Katonai fejadagként csomagolják a koronateszteket az izraeli iskolásoknak – Videó

2500 IDF katona 1,9 millió tesztkészletet készített elő az elmúlt 72 óra alatt. Miután egyetlen nem-katonai szervezet sem tudta felvállalni az ambiciózus cél teljesítését, az ország déli részén található legnagyobb katonai bázist ideiglenesen különleges feladat megvalósítására alakították át: koronatesztek előkészítésére és csomagolására, amit a szeptemberi iskolakezdés érdekében országszerte szét kell osztani a diákok számára.

Így zajlott a katonai akció:

A katonai hadműveletet az IDF legnagyobb kiképzőbázisának három épületében hajtják végre, többek között a laktanya óriási kosárlabdacsarnokát is igénybe veszik. Az akciót a hadsereg logisztikai parancsnoka, Ronen Cohen dandártábornok, valamint az egészségügyi és oktatási minisztériumok képviselői felügyelik. A művelet célja, hogy minden tanuló elvégezhessen otthon egy gyorstesztet a tanévkezdés első napjára annak érdekében, hogy ne kerülhessenek fertőzött diákok az oktatási intézményekbe, és így a lehető legbiztonságosabban indulhasson a tanév.

Minden önmintavételes készlet tartalmaz egy pálcát, egy, a vírus azonosítására alkalmas folyadékot tartalmazó kémcsövet és mintavételi utasítást. “Nem volt az a pénz, amiért a mintegy kétmillió készlet csomagolását egy civil cég képes lett volna ilyen rövid időn belül megvalósítani, ezért kellett a katonaságot mozgósítani” – nyilatkozta a Ynet portálnak a logisztikai egység szóvivője.

A tiszt szerint a hadműveletet teljesen úgy hajtják végre, mintha háborús vészhelyzet állna fenn. „Ennek érdekében egy tucatnyi katonai egységet állítottunk fel az IDF különböző kiképzési bázisairól mozgósított katonákkal, és az UPS szállítóvállalattal együttműködve egyenesen a Ben Gurion repülőtérről kapjuk az országba érkező tesztcsomagokat” – magyarázta. “A kiképzőtáborban a katonák szétszerelik a csomagokat, és kisebb, steril zacskókba csomagolják az egyes tesztkészleteket, azok pedig kartondobozokba kerülnek. Mivel ekkora mennyiségű kartondobozt nem találtunk jelenleg egyetlen cégnél sem, a katonai fejadagokhoz használatos üres kartondobozokat hozzuk ki az IDF raktáraiból.”

Az akcióval párhuzamosan jelenleg még két területen segíti a hadsereg a koronavírus-helyzet megkönnyítését: a polgári parancsnokság egységei az oktatási intézmények bejáratánál szerológiai vizsgálóállomásokat állítanak fel a diákok ellenanyagszintjének tesztelésére, a katonaság orvosi egységei pedig otthoni kezelés elvégzésére alkalmas házi kórházakat hoznak létre, amelyben mintegy 100 egységnyi orvos, mentős és katonaápoló vesz részt, hogy enyhítse a kórházak terhelését.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.