Izraeli kutatót neveztek ki a CERN elemirészecske-kutató létesítményének elnökévé

Izraeli kutatót neveztek ki a CERN elemi részecske-kutató létesítményének elnökévé

Eliezer Rabinowitz, a Héber Egyetem professzora legalább egy évig szolgál a terület legfontosabb tudományos szervezetének vezetőjeként. “Ez a választás és az a tény, hogy teljes jogú tagjai lettünk a CERN-nek, bár sokak szemében nem vagyunk európai ország, az izraeli tudomány minőségéről tanúskodik” – mondta.

Eliezer Rabinowitz professzort a Héber Egyetemről ma (pénteken) megválasztották a CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet), a világ vezető elemirészecske-kutató létesítménye tanácsának elnökévé. A jeruzsálemi egyetem Gyógyszerészeti Intézetében dolgozó Rabinowitz 2022. január 1-jén kezdi meg várhatóan legalább egy évig tartó megbízatását – Dr. Ursula Basslert váltva, aki három évet töltött a poszton.

A Svájcban, Genfben, 1954-ben létrehozott CERN-létesítmény fizikusok ezreit foglalkoztatja, akik tudományos kísérleteket végeznek részecskegyorsítókon. A fizikusok nagyon nagy energiájú gyorsítók segítségével tanulmányozzák az anyag alapvető összetevőit és a bennük működő erőket. A CERN-nek 23 tagállama van, köztük Izrael – az egyetlen nem európai ország. Ez az első alkalom, hogy izraeli kutatót választottak a világ legjelentősebb tudományos szervezetének ilyen vezető tisztségére, a nagy energiák fizikájának tanulmányozására.

Rabinowitz elméleti fizikus, aki a húrelmélet és a kvantumtér-elmélet területére specializálódott. 1974-ben doktorált a Weizmann Intézetben, 1995-1997 között pedig a Gyógyszerészeti Intézet vezetője volt. Részt vett abban a bonyolult folyamatban, melynek végén 2014-ben Izraelt teljes jogú taggá fogadták el a CERN-ben, sőt 2016 és 2018 között a Tanács alelnöke is volt. A múltban jelentős szerepet játszott egy SESAME létesítmény létrehozásában is – egy Jordániában létrehozott kör alakú részecskegyorsító (szinkrotron), amely tudományos együttműködéshez vezetett a régió kutatói, köztük palesztin és iráni kutatók között. Rabinowitz ezért a tevékenységéért 2019-ben elnyerte az Amerikai Tudományos Fejlesztési Szövetség (AAAS) “Diplomácia a tudományért” díját.

Rabinowitz közvetlenül a megválasztása után azt mondta: “Az a tény, hogy teljes jogú tagjai lettünk a CERN-nek, bár sokak szemében nem vagyunk európai ország, és az én megválasztásom az izraeli tudomány minőségéről és az izraeli fizikusok generációinak CERN-hez való hozzájárulásáról tanúskodik.”

Yoram Rozen professzor a Technionról, aki az “Atlas Collaboration” keretében végez kísérleteket a CERN-ben, azt mondta: “A CERN nem Izrael iránti tiszteletből választotta Rabinowitzot, hanem önös megfontolásokból. Azért választották őt, mert ő a legjobb személy számukra. Olyan személy, aki hegyeket mozgat. Amit Rabinowitz tett a SESAME-ben – alábecsülés lenne „csodá”-nak nevezni. A palesztin–izraeli harcok egyik fordulója során ültette egy asztalhoz Izraelt, az arab államokat és az irániakat. A CERN-nek Rabinowitz kiválósága miatt esett rá a választása.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.