Az izraeli rendőrség elismerte a visszaélések lehetőségét az NSO kémszoftverével

Az izraeli rendőrség elismerte, hogy elkövethettek visszaéléseket az izraeli NSO vállalat Pegasus nevű kémszoftverével – jelentette kedden a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet.

“Bizonyos vonatkozásokban megváltoztatják a korábbi álláspontot az újonnan napvilágra került megállapítások”- közölték a rendőrség képviselői, utalva korábbi, a civilek törvénytelen megfigyelését teljes mértékben elutasító állásfoglalásukra a civilek telefonjainak engedély nélküli lehallgatását firtató ügyben.

Másfél héttel ezelőtt, a Kalkaliszt című gazdasági lapban megjelent oknyomozó írást követően a főügyész még azt állította, hogy a rendőrségtől kapott információk alapján nem fedeztek fel rendellenességet, s a bűnüldözők a törvényeknek megfelelően jártak el.

A rendőrség akkor, az újságcikk nyomán kirobbant botrány után, azt állította: csakis a törvény szerint, bírósági végzések alapján végezték a lehallgatásokat.

- Hirdetés -

A rendőrség azonban kedden bejelentette, hogy “új dolgokat tártak fel, melyek bizonyos tekintetben megváltoztatják a korábbi állításokat”. Aviháj Mandelblit, az ezekben a napokban leköszönő főügyész vizsgálócsoportot hozott létre, amelynek feladata a rendőrség titkos lehallgatásainak, a Pegasus kémprogram illegális használatának a felgöngyölítése.

A vizsgálócsoport Amit Harari jogász, a főügyész helyettese vezetésével munkához is látott. A munka eredményét július 1-ég kell bemutatni. 

A Pegasus nevű izraeli kémprogramot több országban újságírók, kormányzati tisztviselők és emberi jogi aktivisták megfigyelésére használták fel. Izrael csakis kormányok számára engedélyezi kibertermékek exportját, törvényes felhasználásra, bűncselekmények megelőzésére és kivizsgálására, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre, és a vásárló országok kötelezettséget vállalnak ezen feltételek teljesítésére.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.