Horowitz és Lapid is módosítaná a nemzetállam-törvényt

Nitzan Horowitz és Jair Lapid: módosítani kell a nemzetállam-törvényt
(14:41) Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter a nemzetállam-törvény módosítására szólított fel: “a törvényt hatályon kívül kell helyezni, a szemünkben már a megszavazása is érvénytelen volt”. Hozzátette: “az úgynevezett egyenlőség alaptörvényt kell megszavaznunk, amely a demokratikus törvényrendszer alapja kell, hogy legyen”. Jair Lapid külügyminiszter is közölte, hogy a Van Jövő a nemzetállam-törvény módosítása és az egyenlőség törvény mellett van. Ennek hátterében Beni Ganz védelmi miniszter azon szándéka áll, hogy az egyenlőség alaptörvényt a Jogalkotásért Felelős Miniszteri Bizottság elé terjeszti.

KSH: Áprilisban tovább csökkent a munkanélküliségi ráta
(13:10) Az izraeli munkanélküliség áprilisban alacsony, 3,1 százalékra csökkent, ami mintegy 132,6 ezer munkanélkülit jelent. Márciusban 3,4%-os volt a munkanélküliségi ráta (mintegy 145,3 ezer munkanélküli). Áprilisban azonban a foglalkoztatási ráta 60,1%-ra esett a márciusi 60,6%-os szintről. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatokból.

Irányváltás: 1,6%-os negatív növekedés Izraelben az első negyedévben
(13:00) A 2021 utolsó negyedévében mért növekedési csúcs után a Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint a bruttó hazai termék (GDP) éves ütemben 1,6%-kal csökkent az előző negyedévhez képest, ellentétben az elemzői előrejelzésekkel, melyek alacsony, 2%-os növekedést jósoltak. Az adatok szerint a negatív növekedést elsősorban az állami fogyasztási kiadások 7%-os csökkenése, a lakossági fogyasztási kiadások 0,7%-os csökkenése (amely mindannyiunk fogyasztási cikkekre fordított kiadásait tükrözi), valamint az áruk és szolgáltatások exportjának jelentős, 6,1%-os csökkenése okozta. Az egy főre jutó bruttó hazai termék éves szinten 3,2%-kal csökkent.

A rendőrség engedélyt kért a főügyésztől Ahmad Tibi és Ofer Kaszif elleni nyomozás indítására
(11:41) A rendőrség Gali Baharav-Miara főügyészhez fordult azzal a kéréssel, hogy büntetőeljárást indíthasson Ofer Kaszif és Ahmad Tibi kneszet-képviselők (Közös Lista) ellen rendőrök bántalmazásáért és munkájukban való akadályozásukért. A Jakov Sabtai rendőrkapitány irányításával gyűjtött bizonyítékokat elküldték a főügyésznek a nyomozás megindítására irányuló kérelemmel együtt.

A meroni katasztrófa néhány áldozatának családtagjai több millió sékelre perelik az államot
(11:21) A meroni katasztrófa 10 áldozatának családja több tízmillió sékel kártérítést követelve pert indított a Haifai Kerületi Bíróságon több kormányzati minisztérium és szerv ellen. Eran Becker ügyvéd a családok képviseletében azt mondta, hogy “ez egy előre látható katasztrófa volt, és évekig semmit sem tettek annak megakadályozására”. A katasztrófában 45 ember vesztette életét, akik egy évvel ezelőtt érkeztek ünnepelni Simon Bar Jochai rabbi sírjánál.

Izraeli Áramszolgáltató: Szöveges üzenetekkel próbálják becsapni az ügyfeleket
(10:52) Az Izraeli Áramszolgáltató (IEC) arra figyelmeztetett, hogy ismeretlenek megkísérlik becsapni az ügyfeleket egy “hamis üzenettel, amelyben hitelkártyás fizetési linken keresztül szólítják fel az ügyfeleket a számla kifizetésére”. A cég közölte, hogy az ügyfelek mobiljára olyan üzeneteket juttatnak el, amelyek nem az ő weboldalukra mutató fizetési linket tartalmaznak, és hozzátették, hogy az IEC-től érkező szöveges üzenetek tartalmazzák az ügyfél szerződésszámát, és az egyetlen aktuális link az áramszolgáltató hivatalos honlapja: www.iec.co.il.

Saked Ganz a jogegyenlőséget kimondó törvénytervezetéről: “Ha szükséges, a Jamina élni fog a vétójogával”
(08:08) Ajelet Saked belügyminiszter utalt Beni Ganz védelmi miniszter azon szándékára, hogy vasárnap a törvényalkotási miniszteri bizottság elé terjeszti az úgynevezett “egyenlőség” alaptörvényt: „Azt javaslom a koalíció tagjainak, hogy ne ábrándozzanak arról, hogy olyan változtatásokat hajtsanak végre az alaptörvényben, amellyel kapcsolatban nincs megállapodás. Ez nem fog megtörténni, pontosan a koalíciós megállapodásban foglaltak szerint.” Saked a Twitteren megjelent bejegyzésében hozzátette: ”Ha szükséges, a Jamina élni fog a vétójogával. Érdemesebb inkább az előttünk álló gazdasági és biztonsági kihívásokra koncentrálunk.” A törvénytervezet az Emberi méltóságról és szabadságról szóló alaptörvény módosítása lenne azzal, hogy az kifejezetten rögzítené és említené az egyenlőséghez való jogot és a diszkrimináció tilalmát.

A biztonsági erők kilenc terrorgyanús személyt tartóztattak le
(07:52) A biztonsági erők a “Hullámtörő” (Sover Galim, שובר גלים) nevű akció keretében kilenc körözött férfit tartóztattak le vasárnap éjszaka, akiket terrorista tevékenységgel gyanúsítanak. A katonai egységek Júdeában és Szamáriában végezték a letartóztatásokat, melyek során a palesztinok lövéseket adtak le rájuk, de nincsenek sérültek az izraeliek között. A gyanúsítottakat kihallgatásra vitték.

Terrortámadást hiúsítottak meg: Letartóztattak egy baltával felfegyverzett palesztint Szamáriában, miközben az izraeliek után kutatott
(07:43) A rendőrség tegnap este meghiúsított egy terrortámadást Szamária térségében, miután letartóztatott egy 22 éves, baltával felfegyverzett palesztint. Öngyilkos levelet is találtak nála, amelyben leírta, hogy merényletet szándékozik végrehajtani. A rendőrök a Tapuach kereszteződésnél fogták el az autóban utazó terroristát. Az előzetes vizsgálat szerint körülbelül egy órán keresztül bolyongott a környéken izraelieket keresve.

Gyakorlat: Tel-Avivtól Haifáig 10:00 és 12:00 óra között megszólalnak a szirénák
(06:43) Az izraeli hadsereg „Tűzszekerek” nevű gyakorlatának részeként a polgárvédelmi parancsnokság vészhelyzetet fog szimulálni. A gyakorlat folyamán 10:05-kor Tel-Aviv belvárosban “rakétatűz miatt” hozzák működésbe a szirénákat, 10:15-kor a város déli részén és Jaffán, 10:25-kor a város keleti részén, és 10:35-kor a Jarkon melletti negyedekben. Haifán 12:05-kor lépnek működésbe a szirénák – Neve Saanan és Ramot Hakarmel térségében.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.