Izrael több millió oltást adományoz rászoruló országoknak

Fotó: Wikipedia

Izrael több millió adag koronavírus elleni AstraZeneca oltást adományoz rászoruló, szegény országoknak, jelentette kedd reggel a katonai rádió (Galac).

Egyelőre nem világos, hogy mely országok kapnak az izraeli szállítmányokból. A rádió szerint a COVAX, a COVID-19 vakcinák közös beszerzésére és méltányos elosztását célzó globális elosztó szervezet segítségét kérik az adomány eljuttatásához elsősorban várhatóan afrikai országokba.

Egy, a Nemzetbiztonsági Főparancsnokság által a közelmúltban összeállított dokumentum alapján különböző kormányzati szervek és minisztériumok, valamint a Moszad véleményét már kikérték. 

Egy magas rangú egészségügyi szakember is nyilatkozott a rádiónak és elmondta, hogy Jair Lapid külügyminiszter hivatalos beleegyezését, amely zöld utat ad az oltásadományozáshoz, már továbbították a nemzetbiztonsági vezérkarhoz és Bennett miniszterelnökhöz is. Jelenleg jogi szakvéleményre várnak, amely biztosítja, hogy a küldő ország mentesüljön az oltóanyag esetleges megkárosodása miatti felelősség alól, ami további országokat is oltóanyagok adományozására késztet majd.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus arra hívta fel a figyelmet, hogy az omikron koronavírus-változat világszerte magas megbetegedési kockázatot jelent. Legutóbbi közleménye szerint a változat súlyos következményekkel járhat egyes régiókban, ezért a WHO vezetője újra arra hívta fel a figyelmet, hogy a szegényebb országokat mielőbb el kell látni védőoltásokkal.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.