami indokolta volna a motozást.

A Legfelsőbb Bíróság ma (csütörtökön) kimondta, hogy a rendőrség nem motozhatja meg a repülőtéri utasokat, és nem vizsgálhatja át azok poggyászát, csak ha erre konkrét gyanú készteti őket. A Joszef Elron bíró vezette testület felmentette a veszélyes gyógyszer behozataláért elítélt férfit, aki fellebbezésében azzal érvelt, hogy a rendőrségnek nem volt joga a véletlenszerű keresésre, melynek során a kábítószert megtalálták nála.

A veszélyes kábítószerekről szóló rendelet lehetővé teszi, hogy bárkinél kutakodjanak a repülőtereken, a határállomásokon, valamint a repülőgépeken és a hajókon, ha a keresés a törvényes rend betartását szolgálja. A rendeletet azonban a bírák szerint a törvény, mindenekelőtt az emberi méltóság és szabadság védelmét kimondó alaptörvény fényében kell értelmezni. Ennél alacsonyabb norma az utasok személyes szabadságát és méltóságát sértő eljárásokra adhat alkalmat a határátkelőhelyeken, ami nem kívánatos.

A petíció benyújtója azzal érvelt, hogy önkényes volt a motozás Amszterdamból landolása után, mert azt anélkül végezték, hogy konkrét gyanú merült volna fel ellene, és ezért fel kell menteni. A kutatás során 13 csomagban 55 kannabiszmagot találtak nála, és egy csomag psilocint, ami hallucinációt okoz. A járásbíróság több órás közmunkára és felfüggesztett büntetésre ítélte az utast.

Elron bíró, akihez Anat Baron bírónő is csatlakozott, azt írta, hogy konkrét eljárást kell meghatározni a határátkelők átkutatására arra az esetre, ha nincs konkrét gyanú, a rendőrség önkényes fellépésének megakadályozása érdekében. “A rendőrségnek igazolnia kell, hogy keresés szükséges céljuk eléréséhez” – mondta. Hozzátette, hogy a motozásnak arányosnak kell lennie, minimális tényszerű bizonyítékokon kell alapulnia, és nem sértheti a személyiségi jogokat a szükségesnél jobban.

Baron bírónő hozzátette, hogy “az önkényes kábítószer-keresés az izraeli repülőtérre érkezőnél, anélkül, hogy bármiféle gyanú merülne fel ellenük veszélyes kábítószerre, a személy magánélete és teste feletti uralma megsértésének minősül, ami megengedhetetlen.”

David Mintz bíró kisebbségi véleményében azt írta, hogy „tekintettel a nemzetközi kábítószer-csempészetre, nagyon fontos, hogy véletlenszerű vizsgálatokat végezzenek a kábítószerek felkutatására.” Szerinte a random ellenőrzések során kiderülhet, hogy tiltott tevékenység folyik, és ezzel elriaszthatják a repülőtereken működő importőröket, akik maguk, vagy olyan futárokkal végzik tevékenységüket, akik nem keltenek gyanút. Megjegyezte, hogy valóban fontos olyan rendőrségi eljárás kialakítása, amely megakadályozza a rendőrök önkényes fellépését, de úgy vélte, hogy ebben az esetben nem kellett volna kizárni a keresést.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz