Pozitív lett a gyermekbénulást kimutató teszt egy 4 éves izraeli gyermeknél, amely az első eset 1989 óta

Jeruzsálem arab lakosai 1988-ban az Armon Hanatziv negyedben található Tipat Halav klinikára viszik gyermekeiket, hogy megkapják a polio védőoltást – Fotó: Ayalon Maggi / GPO

Féloldali bénulást is kaphat az a jeruzsálemi kisgyermek, aki nem kapott időben gyermekbénulás elleni védőoltást, amely a szülők erre vonatkozó mulasztására enged következtetni – írja a Liner a The Jerusalem Post cikkét szemlézve.

Az egészségügyi minisztérium jelentette be vasárnap, hogy egy négyéves jeruzsálemi gyermeknek pozitív lett a gyermekbénulás tesztje, miután kiderült, hogy nem volt beoltva az életveszélyes betegség ellen, így az egészségügyi hivatal járványügyi vizsgálatot indított.

Úgy tűnik, hogy a beteg egy olyan törzzsel fertőződött meg, amely megbetegítheti azokat, akik nem kaptak oltást, ez pedig az első gyermekbénulással kapcsolatos esetnek minősül Izraelben, ahol utoljára 1989-ben jegyeztek fel erre vonatkozóan adatokat.

Az egészségügyi minisztérium felszólította az oltatlanokat, hogy mindenképp vegyék fel az oltást, mivel vírusra utaló jeleket találtak a térség szennyvízmintáiban, bár ez korábban előfordult már anélkül is, hogy megfertőződést jelentettek volna.

Emellett Malawiban a vírus kitörését jelentették, az ottani járványban talált vírustörzset pedig a Pakisztánban felfedezett törzzsel hozták összefüggésbe, ahol még mindig endémiás a vírus, emellett Afganisztánban is annak számít.

Rudolf Schwenk, aki az UNICEF vezetője Malawiban, úgy nyilatkozott, hogy a vírus újbóli felbukkanása komoly aggodalomra adhat okot, hiszen rendkívül fertőző, az egyetlen megoldást pedig a védőoltás beadása jelentheti.

Az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy a gyermekbénulás az idegrendszerbe hatolva órákon belül képes teljes bénulást okozni, s bár gyógymód nincs rá, védőoltással mindenképp megelőzhető.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSliner.hu