Ezer alá csökkent a súlyos betegek száma Izraelben

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Ezer alá csökkent a súlyos állapotban lévő Covid-19-es betegek száma Izraelben, két év után várhatóan szabadon megtarthatják majd a jelmezbálokat és a felvonulásokat a purim idején – jelentette az izraeli egészségügyi minisztérium honlapja kedden.

A súlyos Covid-19-megbetegedések számának csökkenése mellett  tovább apad a koronavírusos fertőzöttek száma is – közölte az egészségügyi tárca.

Eran Szegál, a Weizmann Intézet biológiai statisztikus professzora elmondta a ynet hírportálnak, hogy számításai szerint a következő hetekben olyan mértékben visszaszorul a járvány, hogy egy hónap múlva szabadon megtarthatók lesznek a purimi felvonulások és jelmezbálok. 2020 óta ezek a rendezvények elmaradtak, vagy csak szigorú korlátozásokkal lehetett ünnepelni purimkor.  

A kilenc nappal ezelőtti, a koronavírus megjelenése óta mért legmagasabb értékről már több mint húsz százalékot apadt a kórházi ellátást igénylő súlyos állapotú Covid-19-es betegek száma; kedden 974 súlyos esetet tartanak nyilván az összesen 2155, kórházban ápolt Covid-19-ben szenvedő között. Lélegeztetőgép segítségére szorul 279 beteg, és 27 embert próbálnak megmenteni műtüdővel.

- Hirdetés -

Hétfőn több mint 120 ezer teszt elvégzésével 23 555 új vírushordozót azonosítottak, 19,15 százalékos pozitivitási aránnyal. Jelenleg összesen 178 118 aktív esetet tartanak nyilván Izraelben, s mellettük 35 854-en házi karanténban tartózkodnak, mert fertőzött személlyel érintkeztek.

A koronavírus-járvány megjelenése óta 3 460 914 vírushordozót regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint a mintegy 9,4 millió lakosú országban.

Az R mutató, vagyis a fertőzési mutató tovább mérséklődött 0,7-re, vagyis tíz fertőzött 7 embernek adja át a vírust, s ez a járvány további visszaszorulását jelzi. Az ötödik, omikron vírusváltozat okozta járványhullám decemberi csúcspontján ez a mutató 2,12 volt.

Izraelben szinte valamennyi, szám szerint 269 település továbbra is “erősen fertőzött” kategóriában van, mindössze 5 helységet jeleznek a közepesen fertőzött “narancssárga” színkóddal, öt helységet a “sárga”, s mindössze egy települést soroltak az alig, vagy egyáltalán nem érintett “zöld” kategóriába.

Tavaly december vége óta 6 696 058, ötévesnél idősebb embert – az ország lakosságának 72,01 százalékát – oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 456 018-an már három oltást kaptak, és 699 505-en adatták be maguknak a negyedik – azaz a második emlékeztető – oltást.

A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben tavaly február óta 9624-en, az utóbbi hét napon 259-en haltak meg.

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?